Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: V

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
vaa aktivan Vaagri Booli Indoiranski 9.300 (2007). Indija Živi Isto i narakureavar, narikkorava, kuruvikkaran, karikkorava, hakkipikkaru, haki piki, guvvalollu, shikarijanam, rattiyan, marattiyan, wogri boli, wagri vel, vagri. Sebe nazivaju Vagri, a poznati su i kao Hakkipikki. Zvani su i raznim imenma u značenju ‘bird catchers’. U državama Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Pondicherry, Karnataka, Maharashtra.
vac Odbijen Valencijski Romanski Španjolska Živi 10. 8. 2007. odbijen je zahtijev da se katalonski proglasi makrojezikom i priznaju kao individualni jezici valencijski i katalonski[1]. Govori se u Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia 'Carche'
vae aktivan Vale Nilsko-saharski 5.400 (1996). Srednjoafrička Republika Živi
vaf aktivan Vafsi Indoiranski 18.000 (2003). Iran Živi
vag aktivan Vagla Voltaško-kongoanski 13.500 (2003 GILLBT), Gana Živi
vah aktivan Varhadi-Nagpuri Indoiranski 6.970.000 (1995). Indija Živi
vai aktivan Vai mande 119.500. Liberija, Sijera Leone Živi
vaj aktivan Vasekela bušmanski Kojsanski 61.300 (2006). Namibija Živi Isto i ǃ’O-ǃKhung. Mnogi su migrirali u Namibiju i JAR zbog rata u Angoli.
val aktivan Vehes Oceanijski 70 (2000 S. Wurm). Papua Nova Gvineja Živi
vam aktivan Vanimo Sko 2.670 (2000 popis). Papua Nova Gvineja Živi
van aktivan Valman Torricelli 1.740 (2003 SIL). Papua Nova Gvineja Živi
vao aktivan Vao Oceanijski 1.900 (Lynch & Crowley 2001). Vanuatu Živi
vap aktivan Vaiphei Kuki-Chin-Naga 27.800 (2001 popis). Indija Živi
var aktivan Huarijío Sonorski 2.840 (2005 SIL). Meksiko Živi Ostali nazivi: guarijío, warihío, varihío
vas aktivan Vasavi Indoiranski 1.200.000 (2002). Indija Živi Narod se zove Vasava.
vau aktivan Vanuma Voltaško-kongoanski 6.700 (1993 SIL). DR Kongo Živi
vav aktivan Varli Indoiranski 600.000 (2003). Indija Živi
vay aktivan Wayu Himalajski 1.740 (2001 popis), Nepal Živi
vbb aktivan Jugoistočni babarski Babarski 4.460 (2007 SIL). Indonezija Živi
vec aktivan Venecijanski Romanski 6.230.000 Italija, Brazil, Hrvatska Živi
ved aktivan Veddah Indoiranski 300 (Johnstone 1993). Šri Lanka Živi
vel aktivan Veluws Germanski ? Nizozemska Živi
vem aktivan Vemgo-Mabas Čadski 15.000. Nigerija, Kamerun Živi Dijalekti: vemgo, mabas, visik (vizik).
