Dodatak:Popis gradova u Cipru

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Karta Cipra
Nikozija, glavni grad Cipra
Karta Cipra
Administrativna podjela Cipra
Razmještaj stanovništva
Gustoća naseljenosti
Okruzi i distriktni na otoku

Popis gradova na Cipru daje pregled glavnih gradova na mediteranskom otoku Cipru.

Tablica uključuje gradove i općine s više od 4.000 stanovnika, rezultati popisa stanovništva u Republici Cipar 1. listopada 2001., a procjena za 1. siječnja 2005. U Turskoj Republici Sjeverni Cipar, popis je iz 30. travnja 2006.

Daleko najveće gradsko područje na Cipru je glavni grad Nikozija s populacijom od 242.788 stanovnika (1. siječnja 2005.), tako da je oko trećine stanovništva zemlje koncentrirana u glavnom gradu. U užem dijelu grada živi 97.467 stanovnika. Nikozija je podijeljena UN-ovim trupama i nalazi se u tampon-zoni. U sjevernoj Nikoziji živi 49.237 ljudi (2006. ) u južnoj Nikoziji 47.832 osoba (2001 godine).

Rang Regija Ime Grčko ime Tursko ime 2001. (popis) 2005. (procjena) Okrug
1. Nikozija Λευκωσία Lefkoşa ... 97.467 Nikozija/Lefkoşa
2. Jug Limassol (Lemesos) Λεμεσός Limasol 94.250 92.210 Limassol
3. Jug Strovolos Στρόβολος 58.525 59.483 Nikozija
4. Jug Larnaka Λάρνακα 46.666 46.393 Larnaka
5. Sjever Famagusta (Ammochostos) Αμμόχωστος Gazimağusa ... 36.867 Famagusta/Mağusa
6. Jug Lakatamia Λακαταμια 28.477 28.943 Nikozija
7. Jug Paphos (Pafos) Πάφος Baf 26.530 27.660 Paphos
8. Sjever Kyrenia (Keryneia) Κερύνεια Girne ... 19.701 Kyrenia/Girne
9. Jug Aglantsia Αγλαντζιά 18.953 19.263 Nikozija
10. Jug Kato Polemidia Κάτω Πολεμίδια 18.452 18.754 Limassol
11. Sjever Morphou (Morfou) Μόρφου Güzelyurt ... 14.672 Nikozija/Güzelyurt
12. Jug Engomi Έγκωμη 13.644 13.867 Nikozija
13. Jug Mesa Gitonia Μέσα Γειτονιά 13.565 13.787 Limassol
14. Jug Latsia Λατσιά Laçça 12.195 12.395 Nikozija
15. Jug Agios Dhometios Άγιος Δομέτιος 12.125 12.323 Nikozija
16. Jug Aradippou Αραδίππου 11.448 11.635 Larnaka
17. Jug Paralimni Παραλίμνι 11.091 11.273 Famagusta
18. Jug Agios Athanasios Άγιος Αθανάσιος 9.173 9.323 Limassol
19. Jug Germasogia Γερμασόγεια 8.535 8.672 Limassol
20. Sjever Lefka Λεύκα Lefke ... 8.446 Nikozija/Güzelyurt
21. Jug Geri Γέρι 6.443 7.639 Nikozija
22. Jug Ypsonas Ύψωνας 6.435 7.348 Limassol
23. Jug Dali Δαλι 5.834 6.085 Nikozija
24. Jug Geroskipou Γεροσκήπου 5.509 5.769 Paphos
25. Jug Tseri Τσέρι 5.287 5.498 Nikosia
26. Jug Livadia Λιβάδια 4.883 5.329 Larnaka
27. Jug Dromolaxia Δρομολαξιά 4.994 5.240 Larnaka
28. Sjever Lapithos Λάπηθος Lapta ... 5.215 Kyrenia/Girne
29. Sjever Rizokarpaso Ριζοκάρπασο Dipkarpaz ... 5.214 Famagusta/İskele
30. Jug Xylofagou Ξυλοφάγου 4.957 5.198 Larnaka
31. Jug Derynia Δερύνεια 4.954 5.161 Famagusta
32. Sjever Kythrea Κυθρέα Değirmenlik ... 4.925 Lefkoşa
33. Jug Emba Έμπα 3.678 4.519 Paphos
34. Sjever Trikomo Τρίκωμο İskele ... 4.490 Famagusta/İskele
35. Jug Athienou Αθιενου 4.261 4.447 Larnaka
36. Jug Sotira Σωτήρα 4.258 4.444 Famagusta
37. Jug Paleometocho Παλαιομετοχο 4.074 4.289 Nikozija
38. Jug Avgorou Αυγόρου 4.002 4.177 Famagusta
39. Jug Ormidia Ορμίδεια 3.941 4.113 Larnaka
40. Sjever Gialousa Γιαλούσα Yeni Erenköy ... 4.056 Famagusta/İskele
41. Jug Liopetri Λιοπέτρι 3.837 4.005 Famagusta


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]