Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: D

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili status jezika: dap (Nisi; 3. 2. 2012), dat (Darang Deng; 14. 1. 2008), dha (Dhanwar; 18. 5. 2011), dkl (Kolum So Dogon; 18. 5. 2011), drh (Darkhat), drw (Darwazi; 18. 1. 2010), dwl (Walo Kumbe Dogon; 3. 2. 2012), dyk (Land Dayak; 14. 1. 2008).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
daa Aktivan Dangaléat Čadski 45.000 (1999 SIL). Čad Živi Isto i danal, dangal, dangla. Dijalekti: zapadni dangaléat (korbo, karbo), centralni dangaleat, istočni dangaleat.
dac Aktivan Dambi Malajsko-polinezijski 710 (2000). PNG (Morobe) Živi U distriktu Mumeng . →Oceanijski, zapadnooceanijski, sjevernonovogvinejski, Huon Gulf, Južni Huon Gulf, Hote-Buang, Buang, Mumeng
dad Aktivan Marik Malajsko-polinezijski 3.500 (1998 SIL). PNG (Madang) Živi Isto i Dami, Ham. Dijalekti: sjeverni, zapadni i južni. Na rijeci Gogol, 10 sela.
dae Aktivan Duupa Voltaško-kongoanski 5.000 (1991 UBS). Kamerun (North) Živi Isto i Doupa, Dupa, Nduupa, Saa. →Adamawa, Leko-Nimbari, Duru, Dii.
daf Aktivan Dan Mande 975.800. Obala Slon., Gvin, Lib. Živi Isto i Da, Gio, Gio-Dan, Yacouba, Yakuba, Gyo. Dijalekti: gweetaawu (istočni dan), blowo (zapadni dan).
dag Aktivan Dagbani Voltaško-kongoanski 800.000 (2004 SIL), Gana Živi Isto i Dagbamba, Dagbane, Dagomba. Dijalekt: nanuni (nanumba).
dah Aktivan Gwahatike Transnovogvinejski 1.570 (2003 SIL). PNG (Madang) Živi Isto i Dahating, Gwatike. Dijalekti: gwahatike, gwahamere, gora, gwapti.
dai Aktivan Day Voltaško-kongoanski 49.900 (1993 popis). Čad Živi Isto i dai. Dijalekti: bouna, bangoul, ngalo, takawa-béngoro. U regijama Moyen-Chari i Mandoul.
daj Aktivan Darfurski daju Nilsko-saharski 80.000 (2007 SIL). Sudan (Dar Fur) Živi Isto i beke, dagu, daju ferne, fininga, nyala-lagowa. Dijalekti: nyala, lagowa.
dak Aktivan Dakota Siouan 19.280. SAD, Kanada Živi Isto i Sioux. Dijalekti nose imena plemena Dakota (Santee), 20.475 (2000 popis) i Nakota (Yankton), 5.000 Yanktonais (1997 D. Parks).
dal Aktivan Dahalo Kušitski 400 (1992 M. Brenzinger). Kenija Živi Etnička grupa Dahalo (400). Isto: guo garimani, sanye. U jeziku postoje i pucketavi click-glasovi, ali je nesrodan jezicima kojsanske porodice.
dam Aktivan Damakawa Voltaško-kongoanski 500-1.000 Nigerija (Kebbi) Živi Priznat 16. 1. 2009. Izvorni autonim je izgubljen. Damakawa je etnički hausa naziv za grupu ljudi u selu Marandu čiji jezik nazivaju damakanci. Također se govori i u selu Kilo, i možda još nekima. →(zapadni) kainji.
dan Aktivan Danski Germanski 5.581.690. Danska, Njem., Grenland Živi Isto i dansk, rigsdansk.
dao Aktivan Daai Chin Tibetsko-burmanski 30.000 (1994 UBS). Burma Živi Isto i daai, dai, m’kaang. Dijalekti: matupi daai, paletwa daai, kanpetlet daai. →kuki-chin.
