Valentin Metzinger

Izvor: Wikipedija
Valentin Metzinger
Barok
Valentin Metzinger
Oltar sv. Ignacija Lojolskoga, crkva sv. Katarine, Zagreb
Rođenje 1699., Saint-Avold, Lorraine, Francuska
Smrt oko 1759.
Ljubljana, Slovenija
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Slovenija, Hrvatska
Poznata djela opus slika za ljubljansku crkvu sv. Petra
Portal o životopisima

Valentin (Janez) Metzinger (* Saint-Avold, Lorraine, Francuska, 1699. - † Ljubljana, Slovenija, 12. ožujka 1759.), je slovenski barokni slikar francuskog porijekla, koji je najveći dio svog života proveo u Ljubljani.

Najveći dio njegova slikarskog opusa danas se nalazi po Sloveniji, Hrvatskoj i Austriji.

Životopis i djelo[uredi | uredi kôd]

O njegovoj mladosti se ne zna gotovo ništa, pretpostavlja se da se slikarstvu učio po Italiji (Rim, Bologna, Venecija ?).[1] Pouzdano se zna da se je 1727. godine naselio u Ljubljani, kako? i zašto se naselio u Sloveniji?, ne zna se, ali se zna da je prvo djelo napravio u Sloveniji 1729. godine. Naslikao je oko 300 (500?) slika, većinom su to djela religiozne tematike (od svjetovnih je ostalo; pet portreta, pet pejzaža i jedna mrtva priroda). Naročito je često radio za franjevce, tako je opremio brojne crkve i samostane po Sloveniji, Hrvatskoj (Kvarner, Istra i Gornja Hrvatska) i Austriji (Štajerska). Veliki naručitelji bili su mu i velikaške obitelji; Lamberg, Reigersfeld, Breckersfeld i Rasp. Imao je dobre odnose s tadašnjim ljubljanskim biskupom Ernestom Amadejom i župnikom iz Novoga Mesta Jurijem de Marottijem.[2]

Metzingerova djela bila su vrlo neujednačene kvalitete, najvjerojatnije zato što je imao radionicu, pa je dobar dio njegova opusa bio rad njegovih suradnika. Mnogi njegovi radovi su rađeni na osnovu tipiziranih predložaka, tako da je pojedine slike napravio u nekoliko inačica.

U Sloveniji je najveći broj njegovih djela u; Brežicama, Novom Mestu, Kamniku, Ljubljani, Slovenskoj Bistrici i Nazarju. Od svih njegovih slovenskih radova, najpoznatiji je opus slika za ljubljansku crkvu sv. Petra i biskupski dvor u Goričanu (Medvode), danas su te slike pohranjene u Narodnoj galeriji, Ljubljana.

Radovi u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Krašovec David : Un Lorrain en Carniole. L'iconographie religieuse de Valentin Metzinger (1699-1759), ISSN 0365-2017
  • Cevc, Anica: Valentin Metzinger 1699. – 1759 : življenje i delo baročnega slikarja : Katalog izložbe, Narodna galerija (21. 12. 2000. – 1. 04. 2001.)
  • Repanić-Braun, Mirjana: Djela Valentina Metzingera u Zbirci franjevačkog samostana u Karlovcu
  • Repanić-Braun, Mirjana, Kaj : časopis za književnost, umjetnost i kulturu (0453-1116) XXX (1997), I; 55-73, Barokna baština samoborskih crkava

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Slovenski baročni slikarji: Valentin Metzinger
  2. Narodna galerija: Valentin Metzinger, Življenje in delo baročnega slikarja. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2010. Pristupljeno 26. prosinca 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Repanić-Braun, Mirjana: Djela Valentina Metzingera u Zbirci franjevačkog samostana u Karlovcu

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Valentin Metzinger

Spletna galerija: Valentin Metzinger[neaktivna poveznica]