ven aktivan Venda Bantu 1.064.000. JAR, Zimbabve Živi
veo aktivan Ventureño Čumaš SAD izumrli
vep aktivan Vepski Finski 5.750 (2002 popis). Rusija Živi
ver aktivan Mom Jango Adamawa-ubanški 110.520. Nigerija, Kamerun Živi
vez Neaktivan Vezo malagaški Malajsko-polinezijski 246.400 Madagaskar živi U čekanju priznanja
vgr aktivan Vaghri Indoiranski 10.000 (1998). Pakistan Živi
vgt (zn) aktivan Flamanski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih 6.000 (2005 M. Vermeerbergen). Belgija Živi Priznat 2007 kao Vlaamse Gebarentaal
vic aktivan Djevičanskootočni kreolski Kreolski 88.700. Djev. otoci, Niz. Antili Živi
vid aktivan Vidunda Bantu 32.000 (1987). Tanzanija Živi
vie aktivan Vijetnamski Mon-khmerski 68.634.000. Vijetnam, Kambodža, Kina Živi
vif aktivan Vili Bantu 11.000. Kongo, Gabon Živi
vig aktivan Viemo Voltaško-kongoanski 8.000 (1995 SIL). Burkina Faso Živi
vil aktivan Vilela Lule Vilela 20 (1981 A. Buckwalter). Argentina Živi Ugrožen
vin aktivan Vinza Bantu 10.000 (1987). Tanzanija Živi
vis aktivan Vishavan Dravidski 150 (Shashi 1994). Indija živi
vit aktivan Viti Wide Grassfields nepoznat Nigerija Živi
viv aktivan Iduna Oceanijski 6.000 (1984 SIL). Papua Nova Gvineja Živi
vka aktivan Kariyarra Pama-Nyunga Australija Izumrli
vki aktivan Ija-Zuba Voltaško-kongoanski nepoznat Nigerija Živi
vkj aktivan Kujarge Neklasificiran 1.000 (Bender 1983). Čad Živi Sedam sela kod Jebel Mirra, i raštrkano u sudanskim selima duž donje Wadi Salih i Wadi Azuma
vkk aktivan Kaur Malajsko-polinezijski 40.000 (2000). Indonezija Živi
vkl aktivan Kulisusu Malajsko-polinezijski 22.000 (1995 SIL). Indonezija Živi Isto i kalisusu, kolensusu, kolinsusu.
vkm aktivan Kamakan Macro-Ge Brazil Izumrli
vko aktivan Kodeoha Malajsko-polinezijski 1.500 (1991 SIL). Indonezija Živi
vkp aktivan Korlai kreolski portugalski Kreolski 750 (1998 J. Clements). Indija Živi
vkt aktivan Tenggarong kutai malajski malajsko-polinezijski 210.000 (Wurm and Hattori 1981). Indonezija Živi Član malajskog mj
vku aktivan Kurrama Pama-Nyunga 50 (Wurm and Hattori 1981). Australija Živi
vky Povučen Kayu Agung Malajsko-polinezijski 45.000 (1989). Indonezija Povučen 2008; uklopljen u Komering [kge]
vlp aktivan Valpei Malajsko-polinezijski 300 (1983 SIL). Vanuatu Živi
vlr Povučen Vatrata Malajsko-polinezijski 280 (Lynch and Crowley 2001). Vanuatu 2009 podijeljen na Vera'a [vra] i Lemerig [lrz]
vls aktivan Flamanski Germanski 6.141560. Belg., Franc., Niz. Živi
vma aktivan Martuyhunira Pama-Nyunga 5 (Wurm and Hattori 1981). Australija Živi Gotovo izumro
vmb aktivan Mbabaram Pama-Nyunga 2 (1981 Wurm and Hattori); † Australija Izumrli 2009 označen izumrlim
vmc aktivan Juxtlahuaca Mixtec Mikstečki 16.000 (1990 popis). Meksiko Živi
vmd aktivan Mudu Koraga Dravidski Nepoznat Indija Živi
vme aktivan Istočni masela Malajsko-polinezijski 520 (1980 N. de Jonge). Indonezija Živi
vmf aktivan Majnskofranački Germanski 4.910.000 (2006). Njemačka Živi
vmg aktivan Minigir Malajsko-polinezijski 600 (2000). Papua Nova Gvineja Živi
vmh aktivan Maraghei Indoiranski Nepoznat Iran Živi
vmi aktivan Miwa Worora 4 (1981 Wurm and Hattori); † Australija Izumrli 2009 označen izumrlim
vmj aktivan Ixtayutla Mixtec Mikstečki 5.500 (2005). Meksiko Živi
vmk aktivan Makhuwa-Shirima Bantu 618.000 (2006). Mozambik Živi
vml aktivan Malgana Pama-Nyunga Australija Izumrli
vmm aktivan Mitlatongo Mixtec Mikstečki 1.800 (1994 SIL). Meksiko Živi
vmo Povučen Muko-Muko Malajsko-polinezijski 30.000 (1989). Indonezija Povučen 2008; uklopljen u Minangkabau [min]
vmp aktivan Soyaltepec Mazatec Popoločki 27.600 (2005). Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Mazateco de San Miguel Soyaltepec, Mazateco de Temascal.
