Al-Idrisi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Tabula Rogeriana
Al-Idrisijeva karta svijeta iz 1154. godine. Na karti je jug okrenut prema gore

Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi,(arapski: أبو عبد الله محمد الإدريسي; nazvan eš-Šerif; 1100 - oko 1166), arapski kartograf, geograf i putnik koji je živio na Siciliji na dvoru kralja Rogera II.

Putovao je po južnoj Europi, sjevernoj Africi i Maloj Aziji. Godine 1125-1154 piše djelo o dotad poznatom svijetu pod naslovom Nuzhat al-Mushataq fi ikhtiraq al-afaq (Razonoda onima koji čeznu da obiđu svijet). Djelo je sadržavalo veliku, okrenutu prema jugu mappu mundi koja je bila urezana u srebrnu ploču i poznata kao Tabula Rogeriana te popratnu knjigu nazvanu Geografija. Njegovo djelo poznato je među Arapima pod naslovom Kitab Rudjar (Ruđerova knjiga) dok je njegova karta najbolje kartografsko djelo što su ga dali Arapi.

Za hrvatsku povijest djelo je važno i zato što se u njem spominje Hrvatska, te se približno određuju granice i etnička pripadnost:"Poslije oblasti Akvileje, o kojoj smo govorili, dolazi Hrvatska-GUARUASIA,G.RWSIAH, koja se zove DALMASIAH.....(Za Dubrovnik napominje) "Ovo je posljednji grad u Hrvatskoj"

Al-Idrisi je 1161. izvršio još dvije redakcije toga djela pod neobičnim naslovom Vrtovi čovječanstva i razonoda za dušu, međutim svi su prijepisi toga djela izgubljeni. Skraćena verzija tog izdanja, nazvana Vrtovi sreće (uobičajeno se naziva Mali Idrisi) objavljena je 1192. godine.

Knjiga nije savršen povijesni izvor jer se al-Idrisi (kao što je bilo uobičajeno tada i kroz mnoga stoljeća) oslanjao na druge izvore za svoje djelo. Na primjer, kada je pisao o Poljskoj izjednačio ju je sa zemljom koja je današnja Češka, jer je pisao o "zemlji koja je okružena planinama"