Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima:Z

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

  • Izgubio status: ztc (Lachirioag Zapotec)
Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
zaa Aktivan Sierra de Juárez Zapotec Juto-astečki 4.000 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Ixtlán Zapoteco, Zapoteco de Atepec. Član zapotečkog [zap] mj.
zab Aktivan San Juan Guelavía Zapotec Otomang 28.000 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Guelavía, zapadni Tlacolula Zapotec, Zapoteco de San Juan. Dijalekti: Jalieza Zapotec, Teotitlán del Valle Zapotec, San Martín Tilcajete Zapotec. Član zapotečkog [zap] mj.
zac Aktivan Ocotlán Zapotec Otomang 15.000 (1993 SIL). Meksiko Živi Isto i Ocotlán Oeste Zapotec, Zapoteco del Poniente de Ocotlán. Član zapotečkog [zap] mj.
zad Aktivan Cajonos Zapotec Otomang 5.000 (1993 SIL). Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Southern Villa Alta Zapotec, Zapoteco de San Pedro Cajonos. Dijalekti: cajonos zapotec, yaganiza, xagacía zapotec, san mateo zapotec. Član zapotečkog [zap] mj.
zae Aktivan Yareni Zapotec Otomang 2.900 (2000 popis). Meksiko Živi Isto i Etla Zapotec, Western Ixtlán Zapotec, Zapoteco de Santa Ana Yareni, Zapoteco de Teococuilco de Marcos Pérez. Član zapotečkog [zap] mj.
zaf Aktivan Ayoquesco Zapotec Otomang 880 (1990 popis). Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Western Ejutla Zapotec, Zapoteco de Santa María Ayoquesco. Član zapotečkog [zap] mj.
zag Aktivan Zaghawa Nilsko-saharski 169.000. Sudan, Čad Živi Isto i beri, beri-aa, berri, kebadi, kuyuk, merida, soghaua, zagaoua, zagawa, zauge, zeggaoua, zeghawa, zorhaua. Dijalekti: wagi (twer), kube, tuba (bideyat). Etničke podskupine: Kobe, Dor, Anka. Sebe zovu Beri. →Saharski.
zah Aktivan Živi
zai Aktivan Zapoteco del Istmo Otomang 85.000 (1990 popis). Meksiko (Oaxaca) Živi Član zapotečkog [zap] mj.
zaj Aktivan Živi
zak Aktivan Živi
zal Aktivan Živi
zam Aktivan Miahuatlán Zapotec Otomang 1.000 (2007 SIL). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Miahuatlán. Član zapotečkog [zap] mj.
zao Aktivan Ozolotepec Zapotec Otomang 6.500 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Ozolotepec. Član zapotečkog [zap] mj. Dijalekti: San Marcial Ozolotepec Zapotec, San Gregorio Ozolotepec Zapotec.
zap (mj) Aktivan Zapotečki Otomang 444.820. Meksiko (Oaxaca) Živi Članovi mj su: [zaq], [zpo], [zoo], [zaf], [zad], [zpv], [zpc], [zca], [zps], [zpp], [zte], [zpg], [ztu], [zai], [zpa], [zpl], [ztl], [ztp], [zpy], [zam], [zaw], [zpm], [zac], [zao], [zpe], [zpj], [ztq], [zar], [ztm], [zpx], [zab], [zpf], [zpt], [ztn], [zpn], [zpi], [zpr], [zas], [zaa], [zpd], [zsr], [zat], [ztt], [zpz], [zts], [zpk], [zph], [zax], [ztg], [zpu], [zae], [zty], [zav], [zpb], [ztx], [zpw], [zpq].
zaq Aktivan Aloápam Zapotec Otomang 3.400 (2000). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Aloápam. Član zapotečkog [zap] mj.
zar Aktivan Rincón Zapotec Otomang 29.200 (2000). Meksiko Živi Isto i Northern Villa Alta Zapotec, Zapoteco de Yagallo, Zapoteco del Rincón. Član zapotečkog [zap] mj.
zas Aktivan Albarradas Zapotec Otomang 5.500 (1980 popis). Meksiko Živi Isto i Albarradas Zapotec, Zapoteco de Santo Domingo Albarradas. Član zapotečkog [zap] mj.
zat Aktivan Tabaa Zapotec otomang 2.000 (1992 SIL). Meksiko Živi isto i Central Villa Alta Zapotec, Zapoteco de Tabaa. Član zapotečkog [zap] mj.
