Vlastimir Kusik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vlastimir Kusik
Vlastimir Kusik
Rođenje 1953.
Smrt 2018.
Nacionalnost Hrvat
Zanimanje Povjesničar umjetnosti
Portal o životopisima

Vlastimir Kusik (Osijek, 1953.Osijek, 2018.), bio je hrvatski povjesničar umjetnosti i dugogodišnji kustos Galerije likovnih umjetnosti Osijek (današnji Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku).[1]

Biografija[uredi | uredi kôd]

Nakon završenog studija na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (povijest umjetnosti, arheologija) u periodu 1977.1981. radio je kao konzervator u Regionalnome zavodu za zaštitu spomenika u Osijeku.[1] Napisao je niz stručnih studija o ovoj problematici te sudjelovao u izradi projekata obnove i zaštite gradskih jezgri, arhitektonskih spomenika i pokretnih spomenika kulture.

Nakon tog je radio kao kustos Galerije likovnih umjetnosti Osijek. Samozatajni Kusik u svojoj profesionalnoj karijeri napisao je više od pet stotina znanstvenih i stručnih eseja i priredio stotinjak izložbi. Naročito se fokusirao na umjetnike vezane uz Osijek i Slavoniju, kao što su Julije Knifer, Đuro Seder, Oscar Nemon, Slavko Kopač...[1]

Osamdesetih se angažirao i politički kao član Talijanske radikalne partije - Marca Pannelle i bio jedan od osnivača Radikalnog udruženja za Sjedinjene Europske Države. Vlastimir je zaslužan što je 31. prosinca 1991. Marco Pannella usred stalnih artiljerijskih napada došao u Osijek proslaviti Novu godinu.[2] Taj događaj odjeknuo je širom svijeta i na svoj način pomogao da se napadi smanje.

Za knjigu ADRESA: Eseji, kritike, kolumne i ostalo dobio je Zlatnu povelju Matice hrvatske 2007.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Vlastimir Kusik. MDC. Pristupljeno 12.4. 2021 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  2. Balcani: qualcuno si ricorda di Marco Pannella? (talijanski). Medium. Pristupljeno 12.4. 2021 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]