Zastava

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Stijeg)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Zastava. Za druga značenja pogledajte Zastava (razdvojba).
Disambig.svg »Zastave« preusmjerava ovamo. Za album Parnog valjka, pogledajte Zastave (Parni valjak).
A flag flies from a flagpole against the sky. The flag is red, divided in four by a white cross, the vertical bar of which is shifted toward the flagpole.
Najstarija zastava Dannebrog koja se od 13.stoljeća do danas rabi je Danska.
Zastave

Zastava, stijeg (izvorni hrvatski naziv)[1] ili barjak (turcizam) simbol je neovisnosti zemlje i državne pripadnosti. Svaka država ima svoju zastavu, a svaka zastava svoju povijest. Slavne ratne zastave, koje su prošle kroz mnoge bojeve, čuvaju se u povijesnim i vojnim muzejima. Pojedine pokrajine, gradovi, vojne jedinice, organizacije, društva, ustanove i sl. mogu imati svoje zastave. Zastava je najčešće komad jednobojne ili višebojne tkanine, katkad i s ukrasnim znakovima. Pričvršćuje se na uspravan stijeg (motku ili koplje). U svečanim vojnim i drugim povorkama zastave nose stjegonoše. Malene zastavice u određenim bojama upotrebljavaju se u vojsci, pomorstvu, športu itd.

Nastanak zastava[uredi | uredi kôd]

Zastave su nastale još u starom vijeku. Tada vojnici nisu imali posebnih uniformi. U bojnoj vrevi nije bilo lako prepoznati svoje vojnike od neprijateljskih. Tada su se vojnici počeli skupljati oko svojih zastava, a one su im pokazivale i smjer kretanja vojske.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Flag of Libya (1977-2011).svg Jedina zastava koja se sastojala od samo jednog polja i nema simbola je bila libijska zastava do 2011. godine, i imala je samo zeleno polje.

Galerija[uredi | uredi kôd]


Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. stijeg, enciklopedija.hr