Wikipedija:Kafić/Arhiv 31

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!Skinuo sam danas ujutro po preporuci West Brom 4evera x-chat, sad sam ga i instalirao, ali mi nije jasno šta da radim. Taj program me traži username i nekakve nicknameove a ja se nisam tamo registrirao i neznam kako da se registriram. Isto tako mi nije jasno di trebam upisati ime kanala za razgovor na wikipediji. Karlo Mikić 13:05, 16. travanj 2007. (CEST)

Upustva: http://hr.wikipedia.org/wiki/Wikipedija:IRC Vodomar 13:18, 16. travanj 2007. (CEST)

nisu mi baš pomogla uputstva... još uvijek mi nije jasno kako da se registriram. Karlo Mikić 13:44, 16. travanj 2007. (CEST)

jel ima ovdje netko tko bi mi mogao pomoći u registriranju na IRC? 83.131.174.125 21:05, 16. travanj 2007. (CEST)

Nadji nekoga da ti pomogne, jer upustva su sasvim dovoljna. No vama sigurno treba stepen-po-stepen sa slikama, sto jos nitko nije napravio Vodomar 23:44, 16. travanj 2007. (CEST)

netreba mi stepen po stepen nego samo objašnjenje kuda da upišem registraciju, ne kako da se registriram nego gdje da se registriram.Karlo Mikić 07:17, 17. travanj 2007. (CEST)

Bloody English terms!!![uredi kôd]

Naletio sam na još par pojmova koji nikako ne umijem prevesti!!! evo ih pa ako se nekome da pozabaviti malo s time neka slobodno proba : "bilabial", "fricative", "inflected", "intervocalic/intervocal", mislim da ovo "bilabial, fricative, intervocalic" imaju neko lingvističko ili fonetsko značenje. Karlo Mikić 14:12, 16. travanj 2007. (CEST)

bilabial = dvousneno ili dvousnenik (i bilabijal)
inflected = flektirano
intervocalic/intervocal = međusamoglasničko, ili intervokalsko :-)
...da, to su lingvistički izrazi. Jezična pitanja spadaju ovdje: Wikipedija:Jezična pitanja --Dubby 14:38, 16. travanj 2007. (CEST)
ah i još jedno: fricative = tjesnačnik ili frikativ --Dubby 14:42, 16. travanj 2007. (CEST)

hvala ti puno =), Karlo Mikić 15:02, 16. travanj 2007. (CEST)

A kud si se onda uhvatio prevođenja fonetike? No ako baš inzistiraš, možda ti ovo pomogne (PDF format). Rosier 15:31, 16. travanj 2007. (CEST)

vjeruj mi, prevođenje fonetike nije mi prioritet, ali su mi potrebni prijevodi nekih pojmova u fonetici za članak koji pišem (da budem precizniji prevodim) o keltskim jezicima, hvala na tablici sa prijevodima, mislim da će mi dosta pomoći =), Karlo Mikić 15:55, 16. travanj 2007. (CEST)

Opet Flopy počinje križarski pohod…[uredi kôd]

… protiv pisanja "p.n.e." umjesto "pr.Kr". Ima polemika na tu temu u Arhivu 23, gdje sam ja ospežno i emotivno iznio svoj stav (netolerantan sam prema netoleranciji, koja tvrdi da je samo jedno ispravno). Riječ je o članku Herod I. Veliki. Pa sad ispravljamo jedan drugog…

Inače, malo googlanja:

"prije Krista":  55.400 
"pr.Kr.":     28.300
UKUPNO "PRIJE KRISTA":    83.700
"prije nove ere": 12.400
"pr.n.e.":    16.900
"p.n.e.":     47.300
UKUPNO "PRIJE NOVE ERE":   76.600

E viš', kako ovaj Google može iznenadit' čovjeka! :) Zakleo bih se da će biti znatno više sa Kristom nego bez njega, ali ipak dovoljno "bez" da pokažem kako je ta varijanta uobičajena u hrvatskom jeziku - a kad tamo: gotovo jednako!

Kad smo već tu, zainteresirao me i engleski:

"Before Common Era":  34.900
"Before Christ"    755.000
"Before Christian Era" 356.000 

Tu dakle Krist ima veliku prednost, ali ipak se koristi i ovo drugo - a na vrhu je članak iz engleske wiki na tu temu. --Fausto 00:33, 17. travanj 2007. (CEST)

Fausto, ti se javljaš samo kad netko "krene sa križarskim pohodom" ili kad netko krene sa čistijim hrvatskim izrazima. A kada se pojavidu pravi problemi na wikici, nikad te nima. Kubura 07:36, 17. travanj 2007. (CEST)

Kubura, molim te suzdrži se ubuduće od ovakvih niskih ad hominem prozivki koje su totalno offtopic.
Što se tiče teme, veliki brat google nije baš nikakav "konačan argument", prije samo blagi indikator što amorfna masa govornika hrvatskog jezika favorizira. Meni kao zagriženom i ateistu i nepraznovjerniku "pr.Kr" zvuči užasno nekorektno, i zaista bih se začudio kad bi to bio jedini formalno propisani način obilježavanja godina. --Ivan Štambuk 09:18, 17. travanj 2007. (CEST)

Nova era počinje godinom rođenja Krista, pa ti je kao velikom nevjerniku svejedno šta ćeš napisati kad dođe na jedno te isto. Goggs1212 09:26, 17. travanj 2007. (CEST)

Onda ispravi članak o Isusu Kristu, gdje piše da je on sam rođen 4 godine prije Krista. Rosier 09:44, 17. travanj 2007. (CEST)

Znadeš i sam da se to u novije vrijeme navodi kao godina Kristova rođenja. Nećemo sad kalendar vraćat četr godine nazad. Goggs1212 10:13, 17. travanj 2007. (CEST)

U svakom slučaju, pripazi pri korištenju riječi nevjernik (infidel), jer ima uvredljive konotacije. Rosier 10:27, 17. travanj 2007. (CEST)

Meni kao zagriženom ateistu i nepraznovjerniku "pr.Kr" zvuči užasno nekorektno, i zaista bih se začudio kad bi to bio jedini formalno propisani način obilježavanja godina. - ...nisam ja izmislo to što sam napisao... Goggs1212 10:41, 17. travanj 2007. (CEST)

Meni neće biti svejedno sve dok drugima nije svejedno. Teško da Flopy ovo radi u svrhu propagiranja notacijske uniformnosti na wikipediji, a ne religijsko-zadrtih razloga. --Ivan Štambuk 09:42, 17. travanj 2007. (CEST)

Ivane, biraj riči.
Ne pametuj nam sa latinskim, ovo su stranice na hrvatskom, i drži se tega. To ti je pravilo wikipedije.
Ako misliš da se radi o napadima, onda to prvo prigovori Faustu. Njega sam sad spomenia, jer on je pokrenia ovaj odlomak i priču o "križarskom pohodu".
Izgleda da po tebi možeš napadat netkoga tko ustraje na kršćanstvu i onome tko ga brani, to onda "i nisu napadi".
"Užasno nekorektno"?
Ako ti smetadu vjernici, neka ti školovanje plaća onih 2,2% koji nisu vjernici, pa neka ti samo 2,2% trošaka školovanja bude pokriveno. Ili ako si gotov, vrati pineze za razliku od 97,78%. I neka ti plaću za tvoje radno misto, ako te dopadne u državnu službu, daje samo tih 2,2%, pa primaj samo 2,2% plaćice, od ukupneg iznosa. A ako te dopadne u privatni odjeljak radit, onda živi od 2,2% ukupnih mogućih stranaka. A zamiria si se 92,83% kršćanskih stanovnika Hrvatske (odnosno 97,78% stanovnika Hrvatske, koji su vjernici neke vjere uopće). S obzirom na to da je uzorak dovoljno velik za statističku obradu, može se slobodno reći da su oti postotci ovoliki i među suradnicima na hr.wiki. Pa sad ti govori o nekorektnosti i dobro promisli kome si se sve zamiria.Kubura 10:32, 17. travanj 2007. (CEST)

