Zora film

Izvor: Wikipedija
Zora film
Osnovana 1947.
Prestala postojati 1963.
Sjedište Kruge 48.
ZagrebFNRJ
Djelatnost(i) proizvodnja i promet filmova
Proizvodi Proizvodnja obrazovnih, animiranih, dokumentarnih filmova, videofilmova i TV programa

Zora film bilo je poduzeće za proizvodnju i distribuciju filma koje je osnovano 1947. godine u Zagrebu. Vodeći je proizvođač obrazovnih filmova u SFR Jugoslaviji, sve do produkcije 3 igrana filma i gašenja 1963.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovo filmsko poduzeće nastaje na osnovu poduzeća Nastavni film, oformljenog 1. VII 1947. (rješenjem Savezne vlade FNRJ) kao poduzeće saveznog značaja za proizvodnju nastavno-prosvjetnih filmova. Donekle može se reći da se nastavlja i na rad hrvatskog filmskog poduzeća Zora, zavod za nacionalno edukativni film koje je grupa filmskih entuzijasta, poduzetnika, filmskih i prosvjetnih djelatnika (među kojima su bili i redatelji Oktavijan Miletić, Aleksandar Gerasimov, Marko Graf te Kamilo Brössler) osnovala 1935. radi proizvodnje namjenskih filmova za Savsku banovinu, odnosno kasnije za Banovinu Hrvatsku, a koje je uspješno djelovalo do početka Drugog svjetskog rata.

Ime Zora film preuzima tek 1953., a u tijeku svog postojanja do 1963. godine, kao najjači jugoslavenski proizvođač obrazovnih filmova, proizvelo je ukupno 355 projekata kratkog metra: obrazovnih, nastavnih, instruktivnih, popularnoznanstvenih te dokumentarnih, kratkih igranih, lutkarskih i crtanih animiranih. Od 1960. do 1963. proizvelo je i 3 dugometražna igrana filma čija je produkcijska ambicioznost možda i dovela do propasti ovog važnog filmskog poduzeća.

Važnija filmografija[uredi | uredi kôd]

Dugometražni igrani filmovi[uredi | uredi kôd]

Kratko i srednje metražni igrani filmovi[uredi | uredi kôd]

Animirani filmovi[uredi | uredi kôd]

Dokumentarni, TV i namjenski filmovi[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Godine 1956. za najbolju kameru na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu nagrađen je Frano Vodopivec za dokumentarni film "Crne vode" redatelja Rudolfa Sremca. Na festivalu kratkog filma u Oberhausenu, godine 1959., za svoju kratku igranu komediju Nesporazum (glavne uloge: Špiro Guberina, Fahro Konjhodžić; snimatelj Tomislav Pinter) redatelj Ante Babaja dobiva specijalnu diplomu. Godine 1959. za svoj dokumentarni film "Slavni sude" redatelj Fadil Hadžić dobio je specijalnu diplomu na festivalu u Puli. Iste godine za svoje dokumentarne filmove "Briga za potomstvo" i "Bjeloglavi sup - lešinar" redatelj Branko Marjanović dobio je nagradu za fotografiju, preciznije, snimatelj tih filmova Antun Markić. Na festivalu u Veneciji 1960. godine kratki animirani film "Prometni znaci, ulični junaci" redatelja Branka Ranilovića dobio je nagradu "Zlatni lav" u kategoriji filmova za uzrast od 7 do 12 godina. Na istom festivalu također je nagradu "Zlatni lav" te "Zlatna grana" dobio kratki igrani film za djecu "Piko" redatelja Srećka Weyganda . Te iste godine na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za svoj dokumentarni film "Pogreb Štefa Halačeka" o slici Ivana Generalića iz 1934.,[3] redatelj Branko Ranilović dobiva nagradu za režiju, a Krunoslav Quien treću nagradu za scenarij za film "Briga za potomstvo" Branka Marjanovića. Godine 1962. za kratki dokumentarni film "Plameni cvijet" o I. L. Ribaru, redatelj Branko Ranilović dobiva nagradu Zlatna medalju »Beograd« (ex aequo s filmovima "Osmeh 61" Dušana Makavejeva, "Pod ljetnim suncem" Obrada Gluščevića i "On" Puriše Đorđevića na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma. Za svoj kratki igrani film "Dolje plotovi" redatelj Dušan Makavejev dobiva III nagradu na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma godine 1962., a Stjepan Katušić glavnu nagradu za najbolju kameru za film "Biljka i životinja" Stjepana Velića.

Dramaturzi Zora filma[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Škubonja, Fedor. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 22. srpnja 2014. Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  2. MAKAVEJEV, Dušan. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. 22. srpnja 2014. Pristupljeno 13. veljače 2021.
  3. | Miljenko Jergović o slici Ivana Generalića "Smrt Štefa Halačeka"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

IMDb – Zora Film - Filmografija Zora film na Enciklopedija.hr