Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: I

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili status jezika: ibi (ibilo), itu (itutang), ixi (nebaj ixil), ixj (chajul ixil).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
iai Aktivan Iaai Malajsko-polinezijski 1.560 (1996 popis). Nova Kaledonija živi Isto i iai, yai. Otok Ouvéa u otočju Loyalty.
ian Aktivan Iatmul Sepički 8.440 (2003 SIL). Papua NG živi
iap Aktivan Iapama Neklasificirani 200 (2006). Brazl živi Postojanje upitno. Na granici država Pará i Amapá.
iar Aktivan Purari Transnovogvinejski 7.000 (1991 UBS). Papua NG živi
iba Aktivan Iban Malajsko-polinezijski 694.400. Malezija, Brunej, Indonezija Živi
ibb Aktivan Ibibio Voltaško-kongoanski Nepoznato Nigerija živi
ibd Aktivan Iwaidja Yiwaidja 150 (2000 N. Evans). Australija živi
ibe Aktivan Akpes Voltaško-kongoanski 10.000 (Crozier and Blench 1992). Nigerija živi
ibg Aktivan Ibanag Malajsko-polinezijski 500.000 (1990 SIL). Filipini živi
ibi Aktivan Ibilo Voltaško-kongoanski 5.000. Nigerija živi 2011 podnešen zahtjev da se uklopi u [opa])
ibl Aktivan Ibaloi Malajsko-polinezijski 111.000 (1990 popis). Filipini živi
ibm Aktivan Agoi Voltaško-kongoanski 12.000 (Faraclas 1989). Nigerija živi
ibn Aktivan Ibino Voltaško-kongoanski 10.000 (Faraclas 1989). Nigerija živi
ibo Aktivan Igbo Voltaško-kongoanski 18.000.000 (Wiesenfeld 1999). Nigerija živi
ibr Aktivan Ibuoro Voltaško-kongoanski 5.000 (1988). Nigerija živi
ibu Aktivan Ibu Zapadnopapuanski 35 (Voorhoeve and Visser 1987). Indonezija (Moluci) živi Blizu izumiranja
iby Aktivan Ibani Ijoid 60.000 (1989 UBS). Nigerija živi
ica Aktivan Ede Ica Voltaško-kongoanski 63.000 (2002 SIL). Benin živi
ich Aktivan Etkywan Voltaško-kongoanski 50.200 (2000). Nigerija živi
icl (zn) Aktivan Islandski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Island živi Do 1910. islandske gluhe osobe išle su u škole u Danskoj.
icr Aktivan San Andres kreolski engleski Kreolski 15.000 (1981 SIL). Kolumbija živi Drugi naziv bende
ida Aktivan Luidakho-Luisukha-Lutirichi Voltaško-kongoanski 306.000 (1987 BTL) Kenija živi 14. 1. 2008. dodano je uz ime Idakho-Isukha-Tiriki, novi naziv Luidakho-Luisukha-Lutirichi. Ovaj jezik član je makrojezika luyia [luy].
idb Aktivan Indoportugalski Kreolski 4.970. Indija; Šri lanka (svega 30) živi
idc Aktivan Idon Voltaško-kongoanski 5.000. Nigerija živi
idd Aktivan Ede Idaca Voltaško-kongoanski 100.000 (2002 SIL). Benin živi
ide Aktivan Idere Voltaško-kongoanski 5.000 (1988). Nigerija živi
idi Aktivan Idi Južni-centralni papuanski 1.610 (2000 popis). Papua NG živi
ido Aktivan Ido Umjetni Umjetni Pojednostavljeni oblik esperanta u čijem su stvaranju učestvovali danski lingvist profesor Otto Jespersen i francuski matematičar i filozof prof. Louis Couturat.
idr Aktivan Indri Voltaško-kongoanski 700. Sudan živi
ids Aktivan Idesa Voltaško-kongoanski 5.690 (2000). Nigerija (Edo) živi
idt Aktivan Idaté Malajsko-polinezijski 5.000 (Wurm and Hattori 1981). Istočni Timor živi
idu Aktivan Idoma Voltaško-kongoanski 600.000 (1991 UBS). Nigerija (Benue) živi
ifa Aktivan Amganad Ifugao Malajsko-polinezijski 27.100 (2000 SIL). Filipini živi
ifb Aktivan Batad Ifugao Malajsko-polinezijski 43.000 (1987 SIL). Filipini živi 18. 1. 2010. dodan je novi naziv Ayangan Ifugao
ife Aktivan Ifè Voltaško-kongoanski 182.000. Togo, Benin živi
iff Aktivan Ifo Malajsko-polinezijski Vanuatu Izumrli Poslj. govornik umro je 1954.