Wikicitati »Ne pametuj nam sa latinskim, ovo su stranice na hrvatskom, i drži se tega. To ti je pravilo wikipedije.«
Nitko ti ne "pametuje" (BTW i ta riječ ima uvredljive konotacije, odnosno bolje reći denotacije) - latinizmi/internacionalizmi su dio hrvatskog jezika sviđalo se to tebi ili ne. Smiješno je uopće se busati većim "hrvatstvom" korištenjem sinonima sa praindoeuropskim (ili kojimgod) korijenima mjesto onih sa grčkim/latinskom. Štoviše, dobar dio tih latinizama/grecizama nema točne pohrvaćene značenjske analogone, a jezik nije skup leksičkih jedinki (iako se i formalni i prirodni jezici tako definiraju - to je pogrešno, vjeruj mi :), već skup značenja (na razini AST-a i ASG-a razlika između srpskog i hrvatskog (jezika) jednostavno "nestane" :), te je stoga nužno pribjegavati takvim "nepoćudnim" riječima kako bih tebi/vama mogao odgovarajuće prenijeti svoje misaone procese.
Wikicitati »Ako ti smetadu vjernici...«
Nisam rekao da mi "smetaju nevjernici", ne budi bezobrazan imputirajući mi takve tvrdnje. Rekao sam samo da mi, s obzirom na svoja religijska uvjerenje, isključivo podržavanje naziva "prije Krista" smrdi na netelorenciju i (političku) nekorektnost, pogotovo uzimajući u obzir neke prijašnje "tvrdokorne" Flopyjeve stavove. Nemam ništa protiv njega, tebe i ostalih "vjernika", samo wikipedija nije mjesto za ovakve netrpeljivosti, i imam se pravo pozivati na svoje ustavom zajamčeno pravo religijske slobode.
Što se tiče ovog offtopica o školovanju i ostalome - sprega između akademije i države i jest glavni razlog zašto je hrvatsko školstvo tako katastrofalno. Pola nacije nepismeno (nema osnovnu školu), Zagrebačko sveučilište nije ni u popisu 500 najboljih na svijetu, preplaćene saborske guzice određuju upisne kvote na fakultete, migracija na Bolonju je na 97% faksova samo nazivno (isti stari program, jedino FER ima pravu ASIN akreditiranu bolonju) etc. Ne bih ovdje o tome, mogu ti na suradničkoj više ako te zanima, zašto je prije 100 godina Europa imala najbolja sveučilišta a danas su 17 od 20 najboljih u SAD-u :) Svako dobro. --Ivan Štambuk 11:01, 17. travanj 2007. (CEST)

Opet se ubacujete, vršeći autopsiju nad rečenicama..

Wikicitati »Meni kao zagriženom ateistu i nepraznovjerniku "pr.Kr" zvuči užasno nekorektno, i zaista bih se začudio kad bi to bio jedini formalno propisani način obilježavanja godina. - ...nisam ja izmislo to što sam napisao... Goggs1212 10:41, 17. travanj 2007. (CEST)«

Ateist implicira odsustvo bilo kakvih religijskih čuvstava, nepraznovjernik nepriznavanje bilo čega u domeni nadnaravnih, transcendentalnih sila koje bi valjda trebale oblikovati pojavni svijet, odnosno manje-više svega neosvjedočivog znanstvenom metodom. Ne znam baš da ijedan od ovih naziva ima pejorativno značenje, barem ne u mjeri u kojoj ima sintagma "veliki nevjernik". Ne tako davno su takve obznane bile kažnjive smrću (odnosno "pročišćavanjem" na raznim spravicama koje su trebale izvuči "istinu" iz tebe :) --Ivan Štambuk 11:15, 17. travanj 2007. (CEST)

Ono, što ti je Goggs istaknia.
Ili ne paziš kako se izražavaš, ili vrlo podmuklo šalješ porugljive poruke. A već san ti reka neka paziš kako se izražavaš.
Wikipedija nije ni za mjesto prema netrpeljivostima prema "pr.Kr.". 2,2% to smatra uvridljivim? Pa možedu vuć za nos onih 92,8%?
Pametovanje sa latinskim (ad hominem), engleskim (offtopic) (svi smo učili jezike) nas nimalo ne impresionira ovdi. Ti sa time ne mo'š niti ić kupus kupit na tržnici. Kubura 11:40, 17. travanj 2007. (CEST)

Wikicitati »...ili vrlo podmuklo šalješ porugljive poruke«
Nemoj se ljutiti, ali ako u "ne biti ateist i nepraznovjernik" vidiš podmuklo slanje porugljivih poruka, onda stvarno you've got issues.
Wikicitati »2,2% to smatra uvridljivim? Pa možedu vuć za nos onih 92,8%?«
Wikipedija nije demokracija da stav većine prevladava, pogotovo u slučaju kad iza sebe imam bogomdano ustavno pravo. Prestani se već jednom pozivati na postotak registriranih vjernika jer je to otprilike relevantan argument koliko i broj google hitova (dakle nikakav), po ovom konkrentnom pitanju.
Wikicitati »Pametovanje sa latinskim (ad hominem), engleskim (offtopic) (svi smo učili jezike) nas nimalo ne impresionira ovdi.«
Ne koristim ih za "impresioniranje" već zato jer su to odavno uvriježeni termini na usenetu/forumima i inim mjestima internetske diskusije. Ako imaš bolje harvatske sinonime, slobodno ih predloži. --Ivan Štambuk 12:12, 17. travanj 2007. (CEST)

Znate onaj vic o plavuši i zidu? ... Dovoljno sam rekao za one koji kuže! Goggs1212 12:48, 17. travanj 2007. (CEST)

Imamo jedan prometni znak, koji se koristi za ove situacije. Kada stvarima i sa raspravama gremo u krug, i prižvakajemo opet iste stvari... Na en.wiki imadu čak i pridložak sa naputcima za ovakve situacije. Kubura 14:15, 17. travanj 2007. (CEST)

Kuburo, od tih 97.8% nezanemariv broj ih uopće nisu vjernici! Ako ćemo tako, onda među njih spadam i ja, a bome i Ivan, a meni je, da ti pravo kažem, stalo do tih kršćanskih bajki ko do lanjskog snijega. Daklem, ta brojka ništa ne govori.

Dalje, užasno je bezobrazno to pozivanje na one koji plaćaju porez. I moji roditelji ga plaćaju pa zato imam pravo na besplatno obrazovanje, isto kao i svi građani Republike Hrvatske, a ne svi Hrvati i svi katolici, kako bi ti možda željeo. Daklem, jedini kriterij za bilo šta što ti država omogućuje je državljanstvo, što uključuje plaćanje poreza! Što je najžalosnije, imaju to pravo i oni kojiga ne plaćaju (Hrvati iz BiH), ali to ti vjerojatno ne smeta, dok se god radi o Hrvatima i katolicima.

Žao mi je, ali izgleda da ne shvaćaš razliku između ruljokracije i demokracije. Vidiš, mili Kuburo, kada rulja počinje tlačiti pojedinca, radilo se o njegovoj slobodi mišljenja, govora ili pisanja, to ti se zove ruljokracija. Kada rulja pojedincu nameće svoje vrijednosti, stavove, način razmišljanja, to ti je ruljokracija. Kada pozivaš na nešto što vrijeđa nečije (ne)vjerske osjećaje, opravdavajući to mišljenjem većine to je opet ruljokracija.

Upravo na to da bi se trebalo poštovati ono što većina misli, nauštrb pojedincu jer većina daje najviše novca državi, koristio je William Jenings Bryan kad je htio evoluciju izbaciti iz škola. Ah, uskogrudnici svih zemalja ujedinite se!

Ako su oba pojma jednakovrijedna, onda treba imati prednost onaj koji je politički korektniji.