dap Aktivan Nisi Tibetsko-burmanski 261.000 (1997). Indija Živi Isto i bangni, “dafla” , “daphla” , lel, nishi, nissi, nyishi, nyising. Dijalekti: aka lel, bangni, tagin, nishang. U čekanju priznanja da se podijeli na Nyishi [njz] i Tagin [tgj]. Nisi i Tagin su dva plemena. U državama Arunachal Pradesh i Assam.
daq Aktivan Dandami Maria Dravidski 200.000 (2000). Indija Živi Narod se zove Maria. U državama Chhattisgarh (distrikti Bastar, Dantewara); Maharashtra (distrikt Garhichiroli).
dar Aktivan Darginski Sjevernokavkaski 516.490. Rusija (Dagestan) Živi Isto i dargwa, dargi, dargin, dargintsy, khiurkilinskii, uslar. Etničkih Darginaca 510.150. Dijalekti: cudaxar (tsudakhar), akusha (urkarax, urakha-akhush, akkhusha), uraxa-axusha, kajtak (xajdak, kaitak, kaytak), kubachi (kubachin, kubachintsy, ughbug), dejbuk, xarbuk, muirin, sirxin, itsari, chirag. Kaytak, kubachin, itsari i chirag možda su posebni jezici.
das Aktivan Daho-Doo Voltaško Kongoanski 4.000 (1996 SIL). Obala Slonovače Živi Ostali Wè ne razumiju daho i doo dijalekte. Doo u pet sela.
dat Povučen Darang Deng 850 (1999 Sun Hongkai). Tibetsko-burmanski Kina Živi Isto i darang, digaro, darang dengyu. 14. 1. 2008. povučen i uklopljen u Digaro Mishmi [mhu] kao duplikat.
dau Aktivan Dar Sila Daju Nilsko-saharski 63.100 (2000). Čad; Sudan Živi Isto i bokorike, dadjo, dajou, daju, sila, sula. U čadskim rwegijama Ouaddaï i Salamat.
dav Aktivan Dawida Voltaško-kongoanski 312.000 (2006), Kenija (Coast) Živi Isto i Dabida, Davida, Kidabida, Kitaita, Teita. Dijalekti: mbololo, werugha, mbale, chawia, bura, mwanda. 14.1. 2008 stari naziv taita zamijenjen je sa dawida.
daw Aktivan Davawenyo malajsko-polinezijski 147.000 (1990 popis). Filipini (MIndanao) Živi Isto i Davaoeño, Davaweño, Matino.
dax Aktivan Dayi Pama-Nyunga 70 (1996 popis). Australija (NT) Živi Isto i Dha’i, Dhay’yi. Dijalekti: Dhalwangu, Djarrwark.
daz Aktivan Dao Transnovogvinejski 250 (1991 SIL). Indonezija (Papua) Živi Isto i Maniwo, “X-Ray”. U regenciji Paniai duž rijeke Dao.
dba Aktivan Bangi Me Izolirani 2.000 (Blench 2005). Mali Živi Isto i Bangeri Me, Bangeri Me Dogon, Numadaw. 18. 7. 2007 stari naziv Bangeri Me Dogon promijenjen je u Bangi Me. 6. 7. 2011 podnešen je zahtijev da se bangi Me zamijeni sa Bangime.
dbb Aktivan Živi
dbd Aktivan Živi
dbe Aktivan Živi
dbf Aktivan Živi
dbg Aktivan Živi
dbi Aktivan Živi
dbj Aktivan Živi
dbl Aktivan Dyirbal Australija Živi
dbm Aktivan Živi
dbn Aktivan Duriankere Indonezija (Nusa Tenggara) Živi
dbo Aktivan Živi
dbp Aktivan Živi
dbq Aktivan Živi
dbr Aktivan Dabarre Kušitski 23.000 (2006). Somalija Živi Zove se i Af-Dabarre. Dijalekti: dabarre, iroole (af-iroole).
