Franz Marc

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Franz Marc
ekspresionizam
Franz Marc
Portret Franza Marca iz 1910. god., djelo Augusta Mackea
Rođenje 8. veljače 1880.
München, Njemačko Carstvo
Smrt 4. ožujka 1916.
Braquis, Francuska
Nacionalnost njemačko
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež - grafika
Praksa München, Pariz
Utjecao Plavi jahač
Utjecali Die Brücke, Vincent van Gogh, Robert Delaunay
Poznata djela Sudbina životinja
Potpis Marc autograph.png
Portal o životopisima

Franz Marc (München, 8. veljače 1880. - Verdun, 4. ožujka 1916.) jedan je od najvažnijih predstavnika njemačkog ekspresionističkog slikarstva.

Veliki plavi konji (1911.)
Krava crvena, zelena, žuta (1912.)

Karijera[uredi VE | uredi]

Studirao na minhenskoj Akademiji likovnih umjetnosti, a od 1903. do 1907. godine proveo je određeno vrijeme u Parizu gdje je otkrio veliku bliskost s radom Vincenta van Gogha. Marc je razvio važno prijateljstvo s umjetnikom Augustom Mackeom tijekom 1910. godine, a slijedeće godine je zajedno s Mackeom, Vasilijem Kandinskim i drugima, osnovao umjetničku skupinu „Plavi jahač” (Der Blaue Reiter). Franz Marc je neke od svojih radova prikazao na prvoj izložbi Plavog jahača na izložbi u Minhenu tijekom prosinca 1911./siječnja 1912. godine. Izložba je predstavljala vrhunac njemačkog ekspresionizma a također je prikazana i u Berlinu, Kölnu, Hagenu i Frankfurtu. Godine 1912. Franz Marc je susreo R. Delaunaya, čiji su kolorizam i futurizam bili vrlo bitni za rad Franza Marca. Usljed ovih utjecaja, njegovo je slikarstvo postalo pročišćenije i apstraktnije.

Franz Marc je bio na popisu važnih umjetnika koji su trebali biti povučeni iz borbe u I. svjetskom ratu. No prije negoli je naređenje stiglo, umjetnik je poginuo od granate dok je patrolirao na konju, tijekom bitke kod Verduna 1916.godine.

Stil i ostavština[uredi VE | uredi]

Velik dio sačuvanih radova Franza Marca tematski je vezan uz životinje, najčešće su to figure životinja u prirodnom okruženju. Njegov rad općenito karakteriziraju jarke čiste boje i skoro kubistički oblici, uz vrhunsku jednostavnost i pročišćenost prikaza. Pritom njegovi radovi odaju duboku emotivnost, zapaženu već u njegovo vrijeme. Možda najpopularnija njegova slika je „Sudbina životinja” (Tierschicksale), nastala 1913. godine, a koja se danas nalazi u Muzeju Umjetnosti u Baselu.

Nacisti su njegove slike izbacili iz muzeja, a njegova umjetnost je žigosana kao „izopačena umjetnost”.

God. 1998. neke njegove slike prodale su se pri aukcijskoj kući Christie's u Londonu, pri čemu je njegov „Crveni jelen” postigao svotu od 3,3 milijuna funti. Uskoro zatim njegov je „Vodopad” prodan u Sotheby'su za čak 5,06 milijuna dolara, što je dosad najveća cijena postignuta za njegov rad kao i uopće za djelo nekog njemačkog ekspresionista.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Franz Marc.