August Macke

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
August Macke
ekspresionizam
August Macke
Autoportret iz 1909. god.
Rođenje 3. siječnja 1887.
Meschede,Njemačko Carstvo
Smrt 26. rujna 1914.
Pokraj Perthesa, Champagne, Francuska
Nacionalnost njemačko
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež - grafika
Praksa Düsseldorf, Berlin, Pariz, München
Utjecao Plavi jahač, Paul Klee
Utjecali Die Brücke, Henri Matisse, Robert Delaunay
Poznata djela Dama u zelenoj jakni, Zbogom
Potpis Macke autograph.png
Portal o životopisima

August Macke (Meschede, 3. siječnja 1887. - pokraj Perthesa, 26. rujna 1914.) je bio njemački slikar; suosnivač ekspresionističke likovne skupine i časopisa „Plavi jahač” u Münchenu.

Život i djelo[uredi VE | uredi]

Macke je od 1904. do 1906. godine studirao u Düsseldorfu, a poslije toga kod L. Korinta u Berlinu. Godine 1907. putovao je prvi put u Pariz gdje je došao u dodir s impresionizmom i fovizmom. Bio je veoma impresioniran čistim bojama koje se nanose na platno neovisno od predmeta koji se slika. Njegov početni impresionistički stil evoluirao je pod utjecajem Henrija Matissa u površinski nanos boja slobodnim potezom kista. Zajedno s Franzom Marcom osnovao je skupinu umjetnika okupljenih oko časopisa „Plavi jahač” i sudjelovao je na izložbama skupine 1911./12. Pod tim utjecajem, ali i pod utjecajem orfizma Roberta Delauneya njegovi radovi su privremeno pokazivali kubističke i futurističke elemente. Usprkos druženju s Vasilijem Kandinskim i poigravanjem s apstrakcijom, Macke nikada nije išao do potpune apstrakcije. Tematski se uglavnom bavio prikazima ljudi i njihove okoline, slikanjem parkova i prizora na ulici, ali i arhitekture gradova i pejzaža. Njegovo je slikarstvo usmjereno prema osjetilnosti doživljaja.

Godine 1914., zajedno s Paulom Kleeom i Louisom Moillietom otputovao je u Tunis. Njegovi poetični akvareli koji su nastali tom prilikom su jasnog, svijetlog kolorita i vesele prozračnosti. Iste godine je mobiliziran i poslan na zapadno ratište, te je poginuo u Francuskoj.

Njegova posljednja slika, Zbogom, prepuna je mučnog ozračja pred Prvi svjetski rat.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: August Macke