dbt Aktivan Ben Tey dogonski Voltaško-kongoanski 2,000 (Lee) Mali Živi Priznat 3. 2. 2012[1] podjelom jezika Walo Kumbe Dogon [dwl] na jezike Bankan Tey Dogon (Walo) [dbw] i Ben Tey Dogon (Beni) [dbt]. Autonim: Ben Tey.
dbu Aktivan Živi
dbv Aktivan Živi
dbw Aktivan Bankan Tey dogonski Voltaško-kongoanski 1.385 (1998) Mali Živi Priznat 3. 2. 2012[2] podijelom jezika jezika Walo Kumbe Dogon [dwl]
dby Aktivan Živi
dcc Aktivan Živi
dcr Aktivan Izumrli
dda Aktivan Dadi Dadi Pama-Nyunga Australija (Victoria) Izumrli Priznat 3. 2. 2012[3]. Isto i dadidadi, dardidardi, dardi-dardi, tharrthi-tharrthi, tatitati.
ddd Aktivan Živi
dde Aktivan Živi
ddg Aktivan Živi
ddi Aktivan Živi
ddj Aktivan Živi
ddn Aktivan Živi
ddo Aktivan Živi
ddr Neaktivan Dhudhuroa Pama-Nyunga Australija Izumrli U čekanju priznanja. isto i dhuduroa; do.dor.dee; dodora; dodoro; toutourrite; theddora-mittung; dhudhuroa; duduroa; balangamida;theddoramittung; tharamirttong;theddora; jandangara; gundanora.
dds Aktivan Živi
ddw Aktivan Živi
dec Aktivan Živi
ded Aktivan Živi
dee Aktivan Živi
def Aktivan Živi
deg Aktivan Živi
deh Aktivan Živi
dei Aktivan Živi
dek Aktivan Živi
del (mj) Aktivan Živi
dem Aktivan Živi
den (mj) Aktivan Živi
dep Aktivan Pidžin Delaware Pidžinski SAD Izumrli Naširoko se koristio u 17. stoljeću na srednjoj atlantskoj obali između algonkinskih plemena i Europljana kao 2. jezik.
deq Aktivan Živi
der Aktivan Živi
des Aktivan Živi
deu Aktivan Živi
dev Aktivan Domung Transnovogvinejski 2.000 (1991 SIL). PNG (Madang) Živi 18. 1. 2010. odbijen je zahtijev da se podijeli na jezike Yout Wam [ytw] Domung [dou] (novi identifikator)[4]
dez Aktivan Živi
dga Aktivan Živi
dgb Aktivan Živi
dgc Aktivan Živi
dgd Aktivan Živi
dge Aktivan Živi
dgg Aktivan Živi
dgh Aktivan Živi
dgi Aktivan Živi
dgj Odbijen dGe-bshes-rtsa Tibetsko-burmanski 19.000 (Shearer and Sun 2002) Kina Živi 3. 2. 2012 odbijen je zahtijev da se jezik horpa [ero] podijeli na individualne jezike sTau [sty], dGe-bshes-rtsa [dgj] i Nyagrong Minyag. Autonim: [geʃətsaska], [braŋguǩska]. Isto i Geshitsa, Geshiza. dGe-bshes-rtsava i braŋguəva, 19.000 (Shearer and Sun 2002)
dgk Aktivan Živi
dgl Neaktivan Andaandi Dongolawi Nilsko-saharski 180.000 (1996 ) Sudan Živi U čekanju priznanja podijelom jezika Kenuzi-Dongola [kzh]. Autonim: Andaandi [àndàandì]. Isto i Dongolawi.
dgn Aktivan Izumrli
dgo Aktivan Živi
dgr Aktivan Živi
dgs Aktivan Živi
dgt Neaktivan Ndrag'ngith Pama-Nyunga Australija Izumrli U čekanju priznanja. Isto i Ntra’ngith; Ndrra'ngith; Ntra'angith; Ntʳaˀŋit̯; Ndraˀangit; Andaˀaneti
dgu Aktivan Živi
dgw Neaktivan Daungwurrung Pama-Nyunga Australija (Victoria) Živi U čekanju priznanja. Blizu izumiranja. Ostali nazivi: Taungurung, Taungurong, Dhagung-wurrung, Daung wurrung, Thagawurung
dgx Aktivan Živi
dgz Aktivan Živi
dha Povučen Dhanwar Indoiranski 104.000 (1981 popis). Indija Povučen 18. 5. 2011 kao nepostojeći. Pripadnici naroda Dhanvari govore chhattisgarhi i marathi jezicima.