Što se tiče tvog napada na Fausta, poštedi nas svojih osobnih animoziteta prema drugim ljudima. Fausto se ima pravo javljati kad god želi, a to što čovjek nije Katica za sve kao neki i što ne misli da razumije sve: od političke situacije na Bliskome istoku, preko jezičnih pitanja pa sve tamo do bespuća matematike, može biti samo pohvalno. I prestani napadati ljude zbog načina na koji se izražavaju, ukoliko vidiš neku tuđicu u članku slobodno je zamijeni s našom riječi ukoliko je adekvatna, ali ovo je manje formalno i nemaš pravo nikome soliti pamet. Pa što, ni mojem oku nisu ugodni tvoji dijalektalizmi pa ti ne pametujem. I još jedna stvar, molila bih te da malo više obuzdavaš svoje nacionalističke nagone jer si ti izgleda jedina osoba ovdje koja druge pila svojim političkim stavovima. --Sanja Simat 14:29, 17. travanj 2007. (CEST)

Riječ admina[uredi kôd]

Osobni napadi nisu dozvoljeni, no Kuburin komentar nije napad, negooooo.... spuštanje. Zato je opomenut, a molim druge suradnike da se suzdrže od dizanja buke ako neko pretjera, nego neka pošalju e-mail adminu (ima nas bar 5-6 aktivnih), i admin će prvo upozoriti, a onda i primjereno kazniti onoga koji se ne drži pravila (ako ne bude reakcije na opomenu).

Ponekad neki ovdje zaborave da wikipedija NIJE forum, i da ovdje nema mjesta prepucavanju, nego samo ne-emocionalnoj argumentaciji svojih riječi.

A što se tiče pr. Kr. ili pne ili p.n.e. - treba nam članak o etimologiji svih naziva, i uniformnost uporabe na svakom pojedinom članku. Poželjna je i uniformnost na cijeloj wikipediji, ali ne nauštrb silovanja suradnika wikipedije, stoga molim i Flopija i Goggsa da se smire, jer ekstremizam također nije poželjan na wikipediji, bez obzira na predznak, nacionalni ili religiozni, ili ateistički. Hvala na pažnji! SpeedyGonsales 14:46, 17. travanj 2007. (CEST)

Poštovani Speedy, mene smeta što poveznice na wikipediji vode na p.n.e., a ne što netko piše ovako ili onako. To je nametanje (od onih koji su pokrenuli hrvatsku wikipediju), na wikipediji treba stajati česće korišteni naziv prije Krista što i sami zagovornici prije naše ere priznaju da je češće. Hrvatska wikipedija jedina je javna "publikacija" na hrvatskom jeziku koja piše komunističko "p.n.e.". Isto tako, barem tebi ne treba govoriti da nitko nema autorsko pravo na članke koje je napisao te ih svatko može mijenjati pa ne znam zašto se Fausto buni. Zašto opominješ samo zagovornike prije Krista? Ponavljam, u člancima neka piše svatko kako hoće, ali "službene" poveznice trebaju biti prije Krista. To je tradicija koju je prekinuo komunizam. Mi živimo u kršćanskoj eri sviđalo se to nekima ili ne. --Flopy 07:47, 18. travanj 2007. (CEST)
Dakle imamo dva jednakovrijedna (google fight veli da pr. Kr.ima statistički zanemarivu prednost) i pravopisno ispravna naziva, s tim da je jedan potpuno politički korektan, a drugi ima debele religijske konotacije i blago je reći uvredljiv svima koji nisu kršćani, odnosno onima koji Krista ne smatraju ništa više nego mitskom izmišljotinom srednjovjekovnih crkvenih otaca (npr. Faustu i meni).
Mi ne živimo u "kršćanskoj eri" (istom indukcijom možeš reći da živimo u dobu cece i turbo-folka, i dobu u kojem većina mladih pod dobrim provodom predmnijeva inhaliranje opijata i lokanje hektolitara alkohola uz filoustaške napitnice, beznadežno snjatreći da će baš tu većer poš***** neku napirlitanu sponzorušicu - SUZDRŽI SE OD GENERALIZACIJA, VEĆINA JE OBIČNO U KRIVU! :), već u eri multikulturalnosti i tolerancije. Tvoje pridjeljivanje p.n.e. atributa "komunistički" odražava stav koji, ako smijem primjetiti, je duboko opterećen nekim povijesnim pedigreom (indirektne - otac/djed?), s obzirom na koji u svoj odnos prema Faustu/meni/* vidiš neki "obračun" sa "bezbožnim komunistima" koji baš eto zato propagiraju p.n.e. kako bi zatrali Kristovu riječ, stjerali vas u katakombe i krusificirali sve koji su preživjeli gladijatorsku borbu sa afričkim lavovima, na koju ste kažnjeni nakon što vas je židovsko-masonsko-komunistički lobi prokazao kao glavne krivce za palež povijesne jezgre Zagreba belog grada.
Istina, autorsko pravo ne postoji, ali svatko se ima pravo izraziti nezadovoljstvo ukoliko misli da takve promjene ugrožavaju njegovo ustavno zajamčeno pravo na vjersku slobodu i izjašnjavanje. Jer sloboda je definicijski čudna - dopušteno ti je se što ne ugrožava slobode DRUGIH. Ako ćeš ti automatizirano zatrati svaki spomen p.n.e. misleći da činiš Dobru Stvar (TM), dok istovremeno tvoji oponenti koriste ideološki nepristranu varijantu, onda tu nešto u slobodama ne štima, i baš nikakve veze to nema sa "pravima". --Ivan Štambuk 09:51, 18. travanj 2007. (CEST)

Upozoravam sve suradnike još jednom, ukoliko nisu pročitali što Wikipedijina zajednica nije, neka sada pročitaju, između ostalog: Wikipedija je slobodna i otvorena, ali ograničava i slobodu i otvorenost u slučaju kada ove privilegije ometaju kreiranje internetske enciklopedije. Sukladno tomu, Wikipedija nije neregulirana riznica slobodnoga govora, a učestalo i/ili namjerno izazivanje sukoba ili doprinosa protiv Wikipedije povlači kaznu. --Roberta F. 10:29, 18. travanj 2007. (CEST)

Odustajem od svake daljnje rasprave, ja "fanatik i nedemokrat". Zaboravite ovo. neka bude po vašemu "p.n.e." samo zbog mira u kući i dežurnih "čuvara demokracije". --Flopy 15:05, 18. travanj 2007. (CEST)

Posljednji put: Prije naše ere ili prije Krista čitajte što piše, zar ćemo svaki drugi mjesec iste teme prežvakavati, ako smo već napisali da može oboje, pa koliko puta treba nešto ponoviti? Eee, baš, dugo nije bilo rasprave kako ćemo pisati šport/sport, lične/osobne zamjenice, zemljopis/geografija... --Roberta F. 15:30, 18. travanj 2007. (CEST)


Još niti jednom ova tema nije kvalitetno obrađena. Kako će se zvati godine prije godine 0 (koja naravno ne postoji) ne znate ni sami. Zato jer nekome smeta po ovome nekome po onome nekome po svemu a nekome ne smeta ništa. Kad vas toliko boli napravite PREUSMJERAVANJA. Ali i tu ćete naći zamjerku jer koji pojam da preusmjerava na kojeg. I što je poanta. NE ZNATE raspraviti ovu temu trezveno. Pozivate se na ovog ili onog ali opet ništa. Ste se možda upitali jesu li ovakve rasprave i njihova dužina vrijedne truda. Ili je lakše dati prijedlog argumentiran koji neće vrijeđati ničije stavove. -- Andrej Šalov 17:27, 18. travanj 2007. (CEST)

Ups, koja frka, nisam se tome nadao! :)
Krenula diskusija o vjeri i nevjeri, pa kad je već tako, da napomenem: ja nisam ateist, nego univerzalist! (E, tu je stara verzija teksta - napisao sam nešto šire u međuvremenu, stavit ću…). Glede ateizma: i to je jedan od putova spoznaje Boga!
Glede tvrdnje da je "prije naše ere" komunistički izum: nije. Koristilo se u nekim izdanjima još u XIX. st.--Fausto 19:46, 18. travanj 2007. (CEST)

Začudo, Fausto moram se složiti s tobom :-) Točno je da se "p.n.e." koristilo (ali vrlo rijetko) i u 19. stoljeću (Šenoa). Zato, pišimo po svom uvjerenju, ti "p.n.e.", ja prije Krista. Ispričavam se ako je koga uvrijedio moj "ekstremizam" (svima osim Ivanu Štambuku koji bi se trebao ispričati meni). :-) --Flopy 09:44, 19. travanj 2007. (CEST)

A što je ovo[uredi kôd]