zau Aktivan Živi
zav Aktivan Yatzachi Zapotec Otomang 2.500 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Villa Alta Zapotec, Zapoteco de Yatzachi. Član zapotečkog [zap] mj.
zaw Aktivan Mitla Zapotec 19.500 (1983 SIL). Otomang Meksiko Živi Isto i Didxsaj, East Central Tlacolula Zapotec, East Valley Zapotec. Član zapotečkog [zap] mj. Dijalekt: Santiago Matatlán Zapotec (Matatlán Zapotec).
zax Aktivan Xadani Zapotec Otomang 340 (1990 popis). Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Eastern Pochutla Zapotec, Zapoteco de Santa María Xadani. Član zapotečkog [zap] mj. U 16 gradova.
zay Aktivan Živi
zaz Aktivan Živi
zbc Aktivan Živi
zbe Aktivan Živi
zbl (umjetni) Aktivan Živi
zbt (novi) Aktivan Živi
zbu Odbijen Zbu rGyalrong Tibetsko-burmanski Nekoliko tisuća Kina Živi Zahtjev za priznanje odbijen je 3. 2. 2012.[1]
zbw Aktivan Živi
zca Aktivan Coatecas Altas Zapotec Otomang 4.880 (2005 popis). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de San Juan Coatecas Altas. Član zapotečkog [zap] mj.
zch Aktivan Živi
zdj Aktivan Živi
zea Aktivan Živi
zeg Aktivan Živi
zeh Aktivan Živi
zen Aktivan Zenaga Berberski 200 Mauritanija Živi Beduini koji se kreću karavanama.
zga Aktivan Kinga Voltaško-kongoanski 140.000 (2003). Tanzanija Živi Isto i ekikinga, kikinga. Dijalekti: kinga, mahanji.
zgb Aktivan Živi
zgm Aktivan Živi
zgn Aktivan Živi
zgr Aktivan Živi
zha (mj) Aktivan Živi
zhb Aktivan Živi
zhd Aktivan Živi
zhi Aktivan Zhire Voltaško-kongoanski Nepoznato Nigerija (Kaduna) Živi Isto i kenyi.
zhn Aktivan Živi
zho (mj) Aktivan Živi
zhw Aktivan Živi
zia Aktivan Živi
zil (otkriven 2010) Aktivan Živi
zib (zn) Aktivan Živi
zik Aktivan Živi
zim Aktivan Živi
zin Aktivan Živi
zir Aktivan Izumrli
ziw Aktivan Živi
ziz Aktivan Živi
zka Aktivan Živi
zkb Aktivan Izumrli
zkd Neaktivan Kadu Tibetsko-burmanski 30.000 Burma Živi U čekanju priznanja nakon podijele jezika kado [kdv]. Ostali nazivi: Gadu, Gemaan, Kado, Kantu, Kadu-Ganaan, Kato, Kudo, Maw, Mawteik, Puteik. Sami sebe zovu Kadu. Više od 30 sela dijalekt Settaw; 5 sela Mawkhwin; više od 30 sela dijalekt Mawteik (ovaj je izumro; govore burmanski).
zkg Aktivan Izumrli
zkh Aktivan Izumrli
zkk Aktivan Izumrli
zkn Neaktivan Kanan Tibetsko-burmanski 9.000 Burma Živi U čekanju priznanja nakon podijele jezika kado [kdv]. Autonim: kanan. Ostali nazivi: Kana, Ganan, Ganaan, Ganon. 24 sela kod Banmauka, i nekoliko kod Homalina i Indawa. Sebe zovu Kanan.
zko Aktivan Izumrli
zkp Aktivan Izumrli
zkr Aktivan Živi
zkt Aktivan Izumrli
zku Aktivan Izumrli
zkv Aktivan Izumrli
zkz Aktivan Izumrli
zlj Aktivan Živi
zlm Aktivan Živi
zln Aktivan Živi
zlq Aktivan Živi
zma Aktivan Manda Australija Živi
zmb Aktivan Živi
zmc Aktivan Izumrli
zmd Aktivan Maridan Australija Živi
zme Aktivan Izumrli
zmf Aktivan Živi
zmg Aktivan Marti Ke Australija Živi
zmh Aktivan Izumrli
zmi Aktivan Živi
zmj Aktivan Maridjabin Australija Živi
zmk Aktivan Izumrli
zml Aktivan Madngele Australija Živi
zmm Aktivan Marimanindji Australija Živi
zmn Aktivan Živi
zmo Aktivan Živi
zmp Aktivan Živi
zmq Aktivan Mituku Voltaško-kongoanski 50.900 (2000). DR Kongo Živi Isto i kinya-mituku, metoko.
