Kosovska nogometna reprezentacija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kosovo
Nadimak "žuto-plavi"
Nogometni savez Kosovski nogometni savez
Izbornik Albert Bunjaku
Kapetan Anel Raskaj
Domaći dres
Gostujući dres
Prvi međunarodni nastup
Flag of Kosovo.svg Kosovo 0 : 0 Haiti Flag of Haiti.svg

(Kosovska Mitrovica, 5. ožujka 2014.)

Nogometna reprezentacija Kosova predstavlja državu Kosovo u međunarodnom muškom nogometu. Izabrana vrsta djeluje pod okriljem Kosovskog nogometnog saveza (alb.: Federata e Futbollit e Kosovës).

Od 1993. odigrala je nekoliko prijateljskih utakmica (uglavnom s klubovima) i sudjelovala na 50. jubilarnom kupu KTFF 2005., sa sjevernociparskom i saamijskom reprezentacijom, gdje je završila kao druga od tri.

Dana 5. ožujka 2014. Kosovo je u Kosovskoj Mitrovici odigralo svoju prvu utakmicu pod okriljem FIFA-e. Igralo se bez ikakvih obilježja, a nije bilo intoniranja himni. Među oko 17 000 okupljenih gledatelja bili su i predsjednica i predsjednik vlade Kosova.[1] Utakmica je počela u 15:00, a završila je ishodom 0:0.

Kosovo je dana 3. svibnja 2016. postalo članom nogometne organizacije UEFA.

Nogometna reprezentacija Kosova[uredi VE | uredi]

Glavna pretpostavka za uključivanje najboljih kosovskih nogometaša u izabranu vrstu Kosova je dopuštenje FIFA-e odnosno UEFA-e da smije igrati službene međunarodne utakmice. Time bi se ostvarile pretpostavke da brojni kvalitetni igrači koji sad igraju za države u kojima su rođeni ili trajno nastanjeni, smiju nastupiti za domovinu svojih roditelja, ako tako odluče. Primjerice, to su švicarski reprezentativci Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Valon Behrami i kojima su roditelji kosovski Albanci. Nastupaju i za Švedsku, Albaniju, ili Crnu Goru. Ibraimi, Cana, Abdurahimi, Beqiraj i dr.[2] Za Kosovo može igrati i Adnan Januzaj, koji je dosad odbijao pozivnice belgijskog izbornika.[3] U posljednjem desetljeću se u nogometnom svijetu pojavljuje sve veći broj respektabilnih igrača kosovskog porijekla u zemljama u kojima žive iseljenici s Kosova. Mnogi su prošli i sve nacionalne selekcije zemalja u kojima su odrastali i stasali kao nogometaši i sve više su zastupljeni preko reprezentacija zemalja useljenja i na završnim turnirima nacionalnih selekcija. Mnogi od njih su itekako cijenjeni i traženi u zemljama s najjačim ligama.

Međunarodnopravni položaj Kosova[uredi VE | uredi]

Nakon oružanih sukoba na Kosovu 1999.g. Kosovo je de facto samostalno pod nadzorom i zaštitom međunarodnih vojnih snaga (KFOR,EULEX). U veljači 2008.g. Kosovo formalno proglašava samostalnost. Međutim međunarodnopravni status Kosova, koji nije konačno definiran onemogućuje ozbiljnije stvaranje nogometne reprezentacije. Sve vrijeme se na teritoriju Kosova uredno odvijaju nogometna natjecanja i nogometni život, međutim zbog neriješenog statusa i nepriznavanja države Kosovo od jednog dijela međunarodne zajednice, Kosovu nije omogućeno članstvo u UN-ima, i slijedom toga nema mogućnost članstva niti u UEFA-i i FIFA-i. Iz tih razloga nije došlo do okupljaja izabrane vrste Kosova s najjačim mogućim imenima. UEFA i FIFA nisu spremne odobriti članstvo subjektu koji nije član UN-a, i kojeg nije priznalo 85 država. Druga posljedica je gubitak entuzijazma i odustajanje sponzora za ligu bez perspektive. Kosovo je priznato od 105 zemalja ali zbog spornog statusa Kosovo nije smjelo igrati niti prijateljske utakmice.

Krajem studenog 2013. predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker je napomenuo kako postoji realna mogućnost da svoju prvu službenu utakmicu, nakon primanja u FIFA-u i UEFA-u Kosovo odigra u Prištini protiv Hrvatske, sličan stav je izrazio i predsjednik Kosovskog nogometnog saveza. 04. siječnja 2014. voditelj međunarodnog odjela Kosovskog nogometnog saveza Artan Govori je za austrijski Die Presse potvrdio interes Kosovskog nogometnog saveza da im za njihov prvi službeni nastup gostuje Hrvatska. [4]

13.siječnja 2014.g. Sepp Blater je obzanio kako je prije tri dana na sastanku predstavnika Fudbalskog Saveza Srbije, Kosovskog nogometnog saveza i predstavnika FIFA-e odobreno odigravanje službenih prijateljskih susreta izabrane vrste Kosova s izabranim vrstama zemalja koje su međunarodnopravno priznale Kosovo, uz iznimku izabranih vrsta država proizašlih iz bivše Jugoslavije. Taj uvjet je usvojen na zahtjev predstavnika FSS jer su smatrali da gostoprimstvo pojedinim selekcijama iz bivše zajedničke države na Kosovu predstavlja akt političke provokacije.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. www.b92.net, "Kosovo* odigralo prvu utakmicu", objavljeno i pristupljeno 5. ožujka 2014.
  2. Sportnet Bernard Jurišić, 16. kolovoza 2012.: Zašto Hajdukove anonimce gleda 22.000 ljudi, a hrvatske zvijezde je došlo vidjeti tek 10.000?
  3. Croatie - Belgique : Adnan Januzaj a dit non à Marc Wilmots.
  4. Bernard Jurišić: Kosovo se nada Fifinom blagoslovu i želi Hrvatsku na otvaranju u ožujku , Sportnet.hr, 4. siječnja 2014.