Vedrana Klepica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vedrana Klepica (Kutina, 4. listopada 1986.), hrvatska dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica.

Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti upisala je 2005. godine. Od 2009. profesionalno radi kao dramaturginja na produkcijima u HNK Zagreb, HNK Split, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, kazalištu Mala scena, Teatru &TD, na Eurokazu, Dubrovačkim ljetnim igrama itd.

Kao dramatičarka debitira 2011. dramom Radio Kundera u režiji Helene Petković i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba. Tekst je nastao po motivima romana Nepodnošljiva lakoća postojanja Milana Kundere. Iste godine praizvedena je njezina drama J.A.T.O u režiji Tanye Dickson i izvedbi MKA Theatre iz Melbourna, Australija. Jedna je od rijetkih hrvatskih dramatičarki koja je imale produkciju svog teksta u Australiji.

Godine 2012. po originalnoj ideji glumaca Romana Nikolića i Milice Manojlović piše dramu Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak nekog tvorničkog postrojenja koju u režiji Franke Perković postavlja kazališna udruga KUFER. Iste godine preuzima vođenje te kazališne udruge zajedno sa producenticom Petrom Glad.

2013. godine počinje režirati vlastite dramske tekstove. Dramu Tragična smrt ekonomskog analitičara postavlja u produkciji KUFER-a i Teatra &TD, a 2017. godine režira dramu Bijeli bubrezi u produkciji Teatra &TD, koja gostuje iste godine u kazalištu Volkstheater u Beču na maloj sceni Volx/Margareten. Posljednja drama je postavljena i u Argentini u sklopu Međunarodnog festivala dramatike Europa + Amerika, te u Srbiji u Ateljeu 212 i u Francuskoj na festivalu ‘Regards croisés’.

2018. godine piše dramu Naš odgoj koju u HNK Ivana pl. Zajca režira Renata Carola Gatica.

Njezine drame prevedene su na desetak jezika, a neki od prijevoda su i objavljeni.

Praizvedbe[uredi | uredi kôd]

Broj kazališnih produkcija u razdoblju od 2011. do 2020. godine[uredi | uredi kôd]

Drame Vedrane Klepice izvođene su i u inozemstvu.

Zemlja Broj produkcija
Hrvatska 10
Srbija 2
Argentina 1
Australija 1
Lihtenštajn 1
Sjeverna Irska 1
UKUPAN BROJ PRODUKCIJA 16