Vehabizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Vehabizam je pokret u islamu koji se utemeljio krajem 17. i početkom 18. stoljeća, kao posljedica muslimanske udaljenosti od islamskih izvora Kurana i Sunneta i pogrešnog interpretiranja ovih izvora. Njegov pokretač je Muhammed Abdulwahab, reformator islama, porijeklom iz Saudijske Arabije. Vahabizam se u suštini zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama, koja ulazi u ispravnu skupinu unutar Islama kao što je Suniti. Vahabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji islama na osnovu Kur'ana i Sunneta.

Vahabizam je nastao kroz političku podjelu u Saudijskoj Arabiji krajem 17. stoljeća u kojem je dioba napravljena između političkog života muslimana i religijskog, pri kojem je religijski život kontroliraju vahabijski izvornici.

U modernom vremenu vehabizam je najprošireniji u Saudijsko Arabiji , manjim dijelovima Azije i u manjoj mjeri u Europi i u stalnom je porastu.

Vehabizam se često, sa politički isceniranom podlom namjerom, povezuje sa ekstremnim tumačenjem i terorističkim grupacijama koje se pripisuju islamu. Jedna od tih grupacija jesu Haridžije.

Opće poznato je da se tkz. vehabizam ne razlikuje od ostalih priznatih škola u islamu, od Mezheba. Čak, on potpada pod kategoriju "Hanbelijski mezheb".
Mosque.svg Nedovršeni članak Vehabizam koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.