zmr Aktivan Maranunggu Australija Živi
zms Aktivan Živi
zmt Aktivan Maringarr Australija Živi
zmu Aktivan Izumrli
zmv Aktivan Izumrli
zmw Aktivan Živi
zmx Aktivan Živi
zmy Aktivan Mariyedi Australija Živi
zmz Aktivan Živi
zna Aktivan Živi
zne Aktivan Živi
zng Aktivan Živi
znk Aktivan Izumrli
zns Aktivan Živi
zoc Aktivan Živi
zoh Aktivan Živi
zom Aktivan Živi
zoo Aktivan Asunción Mixtepec Zapotec Otomang 100 (1990 popis) Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Sjeverni Centralni Zimatlan Zapotec, Zapoteco de Asunción Mixtepec. Etničkih 2.476 (1990 popis). Gotovo izumro. Član zapotečkog [zap] mj.
zoq Aktivan Tabasco Zoque Meksiko Živi
zor Aktivan Živi
zos Aktivan Živi
zpa Aktivan Lachiguiri Zapotec Otomang 5.000 (1977 SIL). Meksiko Živi Isto i Northwestern Tehuantepec Zapotec, Zapoteco de Santiago Lachiguiri. Član zapotečkog [zap] mj. Gradovi: Santa María Totolapilla, Jalapa i Magdalena
zpb Aktivan Yautepec Zapotec Otomang 310 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Northwestern Yautepec Zapotec, Zapoteco de San Bartolo Yautepec. Član zapotečkog [zap] mj.
zpc Aktivan Choapan Zapotec Otomang 12.000 (2007 SIL). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Choapan, Zapoteco de San Juan Comaltepec. Član zapotečkog [zap] mj.
zpd Aktivan Jugoistočni Ixtlán Zapotec Otomang 6.000 (1992 SIL). Meksiko Živi Isto i Latuvi Zapotec, Yavesía Zapotec, Zapoteco del Sureste de Ixtlán. Član zapotečkog [zap] mj.
zpe Aktivan Petapa Zapotec Otomang 8.000 (1990 popis) Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Santa María Petapa. Član zapotečkog [zap] mj.
zpf Aktivan San Pedro Quiatoni Zapotec Otomang 14.800 (2000). Meksiko Živi Isto i Eastern Tlacolula Zapotec, Quiatoni Zapotec, Zapoteco de San Pedro Quiatoni. Član zapotečkog [zap] mj.
zpg Aktivan Guevea de Humboldt Zapotec Otomang 4.720 (2000 census). Meksiko Živi Isto i Northern Isthmus Zapotec, Zapoteco de Guevea de Humboldt. Član zapotečkog [zap] mj.
zph Aktivan Totomachapan Zapotec otomang 260 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Western Zimatlán Zapotec, Zapoteco de San Pedro Totomachapan. Član zapotečkog [zap] mj. U dva grada. Etničkih: 1,009 (1990 popis).
zpi Aktivan Santa María Quiegolani Zapotec Otomang 3.000 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Quiegolani Zapotec, Western Yautepec Zapotec, Zapoteco de Santa María Quiegolani. Član zapotečkog [zap] mj.
zpj Aktivan Quiavicuzas Zapotec Otomang 4.000 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Northeastern Yautepec Zapotec, Zapoteco de Quiavicuzas, Zapoteco de San Juan Lachixila O. Član zapotečkog [zap] mj.
zpk Aktivan Tlacolulita Zapotec Otomang 140 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Southeastern Yautepec Zapotec, Zapoteco de Asunción Tlacolulita. Član zapotečkog [zap] mj. Etničkih: 904 (1990 popis).
zpl Aktivan Lachixío Zapotec Otomang 6.500 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Dialu, Eastern Sola de Vega Zapotec, Zapoteco de Lachixío. Član zapotečkog [zap] mj. Gradovi: Santa Marma María Lachixío, San Vicente Lachixío.