vmq aktivan Soyaltepec Mixtec Mikstečki 320 (1990 popis) Meksiko Živi
vmr aktivan Marenje Bantu 90.000 (2006). Mozambik Živi
vms aktivan Moksela Malajsko-polinezijski Indonezija Izumrli Poslj. govornik umro 1974
vmu aktivan Muluridyi Pama-Nyunga 1 (1981 Wurm and Hattori); † Australija Izumrli 2009 označen izumrlim
vmv aktivan Valley Maidu Penutski SAD Izumrli
vmw aktivan Makhuwa Bantu 3.090.000 (2006). Mozambik Živi
vmx aktivan Tamazola Mixtec Mikstečki 2.500 (1990 popis). Meksiko Živi
vmy aktivan Ayautla Mazatec Popoločki 3.700 (2005 census). Meksiko (Oaxaca) Živi U San Bartolomé Ayautla.
vmz aktivan Mazatlán Mazatec Popoločki 12.900 (2005). Meksiko Živi Isto i Mazateco de Mazatlán Villa de Flores. Dijalekti: San Jerónimo Tecóatl Mazatec, San Antonio Eloxochitlán Mazatec, San Lucas Zoquiapan Mazatec, Santa Cruz Acatepec Mazatec, San Pedro Ocopetatillo Mazatec, San Lorenzo Cuanecuiltitla Mazatec, Santa Ana Ateixtlahuaca Mazatec, San Francisco Huehuetlán Mazatec.
vnk aktivan Vano Oceanijski 5 (2007 A. Francois). Solomonski otoci Živi 2009 označen živim; Dodatni naziv Lovono.
vnm aktivan Vinmavis Oceanijski 500 (Musgrave 2007). Vanuatu Živi
vnp aktivan Vunapu Oceanijski 380 (1983 SIL). vanuatu Živi
vol aktivan Volapük Njemačka Umjetni Izumio Johann Martin Schleyer,
vor aktivan Voro Adamawa-ubanški nepoznato Nigerija Živi
vot aktivan Votski (Vod) Finski 15 (1997). Rusija Živi Ugrožen
vra aktivan Vera'a Živi Priznat 2009
vro aktivan Võro Finski Finska Živi Priznat 2009; član finskog mj
vrs aktivan Varisi Oceanijski 5.160 (1999 SIL). Solomonski otoci Živi
vrt aktivan Burmbar Austronezijski 900 (Lynch and Crowley 2001). Vanuatu Živi Dodan naziv Banam Bay
vsi (zn) aktivan Moldovski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Moldova Živi
vsl (zn) aktivan Venezuelski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Venezuela Živi
vsn Neaktivan Vedski Sanskrit Indoiranski Južna Azija Drevni U čekanju priznanja
vsv (zn) aktivan Valencijski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Španjolska Živi Priznat 2007 kao Llengua de signes valenciana
vto aktivan Vitou Tor-Kwerba 630 (2007). Indonezija Živi Priznat 2008
vum aktivan Vumbu Bantu 2.460 (2000). Gabon Živi
vun aktivan Vunjo Bantu 300.000 (1992 UBS). Tanzanija Živi
vut aktivan Vute Voltaško-kongoanski 21.000. Kamerun, Nigerija Živi
vwa aktivan Awa Mon-khmerski 98.000 (Zhou and Yan 2004). Kina Živi Priznat 2008

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]