ifk Aktivan Tuwali Ifugao Malajsko-polinezijski 30.000 (2000 SIL), Filipini živi
ifm Aktivan Teke-Fuumu Voltaško-kongoanski 8.150 (2000). Kongo živi
ifu Aktivan Mayoyao Ifugao Malajsko-polinezijski 30.000 (2007 SIL). Filipini živi
ify Aktivan Keley-i Kallahan Malajsko-polinezijski 8.000 (2000 SIL). Filipini živi
igb Aktivan Ebira Voltaško-kongoanski 1.000.000 (1989 J. Adive). Nigerija (Kwara, Nassarawa, Edo) živi
ige Aktivan Igede Voltaško-kongoanski 250.000 (1991 UBS). Nigerija (Benue, Cross River) živi
igg Aktivan Igana Ramu-donjosepički 200 (2003 SIL). Papua NG živi
igl Aktivan Igala Voltaško-kongoanski 800.000 (1989 UBS). Nigerija živi
igm Aktivan Kanggape Ramu-donjosepički 1.080 (Wurm and Hattori 1981). Papua NG živi
ign Aktivan Ignaciano Aravački 4.500 (2000 SIL). Bolivija živi 20.805 svih Mojo Indijanaca (2000 W. Adelaar).
igo Aktivan Isebe Transnovogvinejski 910 (Wurm and Hattori 1981). Papua NG živi
igs Aktivan Interglossa Umjetni Umjetni Osmislio ga je prof Lancelot Hogben iz Velike Britanije, sa vokabularom isključivo iz grčkog i gramatikom posuđenom iz kineskog. Od odumiranja 60-tih godina oživljavaju ga Ronald Clark i Wendy Ashby koji 1972. izgrađuju na njemu novi jezik glosa.
igw Aktivan Igwe Voltaško-kongoanski 47.800 (2000). Nigerija (Edo) živi →Benue-kongoanski, →Edoid.
ihb Aktivan Iha Pidžin Pidžin Nepoznato Indonezija (poluotok Bomberai) živi Trgovački jezik temeljen na iha jezik [ihp]. Jedino kao drugi.
ihi Aktivan Ihievbe Voltaško-kongoanski Nepoznato Nigerija živi
ihp Aktivan Iha Transnovogvinejski 5.500 (1987 SIL). Indonezija živi
ihw Neaktivan Bidhawal Australija
iii Aktivan Nuosu Tibetsko-burmanski 2.000.000 (2000 popis), Kina živi 7. 12. 2007 stari naziv sichuan yi zamijenjen je sa nuosu.
ijc Aktivan Izon Ijoid 1.000.000 (Williamson 1989). Nigerija živi
ije Aktivan Biseni Ijoid 4.800 (Voegelin and Voegelin 1977). Nigerija živi
ijj Aktivan Ede Ije Voltaško-kongoanski 50.000 (2000 SIL). Benin živi
ijn Aktivan Kalabari Ijoid 258.000 (Jenewari 1989). Nigerija (Rivers) živi
ijs Aktivan Jugoistočni ijo ijoid 71.500 (Voegelin and Voegelin 1977). Nigerija (Bayelsa) živi
ike Aktivan Istočnokanadski inuktitut Eskimsko-aleutski 14.000 (1991 L. Kaplan). Kanada živi Član makrojezika inuktitut [iku].
iki Aktivan Iko Voltaško-kongoanski 5,000 (1988). Nigerija živi
ikk Aktivan Ika Voltaško-kongoanski 22.800 (2000). Nigerija (Delta) živi
ikl Aktivan Ikulu Voltaško-kongoanski 50.000 (1998). Nigerija (Kaduna) živi
iko Aktivan Olulumo-Ikom Voltaško-kongoanski 30.000 (Faraclas 1989). Nigerija (Cross River) živi
ikp Aktivan Ikpeshi Voltaško-kongoanski 5.320 (2000). Nigerija (Bendel) živi Isto i ekpeshe, ikpeshe. →Benue-kongoanski, →Edoid.