zpm Aktivan Mixtepec Zapotec Otomang 7.000 (1991 SIL). Meksiko Živi Isto i Eastern Miahuatlán Zapotec, Zapoteco de San Juan Mixtepec. Član zapotečkog [zap] mj.
zpn Aktivan Santa Inés Yatzechi Zapotec Otomang 2.240 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Southeastern Zimatlán Zapotec, Zapoteco de Santa Inés Yatzechi, Zapoteco de Zegache. Član zapotečkog [zap] mj. Dijalekt: Zaachila.
zpo Aktivan Amatlán Zapotec Otomang 10.000 (2000 SIL). Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Dizhze, Zapoteco de San Cristóbal Amatlán, Zapoteco del Noreste de Miahuatlán. Dijalekti: San Cristóbal Amatlán, San Francisco Logueche. Član zapotečkog [zap] mj.
zpp Aktivan El Alto Zapotec Otomang 900 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i South Central Zimatlan Zapotec, Zapoteco de San Pedro el Alto. Član zapotečkog [zap] mj
zpq Aktivan Zoogocho Zapotec Otomang 1.000 (1991 SIL). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de San Bartolomé Zoogocho. Član zapotečkog [zap] mj. Dijalekti: Zoogocho, Yalina, Tabehua.
zpr Aktivan Santiago Xanica Zapotec Otomang 2.500 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Xanica Zapotec. Član zapotečkog [zap] mj.
zps Aktivan Coatlán Zapotec Otomang 500 (1992 SIL). Meksiko Živi Isto i San Miguel Zapotec, Western Miahuatlán Zapotec, Zapoteco de Santa María Coatlán. Član zapotečkog [zap] mj.
zpt Aktivan San Vicente Coatlán Zapotec Otomang 3.380 (2005 popis). Meksiko Živi Isto i Coatlán Zapotec, Southern Ejutla Zapotec, Zapoteco de San Vicente Coatlán. Član zapotečkog [zap] mj.
zpu Aktivan Yalálag Zapotec Otomang 3.500 (2005). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Yalálag. Član zapotečkog [zap] mj.
zpv Aktivan Chichicapan Zapotec Otomang 2.720 (2005 census). Meksiko (Oaxaca) Živi Član zapotečkog [zap] mj. Isto i Eastern Ocotlán Zapotec, Zapoteco de San Baltazar Chichicapan.
zpw Aktivan Zaniza Zapotec otomang 770 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Papabuco, Western Sola de Vega Zapotec, Zapoteco de Santa María Zaniza. Član zapotečkog [zap] mj.
zpx Aktivan San Baltazar Loxicha Zapotec Otomang 1.500 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Northwestern Pochutla Zapotec, San Baltázar Loxicha Zapotec, Zapoteco de San Baltázar Loxicha. Član zapotečkog [zap] mj.
zpy Aktivan Mazaltepec Zapotec Otomang 2.200 (1990 popis). Meksiko Živi Iasto i Etla Zapotec, Zapoteco de Santo Tomás Mazaltepec. Član zapotečkog [zap] mj.
zpz Aktivan Texmelucan Zapotec Otomang 4.100 (1992 SIL). Meksiko Živi Isto i Central Sola de Vega Zapotec, Papabuco, Zapoteco de San Lorenzo Texmelucan. Član zapotečkog [zap] mj. Zajedno sa Zaniza [zpw] i Elotepec Zapotec nazivani su Papabuco.
zqe Aktivan Qiubei Zhuang Tai-Kadai 1,500,000 (2007). Kina Živi Priznat 14. 1. 2008. Član mj zhuang [zha]
zra Aktivan Izumrli
zrg Aktivan Živi
zrn Aktivan Živi
zro Aktivan Záparo Zaparo 1 (2000 SIL). Ekvador Živi Etničkih 170 (2000 M. R. Wise).
zrp Aktivan Izumrli
zrs Aktivan Živi
zsa Aktivan Živi
zsk Aktivan Drevni
zsl (zn) Aktivan Živi
zsm Aktivan Živi
zsr Aktivan Južni Rincón Zapotec otomang 12.000 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Rincón Sur. Član zapotečkog [zap] mj.
zsu Aktivan Živi
ztc Povučen Lachirioag Zapotec Otomang 2.000 (1999 SIL). Meksiko (Oaxaca) Živi Povučen 18. 7. 2007. i uklopljen u Yatee Zapotec [zty]. Isto i lachiruaj zapotec, san cristóbal lachiruaj zapotec. U San Cristóbal Lachiruáj.