dhd Aktivan Živi
dhg Aktivan Živi
dhi Aktivan Živi
dhl Aktivan Dhalandji Australija Živi
dhm Aktivan Zemba Voltaško-kongoanski 22,000. Angola, Namibija Živi Isto i chimba, dhimba, dimba, oluthimba, otjidhimba, simba, tjimba.
dhn Aktivan Živi
dho Aktivan Živi
dhr Aktivan Dhargari Australija Živi
dhs Aktivan Živi
dhu Aktivan Izumrli
dhv Aktivan Dehu Malajsko-polinezijski 11.300 (1996 popis). Nova Kaledonija Živi isto i De’u, Drehu, Lifou, Lifu. Dijalekti: losi, wete. Otok Lifou, otočje Loyalty.
dhw Aktivan Dhanwar Indoiranski 31.800 (2001 popis), Nepal Živi Isto i danuwar, danuwar rai, denwar, dhanvar. Etničkih 53.220.
dia Aktivan Živi
dib Aktivan Živi
dic Aktivan Živi
did Aktivan Živi
dif Aktivan Izumrli
dig Aktivan Živi
dih Aktivan Živi
dii Aktivan Živi
dij Aktivan Živi
dik Aktivan Živi
dil Aktivan Živi
dim Aktivan Dime Omotski 6.500 (1994 popis). Etiopija (Kafa) Živi Etničkih: 6.197 (1994 popis). Isto i dima.
din (mj) Aktivan Živi
dio Aktivan Živi
dip Aktivan Živi
diq Aktivan Dimli Indoiranski 1.5 - 2.5 milijuna (Paul 1998). Turska Živi Isto i dimili, južni zaza, zaza, zazaki. Dijalekti: sivereki, kori, hazzu (hazo), motki (moti), dumbuli (dumbeli). Provincije: Elazig, Bingol i Diyarbakir. Član mj zaza [zza]. →Iranski.
dir Aktivan Živi
dis Aktivan Živi
dit Aktivan Izumrli
diu Aktivan Diriku Voltaško-kongoanski 36.200. Namibija, Angola, Bocvana Živi Isto i diriko, gciriku, mbogedo, mbogedu, rugciriku, shimbogedu
div Aktivan Živi
diw Aktivan Živi
dix Aktivan Živi
diy Aktivan Živi
diz Aktivan Živi
dja Neaktivan Djadjawurrung Pama-Nyunga Australija Živi U čekanju priznanja. Isto i djadjawurung, djadja wurrung, dyadyawurung, jaja-wurrung, jajawurung, jaara, yaara, yaura, lewurru, le wurrung, lewurrung
djb Aktivan Živi
djc Aktivan Živi
djd Aktivan Djamindjung Australija Živi
dje Aktivan Živi
djf Aktivan Izumrli
dji Aktivan Živi
djj Aktivan Živi
djk Aktivan Živi
djl Aktivan Izumrli
djm Aktivan Živi
djn Aktivan Živi
djo Aktivan Živi
djr Aktivan Živi
dju Aktivan Živi
djw Aktivan Izumrli
dka Aktivan Živi
dkh Odbijen Dukha Turkijski 200 Mongolija Živi 3. 2. 2012 odbijen zahtijev za priznamnjem[5]. Isto i Tukha, Tsaatan. Narod se zove Dukha. Tsaatan je mongolski naziv za njihov mačin života (sobogojstvo). Gotovo izumro.