A što je ovo '... Meni kao zagriženom ateistu i nepraznovjerniku "pr.Kr" zvuči užasno nekorektno,...' To smo znači mi svi praznovjernici ?... za nekolicinu gospode. Pa neka im smetamo i neka se grizu. --Zeljko 14:59, 17. travanj 2007. (CEST)

Ne, ne znači da su "svi ostali praznovjernici", gore sam objasnio što to znači. Zeznuo sam se što nisam dodao jedno i prije ateistu da istaknem razliku, ali dobro sad... :) Nije mi bila želja reći da su svi vjernici praznovjerni, već da nisam ni vjernik a ni praznovjeran (postoje nevjernici koji "vjeruju" u razne kozmičke sile, harmoniju univerzuma, da je Zemlja živo biće i da "stvari" poput stolice imaju astralnu dušu i sl.) --Ivan Štambuk 15:13, 17. travanj 2007. (CEST)

Di se troši energija, a vidite ovo[uredi kôd]

Pogledajte ovo.
Pogledajte ove svinjarije.
[[1]]. Category:Serbo-Croatian-language films.
A Category:Croatian language films je potkategorija tom frankeštajn-jeziku.
Ovo je bila rasprava na "kategorije za raspravu", o tome hoće li se šta gasit. [[2]].
Pa je li tko ide na tu en.wiki, je li nas pet istih suradnika moramo sve vidit?
I da NITKO dosad nije to naša, niti reagira' po tem pitanju?
Uključite se malo, ljudi, pratite ine wikipedije, budu li takve stvari prolazile vanka, ukinit će nan hr.wiki. Ugasit. Shvaćate li to? Koji ste k* onda uopće učili jezik (mahom engleski) u školi, ako ga niste u stanju primijenit?
Tribat će poradit na gašenju kategorije "srpsko-hrvatski filmovi", jer iz onih poruka na onoj raspravi se vidi kolika je neinformiranost inozemaca. Kubura 15:23, 17. travanj 2007. (CEST)

Ja uglavnom više nisam na en (ni hr) wiki, a od "veterana" ostao je malen broj. Jedino da se animiraju novopridošli, jer sam vido svakava smeća od izmjena, no nemam vremena ni volje trošiti energiju na beskrajne uređivačke ratove s nekakvim kretenima (od kojih je stanovit broj, recimo, "domaćih izdajnika"). Možda je bolje pitanje- tko uopće ide na hr wiki, koji su stalni članovi, govore li koji strani jezik itd. Mir Harven 18:38, 17. travanj 2007. (CEST)

je, kuburo, stvarno, hrvatski filmovi su potkategorija Serbo-Croatian filmovima, ali ista takva situacija je i s crnogorskim i srpskim filmovima, pa ne smatran da smo zapostavljeni u tome dijelu. --West Brom 4ever ® 19:06, 17. travanj 2007. (CEST)

Nije to problem. Šta nas imadu grupirat? Nema tu Frankenstein-kriterija, mi smo svoj samostalni jezik. Kubura 07:45, 18. travanj 2007. (CEST)

Ja san izdvojia i prekategorizira hrv. filmove, odnosno filmove na hrv.jeziku. Filmoljupci, pratite malo događaje ondi, pazite da se ne događa da nam hrv.filmove klasificiradu kao t.zv. "Serbo-Croatian". Kubura 11:09, 18. travanj 2007. (CEST)

Dosađivanje[uredi kôd]

Molim ponovno suradnike da svoju veliku energiju ubuduće troše na Kategorija:Održavanje Wikipedije. --Roberta F. 22:32, 17. travanj 2007. (CEST)

Prijedlog[uredi kôd]

S ovih 882 članka hrvatska bi se Wikipedije dosta obogatila. Možda nekolicinu njih već ima, a ovi su vrlo kvalitetni. Ne treba se prevodit sa engleskog, nego nekog puno lakšeg jezika:

--Jolo Buki Original 16:06, 18. travanj 2007. (CEST)

Prevodi onda, tko ti brani! Sale 16:30, 18. travanj 2007. (CEST)
Ja ne znam automatski prenijeti članak s jedne Wikipedije na drugu, a neda mi se ogromne članke pisati ručno, pa onda na Wikipediju. --Jolo Buki Original 16:49, 18. travanj 2007. (CEST)
Neznaš to možda zato što nešto takvo nije moguće, ispravite me ako sam u krivu. Karlo Mikić 17:52, 18. travanj 2007. (CEST)

karlo, zašto nije moguće?? jolo, pobogu, ne moraš ručno prepisivat članke i onda na wikipediju. --West Brom 4ever ® 19:21, 18. travanj 2007. (CEST)

Select (odaberi/zacrni) + Edit>Copy (kopiraj) + Edit>Paste (zalijepi) + prevedi + kategoriziraj + dodaj wikipoveznice. --Suradnik13 19:26, 18. travanj 2007. (CEST)
Ma misliš da mu to već nije rečeno? Ne znaš ti njega. --Tycho Brahe 14:18, 20. travanj 2007. (CEST)

MS Word ima hrvatski pravopis (hrvatska verzija naravno, inače postoji MS Proofing tools koji sadrži pravopis i gramatiku za brdo jezika), pa ako ga negdje možeš nabaviti ili posuditi možeš vrlo jednostavno pročistiti veći dio teksta u kratkom vremenu. Ako se nešto i fula već će netko ispraviti. --Ivan Bajlo 01:08, 19. travanj 2007. (CEST)

Nemoj samo "tek tako" "automatski prenijeti". Privedi na hrvatski, i uskladi članak sa sintaksom hrv. jezika. A lipo bi bilo navesti sa koje wikice si privea (možeš u komentaru napisati: prevedeno sa .....wiki). Kubura 09:47, 19. travanj 2007. (CEST)

Kategorije Erdősovi brojevi[uredi kôd]

Rasprava na stranici Razgovor o kategoriji:Erdősovi brojevi je završena i dotična stranica je zaključana. Rješenja ni dogovora nema iako se naziralo. Suradnik Ivan Štambuk je na kraju zatražio brisanje. Naveo sam neke stvari na dotičnoj stranici koje nisu na ponos sudionicima kako se vodi rasprava.

Ako se netko od suradnika osjeća povrijeđenim rezultatom ove rasprave neka se zapita jeli mogao svojim ponašanjem doprinjeti boljem rješenju.

Admini kako se vidi nisu stala na ničiju stranu iako se aludiralo da će stati na stranu jednog suradnika. Admini su u ovom slučaju stali na stranu kvalitete Wikipedije budući da se suradnici nisu uspjeli dogovoriti, i ostavili situaciju kakva je bila prije rasprave.

Možda se u neko buduće vrijeme ova rasprava riješi na puno kvalitetniji način.

I samo mala napomena jer mi se ćini da se zaboravilo što je i čemu služi kategorizacija članaka. Kategoriziraju se članci koji imaju zajednički ključ, taj ključ se u velikoj većini slučajeva ne mijenja sa vremenom (osim prekategoriziranja ali po istom pod ključu koji je samo radi lakše preglednosti i pronalaženja). Ako će se kategorije mijenjati u periodi nekoj koji je ključ po kojem će se naći članak.

-- Andrej Šalov 17:13, 18. travanj 2007. (CEST)

Hm, zaključana stranica sa razgovorom, kategorije nema, a nema bogami ni članka Erdösov broj, pa da mi bogci neupućeni saznamo o čemu je uopće bila riječ! :) Deca, jer vi to nas zezate?

Moja je hipoteza da ti brojevi uoće ne postoje i da je ova diskusija post-modernistički happening. Sjećam se da je bilo takvih štoseva - organizirali su okrugli stol o nepostojećoj kazališnoj predstavi, pozvali novinare, učeno raspravljali o likovima i glumačkim izvedbama, smrtno ozbiljni, . :)) --Fausto 22:32, 18. travanj 2007. (CEST)

Članak se nalazi ovdje: Erdősov_broj. Nije to ono umgelautetes o kao u njemačkom :) --Ivan Štambuk 12:52, 19. travanj 2007. (CEST)
LOL! Treba stvrno imati oštar vid da se uoči razlika! :) Ok, sad znam i to! Informacija bez kje sam mogao preživjeti, :) ali je zabavna! A ona svađa oko kategorije je još zabavnija! :)--Fausto 15:55, 19. travanj 2007. (CEST)

Dragi suradnici[uredi kôd]

Molim vas da svoje rasprave kvalitetno provodite i da se držite tema o kojima govorite i raspravljate.