ikt Aktivan zapadnokanadski inuktitut Eskimsko-aleutski 4.000 (1981). Kanada živi Član makrojezika Inuktitut [iku]. 1911 zahtjev u čekanju da se prizna novi naziv Inuinnaqtun.
iku (mj) Aktivan Inuktitut Eskimsko-aleutski 18.000 Kanada živi Jezici [ike] i [ikt].
ikv Aktivan Iku-Gora-Ankwa Voltaško-kongoanski 13.000 (2006). Nigerija (Kaduna) živi
ikw Aktivan Ikwere Voltaško-kongoanski 200.000 (1973 SIL). Nigerija (Rivers) živi
ikx Aktivan Ik Nilsko-saharski 10.000, increasing. Uganda živi Etn. grupa svoj jezik zove icetot.
ikz Aktivan Ikizu Voltaško-kongoanski 132.000 (2007 SIL). Tanzanija živi 14. 1. 2008 u njega je uklopljen jezik sizaki [szk], i danas se vodi kao njegov dijalekt.
ila Aktivan Ile Ape Malajsko-polinezijski Nepoznato Indonezija (Nusa Tenggara) živi
ilb Aktivan Ila Voltaško-kongoanski 71.200 (2006). Zambija živi
ilg Aktivan Garig-Ilgar Yiwaidja Australija Izumrli 3. 7. 2009 označen je izumrlim. Posljednji govornik umro je 2003
ili Aktivan Ili Turkijski Turkijski 120 (1980 R. Hahn), Kina (120); Kazahastan živi U Kazahastanu možda više nema živih govornika.
ilk Aktivan Ilongot Malajsko-polinezijski 50.800 (1990 popis). Filipini živi
ill Aktivan Iranun Malajsko-polinezijski Nepoznato Malezija (Sabah) živi
ilo Aktivan Ilocano Malajsko-polinezijski 6.920.000 (2000 popis). Filipini živi
ils (zn) Aktivan Međunarodni znakovni jezik živi Priznat je 16. 1. 2009. neka vrsta znakovnog pidžina za međunarodnu komunikaciju među gluhim osobama.
ilu Aktivan Ili’uun Malajsko-polinezijski 1.400 (1990 SIL). Indonezija (Moluci) živi
ilv Aktivan Ilue Voltaško-kongoanski 5.000 (1988). Nigerija (Akwa Ibom) živi Isto i idua.
ilw Aktivan Talur Malajsko-polinezijski 680 (1990 SIL). Indonezija (Moluci) živi
ima Aktivan Mala Malasar Dravidski 1.000 (2004). Indija (Kerala, Tamil Nadu) živi Priznat 18. 7. 2007. Ime plemena mala malasar znači ’king of the forest’.
ime Aktivan Imeraguen Neklasificiran 530 (2000), Mauritanija živi Imeragueni žive blizu Nouakchotta, i vazali su plemenima Hassan, posebno plemenu Oulad Bou Sba. Isto i Imraguen. Od Cape Timirisa do Nouadhiboua.
imi Aktivan Anamgura Transnovogvinejski 1.250 (1990 popis). Papua NG živi
iml Aktivan Miluk Kus SAD Izumrli Posljednji govornik umro je 1939
imn Aktivan Imonda Border 250 (1994 SIL). Papua NG živi
imo Aktivan Imbongu Transnovogvinejski 42.500 (2000 popis). Papua NG živi
imr Aktivan Imroing Malajsko-polinezijski 560 (2007 SIL). Indonezija (Moluci) živi
ims Aktivan Marsijski sabelski Italija Drevni Glavni marsijski grad bio je Marruvium.
imy Aktivan Milijski Anatolijski Anatolija Drevni Zabilježen u jednom tekstu. Nekada smatran varijantom likijskog i nazivan likijski B
ina Aktivan Interlingua Umjetni Jedino kao drugi jezik .
inb Aktivan Inga Kečua 16.000. Kolumbija živi
inc aktivan Indijski jezici Kolektivni identifikator za indijske jezike.
ind Aktivan Indonezijski Malajsko-polinezijski 23.187.680. Indonezija (Java, Bali) živi Član malajskog [msa] mj
ine aktivan Indoeuropski jezici Kolektivni identifikator za indoeuropske jezike.
ing Aktivan Degexit’an Athapaskanski 25 (1997 S. Hargus) SAD živi Gotovo izumro. Pleme je poznatije pod imenom Ingalik.
