Tihomir Petrović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tihomir Petrović

Tihomir Petrović.jpg

Rođen/a25. srpnja 1951.
Zagreb, Hrvatska Flag of Croatia.svg
Žanr/oviozbiljna glazba
Zanimanjepedagog, glazbeni teoretičar, skladatelj
Djelatno razdoblje1976. do danas
AngažmanGlazbena škola Vatroslava Lisinskog u Zagrebu
Rock akademija u Zagrebu
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Tihomir Petrović (Zagreb, 25. srpnja 1951.), profesor glazbene teorije, hrvatski glazbeni pisac i skladatelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Nakon završene Srednje tehničke škole, Tihomir Petrović je studirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a istodobno se upisao i u Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Studij glazbe nastavio je 1973. na teorijsko-pedagoškom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, gdje je već u listopadu 1976. i diplomirao, stekavši stručni naziv Profesor muzike.

Od studenoga 1977. godine podučava teorijske predmete na Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a od 1993. predaje glazbenu teoriju, solfeggio i osnove harmonije i na zagrebačkoj Rock akademiji. Agencija za odgoj i obrazovanje promaknula ga je 2007. godine u zvanje profesora savjetnika teorijskih glazbenih predmeta.

Godine 1997. Tihomir Petrović utemeljio je Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara koje, kao predsjednik, i danas uspješno vodi. Na njegovu inicijativu Društvo je 1998. počelo objavljivati i časopis Theoria. Časopis izlazi jednom godišnje, a Tihomir Petrović uređuje ga u suradnji s akademikom Nikšom Gligom, zaslužnim i počasnim članom Društva. Godine 2000. utemeljio je i Biblioteku Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara, koju još i danas marljivo uređuje.

Od 2005. godine u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom organizira i vodi ciklus popularnih predavanja za građanstvo pod nazivom RADIONICA UTORKOM. Iste godine utemeljio je i manifestaciju DANI TEORIJE GLAZBE, u okviru koje se od tada svake godine u rujnu i listopadu u Zagrebu, ali i u mnogim drugim hrvatskim gradovima organiziraju stručna i popularna predavanja za najširu publiku. Koncerti, seminari za učenike i studente, ali i učitelje i profesore glazbe te promocije novih izdanja Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara također su dio tih događanja.

Godine 2011. Tihomir Petrović je osmislio, a Hrvatsko društvo glazbenih teoretičara pokrenulo ŠKOLU TEORIJE GLAZBE. Iste godine Društvo je objavilo i autorski nosač zvuka We pijanista i skladatelja Vladimira Bodegrajca: Tihomir Petrović bio je angažiran kao glazbeni urednik tog izdanja. Želeći što više zainteresiranih upoznati s osnovama teorije glazbe (poznavanje tonskoga sustava, intervala, ljestvica i akorda), Petrović je 2011. objavio i zabavnu didaktičku igru Glazbeniče, ne ljuti se!. Ploču za igru je 2012. prilagodio i za igru s notama različitih vrijednosti, tako da je i taj dio nauka o glazbi moguće vježbati na zabavniji način.

Objavljeni radovi[uredi | uredi kôd]

Brojne svoje stručne članke i recenzije, ali i priloge ostalih članova Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara te zainteresiranih vanjskih suradnika Društva, Tihomir Petrović objavio je i objavljuje u časopisu Theoria. Osim članaka u kojima se na stručan, ali i popularan način obrađuju teme s područja teorije glazbe, tu su i brojne zanimljivosti vezane uz glazbu, glazbala i glazbenike. Kao glazbeni teoretičar, ali i profesor s dugogodišnjim pedagoškim iskustvom, Tihomir Petrović je do danas napisao i objavio četrnaest priručnika za glazbeno obrazovanje:

 • Kompendij glazbenih pojmova (suautor Vladimir Mutak, prof.), Zagreb: vlastita naklada, 1991.
 • Glazbena harmonija, Zagreb: vlastita naklada, 1991, 1997.
 • Glazbeni oblici, Zagreb: vlastita naklada, 1992, 1995.
 • Glazbeni kontrapunkt, Zagreb: vlastita naklada, 1994, 1995.
 • Glazbeni pojmovi. Razvoj glazbe, Zagreb: vlastita naklada, 1996.
 • Solfeggio I. Jednoglasje u tonalitetu, Zagreb: vlastita naklada, 1996.
 • Nauk o glazbi, Zagreb: vlastita naklada, 1998.
 • Od Arcadelta do Tristanova akorda, Zagreb: vlastita naklada, 2001.
 • Nauk o glazbi (2. dopunjeno i promijenjeno izdanje), Zagreb: HDGT, 2005.
 • Nauk o kontrapunktu, Zagreb: HDGT, 2006.
 • Osnove teorije glazbe, Zagreb: HDGT, 2007, 2009, 2010.
 • Od Arcadelta do Tristanova akorda (2. dopunjeno i promijenjeno izdanje), Zagreb: HDGT, 2008.
 • Nauk o glazbenim oblicima, Zagreb: HDGT, 2010.
 • Od Arcadelta do Tristanova akorda (3. dopunjeno i promijenjeno izdanje), Zagreb: HDGT, 2011.

Skladateljsko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Tihomir Petrović skladatelj je brojnih popijevki za djecu: dio njih objavljen je uz odgojno-poučno-zabavnu priču s pjevanjem Maja, Juraj i zlatna ribica u časopisu Theoria (HDGT, br. 4-10), dio u slikovnici Pitalice pjevalice Nevenke Videk (Zagreb: ABC naklada, 1995), a dvije uz priču Kralj rođen u štalici iste autorice (Zagreb: Profil, 1998). Pojedine među njima (Ekolog, Moja Hrvatska) objavljene su na kaseti velikogoričkoga dječjeg pjevačkog zbora Zlatna lira (1994), a pojedine na nosaču zvuka Čarolija smješka Dječjega zbora Smiješak iz Samobora (2007).

Skladao je i aranžirao glazbu za udžbenike engleskoga jezika: Me, too I (Zagreb: ŠK, 1995), Me, too II (1996), Speak English 4 (1996) i Well Done (Zagreb: Alfa, 1997).

Do danas je priredio i četiri zbirke crkvenih popijevki: Svim na zemlji (1994; 2003), Uskrsnu Isus doista (1995; 2004), Zdravo, Djevo (1995) i Hrvatske crkvene popijevke (Zagreb: HDGT, 2000; 2009). Odabrane je popijevke harmonizirao i obradio za glas uz pratnju te za dvoglasan i troglasan zbor a cappella te ih objavio u vlastitoj Biblioteci Sveti Juraj. Urednik je notnoga zbornika Osam pučkih misa kroz liturgijsku godinu crkvenoga glazbenika i skladatelja fra Iva Perana (Zadar: FS Košljun, 2001).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]