Rasprave vodite na stranicama za razgovor.

Svaka besmislena rasprava ili ona koja je prešla temu o kojoj treba govoriti bit će prekinuta, sudionici upozoreni a po potrebi blokirani radi smirivanja strasti.

-- Andrej Šalov 17:20, 18. travanj 2007. (CEST)

klaunovski članci[uredi kôd]

Smatram da članku Sadam housein nije mjesto na wikipediji, a predložen je za brisanje. Pa, smijem li ja (ili netko od vas) ovo izbrisati? I ako smijem, kako? Karlo Mikić 17:50, 18. travanj 2007. (CEST)

ne možeš brisati. to pravo rezervirano je isključivo za administratore, do čijeg statusa se dolazi marljivim radom ;) --West Brom 4ever ® 19:23, 18. travanj 2007. (CEST)

Novosti na naslovnici[uredi kôd]

Pa dobro, j*bemu miša malog ispod repića, zar 3 od ukupno 4 novosti na naslovnici baš moraju biti iz sporta? Zar uvijek tako mora biti, iz tjedna u tjedan?

U arhivi novosti ukupno stoji 41 vijest, od čega su 22 iz sporta. Pa dobro, *** mu poljubim, je li hr.wikipedija sportski bilten? Zar na tom bijelom svijetu nema ničega, osim rukometaša, vaterpolista i nogometaša i njihovih zgoda i nezgoda? Tko to koga želi uvjeriti da se svijet vrti oko sporta, i zašto?

Plediram i apeliram na urednike da malo ohanu i prestanu sportskim vijestima i "vijestima" terorizirati posjetitelje wikipedije.

Nije svaki aktualan događaj sportski. Nije svaki sportski događaj aktualan.

Vaša, Ygraine 13:26, 19. travanj 2007. (CEST)Ygraine

A što drugo da ti kažem? Možeš i sama dodat koju vijest (novost). --Suradnik13 13:39, 19. travanj 2007. (CEST)
Jučer sam dodala SFeraKon, ali sam danas morala dodati Janicu, naravno da treba i novosti iz kulture, politike, na to uvijek pazim, ali jednostavno nekad ih nema dovoljno, a pravilo je da u novosti idu samo hrvatske ili one koje su na neki način povezane s hrvatskom. --Roberta F. 13:44, 19. travanj 2007. (CEST)


A šta bis 'tila, Ygraine? Svakojake državne gadarije? Crnu kroniku?
Nema problema, ja ću ti rado dodat podatke o porinutim brodovima u splitskom brodogradilištu.
Nemoj reć da je to nebitno, jedan brod ti može činit značajan udil u hrv.izvozu. Kubura 14:04, 19. travanj 2007. (CEST)

Nešto netrivijalno, npr. Rosier 14:06, 19. travanj 2007. (CEST)

I meni izuzetno idu na živce ove silne (totalno nebitne) sportske vijesti, no izgleda da nema druge nego da se sami animiramo! --Ivan Štambuk 14:10, 19. travanj 2007. (CEST)

Pokušao sam odgonetnut, na što si misla kad si napisala zvijezdice - "Pa dobro, *** mu poljubim"? Svašta mi je palo na pamet --Suradnik13 15:17, 19. travanj 2007. (CEST)

Ništa osobno, Suradniče13, ništa osobno. Ygraine 15:23, 19. travanj 2007. (CEST)Ygraine
Ma znam da nije ništa osobno, ali mene interesira što, jer nikako ne mogu pronaći riječ koja bi se uklopila u te tri zvijezdice :)) Samo se šalim, ništa ozbiljno --Suradnik13 15:33, 19. travanj 2007. (CEST)

Ljudi, obrišimo ovaj odlomak, opet mlatimo praznu slamu. Bez svrhe je. Samo trošimo vrime. Kubura 15:40, 19. travanj 2007. (CEST)

Uopće nije tako, Kubura. Osvijestila se jedna činjenica, na nju se ukazalo suradnicima, našlo se nekoliko istomišljenika, dogovorilo se da ćemo se oko sporne stvari više sami animirati. Uopće nije uzalud. Kao što ćemo se mi animirati oko stvari koja nas tišti, tako se ti animiraj oko onoga što tebe tišti, i nemoj trošiti svoje vrijeme na problem koji ne doživljavaš kao svoj. Ne dolazi u obzir da se išta briše. Ygraine 15:52, 19. travanj 2007. (CEST)Ygraine
Mogli bi i ukinut Kafić da suzbijemo mlaćenje prazne slame. Isto vrijedi i za stranice za razgovore. Ispričavam se na mom offtopic komentaru --Suradnik13 16:00, 19. travanj 2007. (CEST)

Slike na glavnoj strani[uredi kôd]

Ne smete stavljati neslobodne slike (izuzetak su izabrani članci, ali i tu smanjite na minimum) i slike koje nisu ispravno označene. -- Bojan  Razgovor  06:20, 22. travanj 2007. (CEST)

P.S. I ne razumem to pravilo da u novosti idu samo hrvatske ili one koje su na neki način povezane s hrvatskom. Zašto se zavlačiti u svoju kućicu? Ako već nemate šta da upišete, šta će vam onda vesti na glavnoj strani. -- Bojan  Razgovor  06:36, 22. travanj 2007. (CEST)

Hanging in NDH[uredi kôd]

Dečki trebali bi te se izboriti da tekst ovog imena bude pobrisan s engleske wikipedije. Odustanite barem kratkotrajno od mlaćena prazne slame (tko je bolji Ustaše ili partizani) i napravite nešto korisno po pitanju vređanja naše domovine. --Rjecina 23:06, 19. travanj 2007. (CEST)

Ovo nije tema za kafić, ali kad si već navalio. Ja se zapravo ne bi složio da se uopće treba opterećivati sa ovakvim člancima na en wiki. Mnogo veći problem su članci o konkretnijim temama, a ne ovi na koje čitatelji mogu samo zalutati, a i kad zalutaju, vidi se da se radi o davanju prevelike važnosti pojedinim ubojstvima i zločinima koji su ionako kap u moru u ratu u kojem je živote izgubilo preko 60 milijuna ljudi. Nije isto kad bomba ubije 50 ljudi u Londonu i kad se to dogodi u Bagdadu (gdje takav dan, nažalost, smatraju "mirnim").
No, meni se zapravo čini da se velikosrbi na en wiki zapravo malo igraju s nama tamo. Naime, takav bi članak, da ga nitko od nas ne primjeti, vjerojatno zauvijek ostao zakopan, prekriven sa 2 milijuna drugih članaka. Mislim da se naše suradnike na en wiki namjerno uvlači u rasprave o takvim minornim člancima da bi ih se a) odvuklo od važnijih tema, b) prikazalo kao nekog tko cenzurira svoju povijest. Imajte to na umu kad slijedeći put naiđete na takav članak. --Tycho Brahe 14:03, 20. travanj 2007. (CEST)

Prav veliš, svaki put kad vidim da piše o 750 000 do 1 000 000 mrtvih Srba u Jasenovcu, ne reagiram, samo se nasmijem. Protiv bizantštine, to je jedini način.

ja i Vodomar zasada smo stavili članak na prijedlog za brisanje. --West Brom 4ever ® 00:04, 22. travanj 2007. (CEST)
Ono sto se dogadja na engleskoj wiki nije stvar raspravljanja na hrvatskoj inacici, vec stvar rasprave na engleskoj wiki ili van ovog foruma - tj kafic. Zato molim vas da vise ne vrse ovakve rasprave. Vodomar 03:00, 23. travanj 2007. (CEST)

Kategorija:Potrebna provjera kriterija[uredi kôd]

Ako imate vremena, pogledajte malo Kategorija:Potrebna provjera kriterija i provjerite imati li gdje dodati što pametno. Neki članci su za brisanje, ali se glasovanje i izražavanje mišljenja oteglo. --Tycho Brahe 12:18, 20. travanj 2007. (CEST)