dkk Aktivan Živi
dkl Povučen Kolum so dogonski Voltaško-gongoanski 24.000 (1998 Durieux). Mali Isto i edyenge dom, idyoli donge, piniari. Dijalekti: mombo (helabo, miambo), ambange (ampari). 18. 5. 2011. povučen i podijeljen na Ampari Dogon [aqd] i Mombo Dogon [dmb].
dkr Aktivan Živi
dks Aktivan Živi
dkx Aktivan Živi
dlc Povučen Dalekarlijski Germanski 1.500 (1996 Oesten Dahl). Švedska Živi Isto i Dalska, Dalmaal.
dlg Aktivan Živi
dli Odbijen Dali' Austronezijski ? Malezija Živi Na Sarawaku u selima Rancha-Rancha i Majelin kod grada Bekenu, i selu Dagang kod grada Marudi. Donjobaramski jezik. Opisao ga je Juergen Burkhardt. Priznanje odbijeno 18. 2. 2008[6].
dlm Aktivan Izumrli
dln Aktivan Živi
dma Aktivan Živi
dmb Aktivan Živi
dmc Aktivan Živi
dmd Neaktivan Madhi Madhi Pama-Nyungan Australija Živi U čekanju priznanja. Isto i madhimadhi, madhi-madhi, madi madi, muthimuthi
dme Aktivan Živi
dmg Aktivan Živi
dmk Aktivan Živi
dml Aktivan Živi
dmm Aktivan Dama Živi
dmo Aktivan Kemezung Voltaško-kongoanski 4.500 (2001 SIL). Kamerun Živi Čeka se priznanje za novi naziv Kemedzung. Isto i dumbo, dzumbo, kumaju.
dmr Aktivan Živi
dms Aktivan Živi
dmu Aktivan Tebi Pauwasi 220 (2005 SIL). Indonezija (Papua) Živi 14. 1. 2008. zamijenjen je stari naziv dubu sa imenom tebi.
dmv Aktivan Živi
dmx Aktivan Živi
dmy Aktivan Živi
dna Aktivan Živi
dnd Aktivan Živi
dne Aktivan Živi
dng Aktivan Živi
dni Aktivan Lower Grand Valley Dani Živi
dnk Aktivan Živi
dnn Aktivan Dzùùngoo Mande 13.400 (1998 P. Solomiac). Burkina Faso (Kénédougou) Živi Narod se zove Dzùùn.
dnr Aktivan Živi
dns Odbijen Danashan Hmong Hmong-Mien Kina Živi 3. 2. 2012 odbijeno priznanje podijele jezika Chuanqiandian Cluster Miao [cqd] na individualne jezike Južni Hmong [hso], Crni Hmong [puh], Sjeverni Hmong [hnr], zapadni Sichuan Hmong [hws] i Danashan Hmong [dns][7] . U Guizhou, Yunnanu i Sichuanu. Autonim: Hmong, Hmong Drout Raol, Hmong Hout Lab. Ostali nazivi: Dananshan Miao, Hmong Dou, Downhill Hmong, Hong Xian Miao, Red Thread Miao, Red Top Miao, Yaque Miao, Liuzhai Miao, Luzhai Miao, Six Villages Miao, Hmong Leng, Hmong Si, Bai Miao, Flowery Hmong, Hua Miao, Northern Hua Miao
dnt Aktivan Živi
dnu Aktivan Živi
dnv Neaktivan Danu Tibetsko-burmanski Oko 100.000. Burma (Shan) Živi U čekanju priznanja. Sebe nazivaju Danu. Sela: Yak Sauk, Pindaya, Ywa Ngan, Ye Oo, Aung Ban, i Kalaw država Shan.
dnw Aktivan Živi
dny Aktivan Dení Arauan 750 (2002 SIL). Brazil (Amazonas) Živi Isto i dani. Dijalekt: inauini.
doa Aktivan Živi
dob Aktivan Živi
doc Aktivan Živi
doe Aktivan Živi
dof Aktivan Živi
doh Aktivan Živi
doi (mj) Aktivan Živi
dok Aktivan Živi
dol Aktivan Doso Neklasificirani 700 (1973 D. Shaw). PNG (Western) Živi Kod slapova Wawoi i rijeke Aramia.