inh Aktivan Inguški Sjevernokavkaski 413.000 (2002 popis). Rusija živi
inj Aktivan Ingano Kečua 11.200 (2007). Kolumbija živi
inl (zn) Aktivan Indonezijski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih 2.000.000 gluhih osoba (1993). Indonezija živi Mješavina malajskog znak. jezika [xml] i domorodačkih znakova
inm Aktivan Minejski Semitski današnji Jemen Drevni Govorio se između 100 prije Krista i 600 iza Krista.
inn Aktivan Isinai Malajsko-polinezijski 5.520 (1990 opis). Filipini živi
ino Aktivan Inoke-Yate Transnovogvinejski 10.000 (1993 SIL). papua NG živi
inp Aktivan Iñapari Aravački 4 (1999 SIL). Peru Živi Pred izumiranjem
ins (zn) Aktivan Indijski znakovni jezik Znakovni jezici guhih 2.680.000 (2003). Indija; Bangladeš živi
int Aktivan Intha Tibetsko-burmanski 90.000 (2000 D. Bradley). Burma (jezero Inle) živi Etnička grupa Intha poznata je po svome veslanju nogom (leg rowing).
inu Neaktivan Labradorimiutut Inuktitut Eskimsko-aleutski Kanada živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
inz Aktivan Ineseño Čumaš SAD (Kalifornija) Izumrli
ior Aktivan Inor Semitski 280.000. Etiopija živi Isto i ennemor. Dijalekt: enegegny (enner).
iou Aktivan Tuma-Irumu Transnovogvinejski 1.500 (1998 SIL). Papua NG živi
iow Aktivan Iowa-Oto Siouan SAD Izumrli Posljednji govornik umro je 1996
ipi Aktivan Ipili Transnovogvinejski 26.000 (2002 SIL), Ppua NG živi
ipk (mj) Aktivan Inupiaq Eskimsko-aleutski 2.420. SAD (Aljaska) živi Članovi makrojezika su: [esi] (sjevernoaljaški inupiatun) i [esk] (sjeverozapadni aljaški inupiatun).
ipo Aktivan Ipiko Transnovogvinejski 200 (1977 SIL). Papua NG živi
iqu Aktivan Iquito zaparo 35 (2002 SIL), Peru živi Blizu izumiranja. Pleme Iquito Indijanaca broji oko 500 ljudi.
ira aktivan Iranski jezici Kolektivni identifikator za iranske jezike.
ire Aktivan Iresim Malajsko-polinezijski 70 (2000 S. Wurm). Indonezija živi
irh Aktivan Irarutu Malajsko-polinezijski 4.000 (1987 SIL). Indonezija (Papua) živi
iri Aktivan Irigwe Voltaško-kongoanski 40.000 (1985 UBS). Nigerija (Plateau, Kaduna) živi Jezik je nkarigwe ili rigwe, a narod se zove Nnerigwe ili Miyango.
irk Aktivan Iraqw Kušitski 462.000 (Johnstone and Mandryk 2001). Tanzanija živi Njegov dijalekt asa možda je poseban jezik.
irn Aktivan Irántxe Aravački 190 (1995 AMTB). Brazil (Mato Grosso) živi Indijanci Irántxe, jedan njihov ogranak, sebe nazivaju Münkü.
iro aktivan Irokeški jezici Kolektivni identifikator za irokeške jezike.
irr Aktivan Ir Mon-khmerski 4.420 (2000). Laos (Saravan) živi
iru Aktivan Irula Dravidski 200.000 (2003). Indija (Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh) živi Irule su svjetski poznati lovci zmija.
irx Aktivan Kamberau Transnovogvinejski 1.570 (1993 R. Doriot). Indonezija (Papua) živi
iry Aktivan Iraya Malajsko-polinezijski 10.000 (1991 OMF). Filipini (Mindoro) živi
isa Aktivan Isabi Transnovogvinejski 280 (Wurm and Hattori 1981). Papua NG (Madang) živi
isc Aktivan Isconahua Panoanski 82 (2000). Peru živi Ugrožen; u upotrebi je i shipibo [shp]. Isto i Iscobaquebu
isd Aktivan Isnag Malajsko-polinezijski 30.000 (1994 SIL). Filipini (Luzon) živi
ise (zn) Aktivan Talijanski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Italija živi
isg (zn) Aktivan Irski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Irska živi
ish Aktivan Esan Voltaško-kongoanski 200.000 (1973 SIL). Nigerija (Edo) živi
isi Aktivan Nkem-Nkum Voltaško-kongoanski 34.500 (1987 O. Asinya). Nigerija (Cross River) živi
isk Aktivan Ishkashimi Indoiranski Afganistan Živi Priznat 18. 1. 2010 podjelom jezika Sanglechi-Ishkashimi [sgl]. U 17 sela.