Predlošci[uredi kôd]

Zanima me kako napravit predloške za članke. Pišem članke o brodovima iz Zvjezdanih Staza i ne znam kako napravit ovo s desne strane ko što imaju na engleskoj Wikipediji. LINK Dalt 15:56, 20. travanj 2007. (CEST)

Dalte, vidia san tvoj rad na tom članku. Pripazi na pravopisne pogrješke (u hrvatskom jeziku nisu velika slova na istim mjestima kao u engleskom). Kubura 16:01, 20. travanj 2007. (CEST)

Molba za bota - sv(i)jetski[uredi kôd]

Molba za bota: Trebalo bi ispravit "svijetskog" u "svjetskog" i slično. Ja bi rado, ali na ovom kompu nemam instalirano što je potrebno. --Tycho Brahe 16:28, 20. travanj 2007. (CEST)

O suradničkikim imenima: SSSS[uredi kôd]

Izgleda zaboravili smo kako je nesuđeni suradnik Ustaša, bio neprekidno blokiran svakim svojim pokušajem da se prijavim pod tim imenom, razlog: neprimjereno suradničko ime Za srpske nacionaliste to izgleda ne vrijedi, pa prolaze 4 s slova, …tko bi više znao tko ih do sredine 90-tih nosio na kapi, jel' tako admini? --Zeljko 21:57, 20. travanj 2007. (CEST)

Hehehe, ja i ne skužih simboliku! Salžem se sa Željkom. --Sanja Simat 22:24, 20. travanj 2007. (CEST)
Ajde, bar je pristojan, moga je stavit i na ćirilici. --Tycho Brahe 00:00, 21. travanj 2007. (CEST)
Ne možete porediti ime Ustaša sa imenom SSSS, jer je ovo drugo asocijacija na nacionalni simbol Srba. Međutim, slažem se da je ime neukusno (zabranjena su imena političara i svega što ima veze sa politikom), pa ga lepo zamolite da promeni ime u nešto prikladnije. Ako odbije, onda ga blokirajte. --BokicaK Razgovor 06:46, 21. travanj 2007. (CEST)
Slažem se. SSSS ipak piše i na njihovom grbu i nije ništa zabranjeno. To je kao da ne netko od nas prijavi na sr wiki pod imenom "Lijepa naša". No, samo ime najčešće nije problem nego motiv koji se krije iza tog imena, a to je najčešće provokacija. Dosadašnji doprinosi suradnika mi govore da nisam daleko od istine. --Tycho Brahe 12:45, 21. travanj 2007. (CEST)

Pravilo o suradničkim imenima koje bi bilo pametno prevesti na hrvatski jezik. U njemu se točno kaže koja imena nisu prihvatljiva. I na taj način se može izbjeći i u krajnjem slučaju prisiliti suradnike sa neprihvatljivim suradničkim imenima da ih uopće ne stvaraju. 83.131.141.137 16:31, 21. travanj 2007. (CEST)


Popis Hrvatskih blogova[uredi kôd]

Koja je svrha ovih članaka? nemaju nikakve enciklopedijske vrijednosti, samo služe za oglašavanje blogova. Dalt 17:32, 21. travanj 2007. (CEST)

Svojevremeno smo imali dosta novih suradnika koji su pisalo o vlastitim blogovima. Da ih ne bi stalno brisali (gubitak vremena), dali smo im jednu "kutijicu sa pijeskom" gdje se oni prirodno kanaliziraju. Slična stvar postoji i na Hrvatski demo bendovi. --Ante Perkovic 09:06, 22. travanj 2007. (CEST)

30 000[uredi kôd]

Uskoro se približavamo broju od 30 tisuća članaka, pa bi bilo lijepo da taj broj proslavimo ukrašavanjem wikipedijinog znaka u gornjem lijevom kutu ekrana! Sale 17:50, 21. travanj 2007. (CEST)

Sređeno. Hope you like it --MayaSimFan 22:47, 21. travanj 2007. (CEST)
Pa saj vi nemate 30.000 čanakov. --86.61.80.127 14:37, 22. travanj 2007. (CEST)
Do te brojke će se doći vrlo brzo :) --Emx 14:46, 22. travanj 2007. (CEST)

Predlošci upozorenja u vezi slika[uredi kôd]

Jučer sam kreirao [[Predložak:Slika!]] ({{NS-slike1}}) a danas sam ga malo ublažio izbacivanjem spominjanja blokiranja. Originalni tekst, za suradnike koji budu opetovano ignorirali molbu, je prebačen na [[Predložak:Slika!2]] ({{NS-slike2}}). --Ante Perkovic 09:03, 22. travanj 2007. (CEST) Ispravak poveznica zbog preimenovanja i brisanja --Dalibor Bosits © 13:06, 13. lipanj 2008. (CEST)

Računarstvo i računalstvo[uredi kôd]

Nakon duge i teške bolesti, ta dva članka su konačno spojena, pri čemu su neki dijelovi sadržajno izdvojeni. Glede problema naziva računalstvo, parcijalno je objašnjenje dano u zasebnom paragrafu, tek tako kako bi se ušutkalo potencijalne velike harvatine koje misle da računar i računarski nijesu dijelovi leksičkog blaga harvatskog jezika (Anić!). Već je par puta ovdje u Kafiću raspravljano je li ispravnije računarstvo ili računalstvo, ali koliko sam vidio svi su manje-više potpuno omašili poantu, tako da će poradi uniformnosti se na wikipediji propagirati znatno uvriježeniji termin računarstvo.

Sad ću zatući još par rezidualnih računalstava koji poostadoše u nekim člancima (iznimka su dakako formalni nazivi škola i sl.), tako da bih molio one tvrdokornije ćudi da ne reagiraju naprasito kao da im netko zabija nož u oko. --Ivan Štambuk 10:07, 23. travanj 2007. (CEST)

Kad smo već kod ovoga, neka neki admin otključa sljedeće:
--Ivan Štambuk 10:18, 23. travanj 2007. (CEST)
U hrvatskom standardnu je računalstvo, tvorbeno i morfološki te semantički opravdano. I u jezičnim člancima stajat će računalstvo, stoga svoj donkihotovski pohod zadrži na svojoj struci. --Abyssus 21:01, 23. travanj 2007. (CEST)
Semantički opravdano? Možda mi možeš konačno ovdje odgovoriti na već 100 puta postavljeno pitanje, kojeg sustavno ignoriraš - gdje ti točno vidiš computer u computing? --Ivan Štambuk 21:09, 23. travanj 2007. (CEST)
Zamolit ću za miran rasplet ove rasprave (ako se pokrene nastavite je na stranicama za razgovor članaka). -- Andrej Šalov 21:03, 23. travanj 2007. (CEST)
Neka se ovdje nastavi, neće dugo trajati - na stranici za razgovor bi samo ignorirala sve što kažem, kao što je dosad radila (ne zaboravljajući dakako revertati moje izmjene :) --Ivan Štambuk 21:09, 23. travanj 2007. (CEST)

Kosa crta i Točka sa zarezom raspravite ne revertajte. Stranice za razgovor su prazne. Hvala. -- Andrej Šalov 21:16, 23. travanj 2007. (CEST)

Ljudi, puno raspravljamo, a malo pišemo konkretnih članaka. Da se nismo nepotribno uzlajavali oko pojedinih stvari, nego radili kako smo inače radili, danas bismo uhvatili 30.000 članaka. Danas je triba "past" tridesettisućiti članak. Mi se koljemo ka' pasi oko suhe kosti, a sočni zec biži ća. Kubura 11:51, 24. travanj 2007. (CEST)

Kuburo, sve mi se čini da se pokušavaš omiliti nekim adminima ovdje jer si do prije jedno tjedan dana bio svakome loncu poklopac. Samo primjećujem i neobavezno komentiram, to je sve. --Sanja Simat 11:57, 24. travanj 2007. (CEST)

Niman se ja kome šta umiljavat. Sanjo, šta se nastavljaš? Samo pokušavaš podizat prašinu kad ju netko pokušava slegnit. Ako mi imaš šta za poručit, ostavi to na mojoj stranici za razgovor. Prikini sa tim što se hoćeš pravit važna prid svima što je tvoja bila zadnja. Kubura 15:45, 24. travanj 2007. (CEST)