don Aktivan Živi
doo Aktivan Živi
dop Aktivan Živi
doq (zn) Aktivan Živi
dor Aktivan Živi
dos Aktivan Živi
dot Aktivan Živi
dou Odbijen Domung Transnovogvinejski 1797 (2000 census data) PNG (Madang) Živi 18. 1. 2010 odbijeno je da se prizna kao poseban jezik podjelom jezik domung [dev] na domung [dou] (novi ident.) i Yout Wam [ytw]. U selima Bobongat, Gabutamon, Maum, Kian, Maramung, Swatan i Ayengket[8].
dov Aktivan Živi
dow Aktivan Živi
dox Aktivan Bussa Kušitski 6.620 (1994 popis). Etiopija Živi Isto i d’oopace, d’opaasunte, dobase, gobeze, goraze, gowase, lohu, mashelle, mashile, masholle, mosiye, musiye, orase. Etničkih 9,207 (1994 popis).
doy Aktivan Živi
doz Aktivan Dorze Omotski 20.800 (1994 popis). Etiopija Živi Etničkih: 28.990 (1994 popis).
dpp Aktivan Živi
dra aktivan Dravidski jezici Kolektivni identifikator za dravidske jezike, osim Kannada (kn /kan), Malayalam (ma /mal), Tamil (ta /tam), Telugu (te /tel).
drb Aktivan Živi
drc Aktivan Živi
drd Aktivan Živi
dre Aktivan Živi
drg Aktivan Živi
drh Povučen Darkhat Mongolski 20.350 (2000). Mongolija (Hövsgöl Aimag) 18. 1. 2010 povučen i uklopljen u halh Mongolski [khk]
dri Aktivan C’lela Voltaško-kongoanski 90.000 (1993 SIL). Nigerija Živi Sebe i svoj jezik zovu Lela. Narod Hausa ih zove Dakarkari.
drl Aktivan Darling Pama-Nyunga 5. Australija Živi Čeka se priznanje da se uklopi bjd i dobije novi naziv paakantyi. Gotovo Izumro. Isto i baagandji, kula, južni baagandji. Dijalekti: kula, wiljakali (wilyagali), bagundji (baagandji, bagandji).
drn Aktivan Živi
dro Aktivan Živi
drq Aktivan Izumrli
drr Aktivan Izumrli
drs Aktivan Gedeo Kušitski 637.000 (1994 popis). Etiopija Živi Isto i darasa, darassa, derasa, derasanya, deresa, geddeo. Etničkih 639.000.
drt Aktivan Živi
dru Aktivan Živi
drw Povučen Darwazi Indoiranski 10.000 (1983). Afganistan 18. 1. 2010 povučen i uklopljen sa dari [prs]
dry Aktivan Darai Indoiranski 10.200 (2001 popis). Nepal Živi Etničkih: 14.859. Službena nacionalnost u nepalu.
dsb Aktivan Živi
dse (zn) Aktivan Živi
dsh Aktivan Daasanach Kušitski 40.100. Etiopija, Kenija Živi Etn. grupa se zove Daasanach, Merille ili Reshiat. Osam plemena Inkabelo (7.000), Inkoria (2.000), Naritch ili Naarich (1.800), Elele (1.500), Randal (1.000), Oro (800), Koro (500), Riele (400).
dsi Aktivan Živi
dsl (zn) Aktivan Živi
dsn Aktivan Dusner Indonezija (Papua) Živi
dso Aktivan Živi
dsq Aktivan Živi
dta Aktivan Živi
dtb Aktivan Živi
dtd Aktivan Živi
dth Neaktivan Adithinngithigh Pama-Nyunga Australija Izumrli U čekanju priznanja.
dti Aktivan Živi
dtk Aktivan Živi
dtm Aktivan Živi
dto Neaktivan Tommo So Dogon Voltaško-kongoanski 60.000 (1998 from SILESR Dogon:34). Mali Živi U čekanju priznanja. Isto i Tombo-So.