zte Aktivan Elotepec Zapotec Otomang 200 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Papabuco, Zapoteco de San Juan Elotepec. Član zapotečkog [zap] mj. Zapadno od Zimatlána, jedno selo.
ztg Aktivan Xanaguía Zapotec Otomang 2.500 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Diidz Zë, Zapoteco de Santa Catarina Xanaguía. Član zapotečkog [zap] mj.
ztl Aktivan Lapaguía-Guivini Zapotec Otomang 4.200 (1983 SIL). Meksiko Živi Isto i Santiago Lapaguia Zapotec, Zapoteco de Lapaguía-Guivini, Zapoteco de Santiago Lapaguía. Član zapotečkog [zap] mj. 18.7. 2007 stari naziv Santiago Lapaguía Zapotec zamijenjen je sa Lapaguía-Guivini Zapotec. Gradovi: Lapaguía, San Felipe Lachillo, La Merced del Potrero, San Juan Guivini.
ztm Aktivan San Agustín Mixtepec Zapotec Otomang 59 (1994 SIL). Meksiko Živi Gotovo izumro. Član zapotečkog [zap] mj.
ztn Aktivan Santa Catarina Albarradas Zapotec Otomang 1.000 (1990 popis). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Santa Catarina Albarradas. Član zapotečkog [zap] mj.
ztp Aktivan Loxicha Zapotec Otomang 75.000 (2000 popis). Meksiko Živi Isto i Diste, Western Pochutla Zapotec, Zapoteco de Loxicha. Član zapotečkog [zap] mj. Dijalekti: San Agustín Loxicha, San Bartolomé Loxicha, San Andrés Paxtlán, and San Miguel Suchixtepec.
ztq Aktivan Quioquitani-Quierí Zapotec Otomang 4.000 (1991 SIL). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Quioquitani y Quierí. Član zapotečkog [zap] mj.
zts Aktivan Tilquiapan Zapotec Otomang 7.000 (2007 SIL). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de San Miguel Tilquiapan. Član zapotečkog [zap] mj.
ztt Aktivan Tejalapan Zapotec Otomang 120 (1990 popis). Meksiko Živi isto i Zapoteco de San Felipe Tejalapan, Zapoteco de Tejalápam. Član zapotečkog [zap] mj. Etničkih: 4.656.
ztu Aktivan Güilá Zapotec Otomang 9.500 (1990 census). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de San Dionisio Ocotepec, Zapoteco de San Pablo Güilá. Član zapotečkog [zap] mj.
ztx Aktivan Zaachila Zapotec otomang 550 (1990 popis). Meksiko Živi isto i San Raymundo Jalpan Zapotec. Član zapotečkog [zap] mj. Etničkih 10.000 ili više (1990 popis).
zty Aktivan Yatee Zapotec otomang 5.000 (2004 SIL). Meksiko Živi Isto i Zapoteco de Yatee. Član zapotečkog [zap] mj. 18. 7. 2007. u njega je uklopljen Lachirioag Zapotec [ztc]
zua Aktivan Živi
zuh Aktivan Živi
zul Aktivan Živi
zum Aktivan Živi
zun Aktivan Živi
zuy Aktivan Zumaya Kamerun Živi
zwa Aktivan Zay Semitski 4.880 (1994 SIL), Etiopija Živi Zay je ime jeziku i narodu. Narod Oromo zove ih Lak’i (Laqi). Isto i gelilla. Ribari.
zxx Aktivan
zyb Aktivan Živi
zyg Aktivan Živi
zyj Aktivan Živi
zyn Aktivan Živi
zyp Aktivan Živi
zza (mj) Aktivan Zazaki Indoiranski 1.140.000. Turska Živi Članovi mj su [diq] dimli i [kiu] kirmanjki.
zzj Aktivan Zuojiang Zhuang Tai-Kadai 1.840.000. Kina, Vijetnam Živi isto i Longzhou, Longyin, Ken Tho, Pho Thai, Pu Tho, Southern Zhuang, Zhuangyu nanbu fangyan Zuojiang tuyu, Nung Chao. 340,000 u Vijetnamu (2000 popis), 1.500.000 u Kini (2000 popis).

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]