Eh, toliko o pisanju konkretnih članaka i mlaćenju prazne slame--194.152.198.20 15:49, 24. travanj 2007. (CEST)

Ta panika "MORAMO BITI UNIFORMNI!!!" mi je uvijek zagonetka. Zašto je uniformiranost tako dobra? Zašto se ne bi priznavale varijante? Da sam slučajno nekad pisao o tome, sad bih iz čistog inata stalno pisao "računalstvo" (kaš što sam prestao pisati "Pr.Kr.", što sam prije ponekad koristio, uz "p.n.e."); to mi je prirodna reakcija kad netko koristi sitnagmu "zatući". Ako nse ne dozvoljava raznolikost, onda sam ja na strani onih, koje žele zatući! --Fausto 16:00, 25. travanj 2007. (CEST)

I treba zatući taj jezični debilizam, jer je jedini razlog zašto postoji taj što je neki čistunac u računarstvo vidio "računar", pa pomislio - a što ne bi bilo računalo. Pa kad ga ja onda pitam gdje on vidi computer u computing, odnosno je li uopće svjestan da computer science/computing science/computing ima veze sa računalima koliko i astronomija sa teleskopima - netragom nestade :) Ma koristite što hoće, ionako je računalstvo preusmjereno na računarstvo. --Ivan Štambuk 17:11, 25. travanj 2007. (CEST)

egipat[uredi kôd]

nova sam ovdije pa sam vas htijela samo zamolitijednu stvar ako je ikako moguće! nego,tražim si razne članke o gospodarstvu egipta pa me zanimalo dali nekako mogu dobiti adresu izvora ovoga članka što ima na wikipediji ili sličnih članaka jer mi je ovo malo o gospodarstvu egipta! unaprijed vam hvala--Ivančica 16:27, 23. travanj 2007. (CEST)

Ovo bi moglo pomoć http://hgd.mvpei.hr/gospodarski_prikaz/egipat/. Pozdrav --194.152.198.20 16:40, 23. travanj 2007. (CEST)
puno puno hvala--Ivančica 16:51, 23. travanj 2007. (CEST)

Na drugim vikipedijama se za ovo banuju i korisnici, a kamoli admini[uredi kôd]

Pogledajte ovo, pa da vidim šta misle ostali? Da li je to stav ukupne zajednice ili tog pojedinca? Da li će se potegnuti disciplinski postupak ili šta mislite ovim povodom uraditi? --Kaster 12:33, 25. travanj 2007. (CEST)

Trebalo bi banovati debila koji čiju je izmjenu Perković revertao, da Srbija "nije" izvršila agresiju na BiH. Ta svatko zna da su Mladić i Arkan samo širili mir i dobro. --Ivan Štambuk 14:20, 25. travanj 2007. (CEST)
Hvala na upozorenju, a što se tiče disciplinskih postupaka: "Pometi prvo u svom dvorištu, a onda dođi popovati susjedu!" 82.193.205.98 13:01, 25. travanj 2007. (CEST)

Admini ovdje smiju kršiti pravila. Imaš nešto protiv? Naknadno dodajem: Da pojasnim, Perkoviću se svašta dopušta zbog njegovog "velikog doprinosa" hrvatskoj Wikipediji, psovanje, deranje na novopridošlice. Ne vjerujem da on može biti sankcioniran, ta svi ostali admini ga obožavaju. Admini su ovdje nedodirljivi autokrati. Rosier 13:10, 25. travanj 2007. (CEST)


Hm. Imali smo i mi takvih administratora koji su "doprinosili". Pa su sada tamo gdje im je i mjesto (anonimni, iza zokpapeta i sl.). Na žalost još nije iza svih njegovih "doprinosa" počišćeno (ali je bar označeno). Ali taj zvanično ne predstavljaju nikoga na našoj viki, dok se ovdje znači, radi o jednom koji je "nedodirljiv". Hvala na informacijama. --Kaster 14:52, 25. travanj 2007. (CEST)

Istina je da psovanje nije prihvatljivo, od koga god dolazilo. I tu se slažemo. Ipak, dozvolit ćete da netko tko održava ovu Wikipediju smije nekad izgubiti živce kod ovakvih bedastoća. Riječ je, uostalom, samo o sažetku promjene, a ne o nekom tekstu koji bi bio unijet bilo u članak, bilo u razgovor o članku. Inače, nitko nije nedodirljiv i za svakog admina se može postaviti zahtjev za skidanje statusa admina.--Donatus 16:00, 25. travanj 2007. (CEST)

Nisam shvatio na što se zapravo odnosila Kasterova žalba? "Odjebi Carla" svakako nije primjereno, a i nema baš nikakve veze s temom, ali nije baš za kažnjavanje. Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ), naravno, kao što većina nadam se zna, nema nikakve veze s pitanjem da li su Srbija i Crna Gora izvršile agresiju na BiH - a ICTY (kod nas nažalost posve neprimjereno zvan samo "Haški sud" - nije čak ni sud, nego "tribunal"!) uopće se ne bavi tim pitanjima - a Carla je tamo tužiteljica, pa i radi svoj posao: tuži, a ne donosi presude.--Fausto 16:08, 25. travanj 2007. (CEST)

Svi smo mi ljudi. I svi smo mi od krvi i mesa. I čovik ima pravo pobijesniti.
Gdje nam kolega neće onako reagirati na onakve teške i bezočne provokacije?
Sad se ja pitam: tko je napisao one provokacije? Jesi li ti, Kastere, ono napisao kao nekakvi IP? Ili ti, Rosiere?
Ako niste reagirali na onakvu velikosrpsku propagandu, onda barem ne napadajte ljude koji to sprječavaju! Molim.
Jedini stegovni postupak kojeg bih ja pokrenuo je blokiranje suradnika koji omalovažavaju i napadaju opravdanu akciju našeg cijenjenog kolege.
Nemojte mislit da je to bio "tamo neki ratić", "to se netko drugi zamjerio njima, ja nisam", "šta sad moramo dizati prašinu podsjećanjem ne prošlost", "to su bili događaji koje nacionalisti preuveličavaju" i t.d..
Pa ljudi, valjda ste vidili što su učinili (ne besubjektno "dogodilo se/zbilo se"; to su učinili velikosrpski pristaše!) na okupiranim hrvatskim područjima. Smrt ili izgon. To je čekalo sve nas Hrvate da je Hrvatska pala.
I onda nam nekakvi debil dođe govorit o građanskom ratu.
Netko savjestan ukloni tu bezobraznost uz ljutiti komentar.
I onda neozbiljne i slučaju nedorasle osobe još napadaju osobu koja je uvrijeđena onakvim pisanjem. A nije samo ona, naš admin, bila uvrijeđena. Svi mi koji barem imalo imamo nacionalnog ponosa su se našli biti uvrijeđenima pisanjem o "građanskom ratu".
A ti Kastere, kad već čituckaš po en.wiki, bolje bi ti bilo da ispravljaš onu antihrvatsku propagandu po toj wikici. Imaš po tom pitanju posla koliko hoćeš. Pa bis ima manje energije za zafrkavat ovdi. Neće nam se pisati dobro, odgoje li se inozemni naraštaji na onom zatiranju hrvatstva.
Rosiere, ne diraj se u naše kolege admine. Omalovažavanjem njih, omalovažavaš i sve one koji su glasovali za njih. Niti smo ih skupili s ulice, nit izvadili iz smeća, niti našli u kupusu. Predugo oni imaju svoj status bez ikakvih spomenavrijednih propusta u njihovom radu, da bi im sad netko nešto tako prigovarao. Nakon više od par desetaka tisuća čistećih izmjena, i ti bis izgubia strpljenje.
A ja sam, evo, zgotovia moju misu. Kubura 16:56, 25. travanj 2007. (CEST)

