Wikipedija:Članak tjedna/17, 2022.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Slavonski Brod (grb).gif

Slavonski Brod jest grad u istočnoj Hrvatskoj te industrijsko, kulturno, upravno, sudsko i financijsko središte Brodsko-posavske županije. Po veličini, broju stanovnika i značaju drugi je grad u Slavoniji, a osmi po veličini u Republici Hrvatskoj nakon Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Velike Gorice i Pule. Tijekom Rimskog Carstva grad se zvao Marsonia, a od 1244. do 1945. godine Brod na Savi.

Slavonski Brod nalazi se na sjevernoj obali rijeke Save na granici s Bosnom i Hercegovinom, a sjedište je Brodsko-posavske županije. Predstavlja čvorište glavnih prometnih pravaca u smjeru zapad-istok i sjever-jug. Kroz Slavonski Brod prolaze željeznička pruga Paneuropski Koridor X i autocesta A3 iz zapadne Europe ka Bliskom Istoku, a na rijeci Savi je cestovni most koji spaja Hrvatsku i BiH (tu je i međunarodni granični prijelaz). Grad je lociran na pola puta između Zagreba i Beograda, na južnom rubu Panonske ravnice, između obronaka Dilja na sjeveru, i rijeke Save na jugu. Tragovi još iz rimskog doba pokazuju da je ovdje oduvijek bio prijelaz preko rijeke. Plovni put rijekom Savom koristi se još od doba Rimljana a paralelno s rijekom Savom se kroz slavonsku ravnicu danas pruža i naftovod.

Do 1991. broj stanovnika se povećavao zahvaljujući snažnom rastu gospodarstva (metalna industrija Đuro Đaković, poljoprivredni kombinat Jasinje, drvna industrija Slavonija i Oriolik i ostalo).

Proglašen je najljepšim gradom u Hrvatskoj po izboru Hrvatske turističke zajednice za 2009. godinu.