dtp Aktivan Živi
dtr Aktivan Živi
dts Aktivan Živi
dtt Aktivan Živi
dtu Aktivan Živi
dty Neaktivan Dotyali Indoiranski 2.500.000 Nepal, Indija Živi U čekanju priznanja podijelom nepalsog [nep].
dua Aktivan Živi
dub Aktivan Živi
duc Aktivan Živi
dud Aktivan Hun-Saare Voltaško-kongoanski 73.000 (1985 P. Ahmed). Nigerija (Kebbi) Živi Narod sebe zove Dukawa.
due Aktivan Živi
duf Aktivan Živi
dug Aktivan Živi
duh Aktivan Živi
dui Aktivan Živi
duj Aktivan Živi
duk Aktivan Živi
dul Aktivan Alabat Island Agta Filipini Živi
dum Aktivan Povijesni
dun Aktivan Živi
duo Aktivan Živi
dup Aktivan Živi
duq Aktivan Živi
dur Aktivan Živi
dus Aktivan Živi
duu Aktivan Živi
duv Aktivan Živi
duw Aktivan Živi
dux Aktivan Duungooma Mande 70.000 (Vanderaa 1991). Mali Živi
duy Aktivan izumrli
duz Aktivan Izumrli
dva Aktivan Živi
dwa Aktivan Živi
dwl Povučen Walo Kumbe Dogon Voltaško-kongoanski 2.000 (Douyon and Blench 2005). Mali (Mopti) Živi Priznat 18. 7. 2007; status jezika izgubio je 3,. 2. 2012. podijelom na jezike Bankan Tey Dogon [dbw] i Ben Tey Dogon [dbt]). Isto i oualo.
dwr Aktivan Živi
dws Aktivan Živi
dww Aktivan Živi
dya Aktivan Živi
dyb Aktivan Izumrli
dyd Aktivan Izumrli
dyg Aktivan Izumrli
dyi Aktivan Živi
dyk Povučen Land Dayak Malajsko-polinezijski 57.619 (1981). Indonezija (Kalimantan) Dijalekti: karagan (karangan), sidin (siding, sinding), meratei (meretei), sau (sauh, biratak), sermah (bionah), berang, sabungo, santan, gurgo, sinan, sumpo, budanoh, sering, gugu, matan, temila, behe, ipoh, manyukai (menjuke, menyukai, manyuke, manukai), punan (bunan, murang punan, penyabung punan, busang, djuloi), kati, beta. 14. 1. 2008. povućen kao ime jezične porodice sa mnogim jezicima.
dym Aktivan Živi
dyn Aktivan Dyangadi Australija Živi
dyo Aktivan Jola-Fonyi Atlantski 413.490. Senegal, Gambija, Gvin. Bisau. Živi Isto i diola-fogny, dyola, jola-fogny, jóola-fóoñi, kujamataak, kújoolaak kati fóoñi, yola. Dijalekti: buluf, fonyi, kombo, kalounaye, narang.
dyu Aktivan Živi
dyy Aktivan Dyaabugay Australija Živi
dza Aktivan Tunzuii Živi
dzd Aktivan Daza Živi
dzg Aktivan Dazaga Živi
dzl Aktivan Dzalakha Živi
dzn Aktivan Dzando Živi
dzo Aktivan Dzongkha Živi
dzu Odbijen Chaozhou Kineski Preko 12.000.000 Kina Živi 26. 1. 2009. odbijena je podjela min nan kineskog jezika [nan] na individualne jezike Xiamen [xim] i Chaozhou [dzu] i njihovo priznanje. Autonim: Tiê-chiu-uē. Ostali nazivi: Teochew jezik, Dio5 ziu1 uê7, Teochiu, Tiuchiu, Tiochiu, Diojiu, etc. 10 milijuna u Chaoshanu, 2 do 5 milijuna u prekooceanskim zemljama[9]. Etnička grupa Teochew.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjaske poveznice[uredi VE | uredi]