Mislim da ne priliči napadati Kastera i Rosiera zbog toga što su kritizirali Perkovića niti ih optuživati za onu izmjenu, a bome pogotovo ne pozivati na njihovo kažnjavanje isključivo zbog kritike koja se možda nekome ne sviđa, ali majke mi, ovdje nije bilo ni trunke vrijeđanja. Perkovićev komentar baš i ne priliči adminu, ali skidanje ovlasti bilo bi previše drastično. Ako je Rosier u pravu, neka to potkrijepi konkretnim primjerima i predloži glasanje za skidanje ovlasti, pa ćemo se onda svi izjasniti. Još nešto, bolje da neki ovdje ohlade glavu što se politike tiče. Kuburo, već ti više puta rekoh da mi smeta tvoje forsiranje politike kad god za to nađeš plodno tlo. Povlačiš me za jezik pa ću ti reći jednu stvar: Srbija nije bila jedini agresor na BiH, iako to službene hrvatske vlasti ne žele priznati iz istog razloga kao i srpske - ratna odšteta! --Sanja Simat 17:59, 25. travanj 2007. (CEST)
Itekako priliči. Predobar je timing da ovo ispadne koincidentalna provokacija. Ako se ovako nastavi (a suradnici aktivni na en wiki vele da je velikosrbovanje ovakvim suptilnim izmjenama tamo uobičajena pojava), ja ću prvi tražiti banovanje korisnika Kastera na Trgu srpske wiki poradi ciljanog podrivanja cijelog wiki projekta hotimičnim davanjem podstreka ideološko-etničkoj netrpeljivosti ovakvim majmunskim ispadima. Pa neka tamo gube vrijeme na ovakve diskusije. --Ivan Štambuk 19:51, 25. travanj 2007. (CEST)
Sanjo, možeš poći u 3 popodne šetati. Kako te nije stid. Bit će si ti bila skupila u bubrige i u kosti dok si ležala po položajima po krškim poljima u BiH, jer je pridsidnik jedne susidne države propuštao napadače na Hrvatsku (to je sudjelovanje na strani napadača) pod bezveznim izlikama. Ja bih te blokira za ovakve stvari, i to na malo dulje vrime. Kubura 07:50, 26. travanj 2007. (CEST)

A ja mislim da bi ovu raspravu trebali završiti ovdje, jer ćemo se ponovno navući na beskonačne preprike kojima je više mjesto na IRC-u ili nekom forumu umjesto ovdje! Sale 18:02, 25. travanj 2007. (CEST)


Izvinjavam se, ako sam svojom primjedbom dirao "nedodirljive", ili teme koje (očito) u vašoj zajednici još nisu razriješene. Admin sam (i odatle moje interesovanje) na srpskoj vikipediji a ne na engleskoj kako neko reče. A nisam ni bio anonimni urednik koji je prethodio dotičnoj izmjeni.

Slažem se sa prethodnikom da bi ovakve rasprave trebalo završiti zato što one ne vode ničemu. Ima takvih diskusija na svakoj vikipediji. Uvijek ima izuzetaka koji (još) ne poznaju principe neutralnosti na vikipediji. Ovdje me jedino brine odnos snaga između nacionalista, umjerenih i onih koji znaju šta je enciklopedija.

Dakle, ako je dotični administrator preopterećen poslom, potrebno je da odmori a ne da vjerovatno dobronamjernog anonimnog korisnika (koji koliko sam vidjeo, onom izmjenom iznosi jednu lako provjerljivu činjenicu u članak) lično napadne. Da li je dotična izmjena bila ispravna ili ne, da li je bila poželjna na tom mjestu u istom članku ili na drugom članku, ne bih da ulazim. Ali, reakcija dotičnog admina je, blago rečeno bila neprimjerena, kao i reakcija većine ovdje. Svako dobro, --Kaster 21:17, 25. travanj 2007. (CEST)Trenutna inačica (09:53, 25. travanj 2007.) (uredi) (ukloni ovu izmjenu) Tycho Brahe (Razgovor | doprinosi | blokiraj) [ukloni] (Odjebi, Carla. Uklanjanje izmjene 654503 što ju je unio/unijela 91.143.221.229 (Razgovor sa suradnikom:91.143.221.229))

Podebljao sam vam suradničko ime a to suradničko ime ne postoji u popisu administratora Wikipedije na hrvatskom jeziku.

Za one kojima smeta rad admina/admini ne rade kako treba/admini su bahati/admini ..../i slično ovo je stranica koju tražite.

-- Andrej Šalov 21:33, 25. travanj 2007. (CEST)

Žao mi je što je ovde Kašter pogrešno shvaćen, on je jedan od korisnika kojima najviše verujem.

Ovo nije sinhrozivano, ovo je posledica jedne skorije rasprave na srpskoj vikipediji u kojoj smo učestvovali Kašter i ja sa jedne strane i još par nebitnih likova sa druge strane. Kašter i ja smo razočarani što se mi borimo protiv mržnje prema Hrvatima, a ovde se niko ne bori da sredi članke koji su usmereni protiv Srba, već se još revertuje na pristrasniju verziju članka uz takav komentar. --82.117.200.101 22:03, 25. travanj 2007. (CEST) -- Bojan  Razgovor  22:05, 25. travanj 2007. (CEST)

Kasteru: izmjena unesena u članak bila je bedastoća, što sam u prethodnom svojem javljanju objasnio: pozivajući se na nedavnu presudu ICJ, izbrisana je rečenica da je Srbija počinila agresiju na BiH. Ali, naravno, presuda ICJ, koja se odnosila na to da li je država Srbija kriva za genocid, uopće nema ništa s time da li je počinila agresiju. Tvoja reakcija (soljenje pameti) je neprimjerena.
Bojan: da je Srbija izvršila agresiju na BiH notorna je činjenica. Ne vidim kakve veze to ima s navodnom "mržnjom prema Srbima". (Inače, po mom sudu, notorno je također da je i Hrvatska, u jednom periodu, izvršila agresiju na BiH - što se naravno svi na hrvatskoj wiki neće složiti, ali o toj temi ovdje nisam pisao.)--Fausto 14:14, 26. travanj 2007. (CEST)
Vidiš, Wikipedija se ne bazira niti na Faustovom niti na mojem sudu, već na proverenim činjenicama. Nisu činjenice da su Srbija ili Hrvatska izvršile agresiju na BiH. Činjenica je da je rat vođen, i da su zaraćene strane Armija BiH, HVO i VRS. Znači, bez prvobitnog istraživanja i ličnog mišljenja. -- Bojan  Razgovor  14:21, 26. travanj 2007. (CEST)

I da izvineš ovo je pisao neko ko mrzi Srbiju Dok je Makedoniju ostavila na miru, Srbija je započela izrazito surovu agresiju na BiH. -- Bojan  Razgovor  14:26, 26. travanj 2007. (CEST)

Da izvineš, imam neki špurijus da sam možebitno ja to napisao. :) Rečenica izražava notornu činjenicu - to što većina Srba to ne želi priznati, njihov je problem; kao i to, da iznošenje činjenica smatraju dokazom mržnje. --Fausto 16:22, 27. travanj 2007. (CEST)

Fausto, oseti razliku: Makedonija je bila jedina bivša jugoslovenska republika u kojoj nije bilo sukoba. Najžešći sukob je bio u BiH (što jeste tačno ako se uporede žrtve).

Baš zato što postoji dobar broj onih koji se ne slažu, nemoj davati takve jednostrane ocene. Ta rečenica NE izražava notornu činjenicu ni u ludilu. Vidiš da je sud oslobodio Srbiju za Bih, kako to može biti nešto notorno? To je tvoje lično mišljenje. Drži se činjenica.

U pogledu mržnje... Da li ti mene smatraš za jednog od "tih" Srba, koji nisu otvoreni za drugačije mišljenje? Kad pročitam tu rečenicu stičem utisak da je Srbija zemlja divljaka. Pročitaj jednu od bezbroj rasprava kod nas po tom pitanju.

-- Bojan  Razgovor  17:03, 27. travanj 2007. (CEST)

Kriva stranica[uredi kôd]

Ljubazno vas molim da svoju raspravu o samom članku nastavite na stranicama za razgovor dotičnog članka, a svoja osobna razmišljanja razmijenite putem e-maila, IRC-a, telefona ili uživo. Još jednom pročitajte što Wikipedijina zajednica nije. Lijep pozdrav --Roberta F. 21:56, 27. travanj 2007. (CEST)Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!