Robert Raponja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovaj okvir treba zamijeniti infookvirom
"Filmski umjetnik".
(Primjeri uporabe predloška)

Robert Raponja (Pula, 27. svibnja 1964.) hrvatski je redatelj, dramski pedagog i nastavnik na Akademiji za umjetnost i kulturu[1] u Osijeku.

Životopis[uredi VE | uredi]

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Puli, a fakultetsku izobrazbu u Zagrebu. Komparativnu književnost, talijanski jezik i književnost apsolvirao je 1990. na Filozofskom fakultetu, a Režiju (smjer kazalište i radiofonija) diplomirao je 1993. godine na Akademiji dramske umjetnosti.

Početak radnog djelovanja obilježilo mu je radno mjesto umjetničkog ravnatelja kazališta i ravnatelja Međunarodnog kazališnog festivala mladih Istarskog narodnog kazališta u Puli (1996. – 2002.). Nakon radnog mjesta ravnatelja Istarskog narodnog kazališta u Puli (2002. – 2006.) zapošljava se na Umjetničkoj akademiji u Osijeku(2007.) te započinje intenzivno dramsko pedagoško djelovanje i umjetničko istraživanje. Akademska aktivnost rezultirala je vođenjem desetak nastavnih kolegija na preddiplomskom i diplomskom studiju glume i lutkarstva na Akademiji u Osijeku. Prinos sveučilišnom životu ostvario je kao voditelj Odsjeka za kazališnu umjetnost na Akademiji u Osijeku (2011. – 2013.), potom kao prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju (2014. – 2017.) te naSveučilištu u Osijeku kao prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju (2017. do danas).

Festivali i kulturno umjetničke manifestacije[uredi VE | uredi]

Uz redateljsku, pedagošku i sveučilišnu aktivnost, Robert je Raponja stekao i bogato iskustvo ravnanja festivalima i drugim kulturno-umjetničkim manifestacijama. Tu se izdvaja ravnanje Pulskim filmskim festivalom (2002. – 2004.), uloga umjetničkog voditelja i pokretača Međunarodnog festivala kazališnih akademija “Dioniz”, te uloga umjetničkog direktora Osječkog ljeta kulture (2007. – 2009.).

Kazališna djelatnost[uredi VE | uredi]

Dužnost ravnatelja Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku obnašao je u četverogodišnjem mandatu (2008. – 2009.), a člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Festivala Splitsko ljeto od 2013. godine. Redateljem je brojnih predstava i scenskih događanja u Hrvatskoj i širem okruženju uključujući Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Mađarsku, Francsuku, Rumunjsku i Italiju. Osim postavljanja drame u svom je kazališnom radu postavljao raznovrsne scensko-glazbene spektakale istražujući žanrovske i scenske mogućnosti. Osnivačem je Dramskog studija INK-a (Pula, 1996.), Međunarodnog kazališnog festivala mladih (Pula, 1997.) i Kazališne edukativne udruge FERR (2005.), koja još uvijek uspješno djeluje.

Nagrade[uredi VE | uredi]

  • Nagrada hrvatskog glumišta za režiju predstave "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana u izvedbi HNK-a u Osijeku 2010. godine
  • Pečat Grada Osijeka za promicanje kulture Grada Osijeka 2012. godine.
  • FUL kulturno 2018. za Hepening Vilijun - nagradu koju dodjeljuje Superbrands za najbolje brendirani niskobudžetni događaj u kulturi.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]