isl Aktivan Islandski Germanski 238.050. Island (230.000); Kanada, SAD živi
ism Aktivan Masimasi Malajsko-polinezijski 10 (2005 SIL). Indonezija (Papua) živi Pred izumiranjem
isn Aktivan Isanzu Voltaško-kongoanski 32.400 (1987). Tanzanija (Singida) živi
iso Aktivan Isoko Voltaško-kongoanski 423.000 (Johnstone and Mandryk 2001). Nigerija (Delta) živi
isr (zn) Aktivan Izraelski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih 5.000 uključujući i one koji čuju (Van Cleve 1986). Izrael živi Prva škola za gluhe utemeljena je u Jeruzalemu 1934. godine
ist Aktivan Istriotski Romanski 1.000 (2000 T. Salminen). Hrvatska živi
isu Aktivan Isu Voltaško-kongoanski 10.400 (1994 SIL). Kamerun živi
ita Aktivan Talijanski Romanski 61.696.000 Italija; ostale zemlje živi
itb Aktivan Binongan Itneg Malajsko-polinezijski 7.500 (2003 SIL). Filipini živi
ite Aktivan Itene Čapakura Bolivija Izumrli Etničkih Itene Indijanaca 108 (Adelaar 2000).
iti Aktivan Inlaod Itneg Malajsko-polinezijski 9.000 (2003 SIL). Filipini (Luzon). živi Isto i tinggian, tinguian.
itk Aktivan Judeotalijanski Romanski 200. Italija Živi Drugi naziv Italkian.
itl Aktivan Iteljmenski Čukotsko-kamčatski 380. Rusija (Kamčatka) živi
itm Aktivan Itu Mbon Uzo Voltaško-kongoanski 5.000 (1988). Nigerija (Akwa Ibom) živi
ito Aktivan Itonama Izolirani 10 (2000 Crevels). Bolivija (Beni) živi Pred izumiranjem. Etničkih 5.090 (Adelaar 2000) Itonama.
itr Aktivan Iteri Arai-Kwomtari 480 (2003 SIL). PNG (Sandaun) živi
its Aktivan Isekiri Voltaško-kongoanski 510.000 (1991 UBS). Nigerija (Delta) živi
itt Aktivan Maeng Itneg Malajsko-polinezijski 18.000 (2003 SIL). Filipini (Luzon) živi
itu Povučen Itutang Sepik-Ramu 220 (1981 Wurm and Hattori). PNG (East Sepik) 14. 1. 2008 je povučen i uklopljen u inapang [mzu]
itv Aktivan Itawit Malajsko-polinezijski 134.000 (1990 popis). Filipini (Luzon) živi Uključen je i dijalekt malaweg (14.542 govornika) koji je možda poseban jezik
itw Aktivan Ito Voltaško-kongoanski 5.000 (1988). Nigerija (Akwa Ibom) živi
itx Aktivan Itik Tor-Kwerba 80 (2000 S. Wurm). Indonezija (Papua) živi Etnička grupa: Borto.
ity Aktivan Moyadan Itneg Malajsko-polinezijski 12.000 (2003 SIL). Filipini (Luzon) živi
itz Aktivan Itza’ Majanski 12 (1986 SIL). Gvatemala živi Pred izumiranjem; etničkih: 1.800 (2001).
ium Aktivan Iu Mien Hmong-Mien 818.635. Kina, Laos, Tajland, Vijetnam živi
ivb Aktivan Ibatan Malajsko-polinezijski 1.350 (2000 SIL) Filipini (Babuyan) živi 1975 mnogi Ibatani su pomrli od ospica.
ivv Aktivan Ivatan Malajsko-polinezijski 35.000 (1998 SIL), Filipini (otoci Batanes) živi
iwk Aktivan I-wak Malajsko-polinezijski 3.260 (2000). Filipini (Luzon) živi Sela: Tojongan, Bakes, Lebeng, Domolpos, Bujasjas, Kayo-ko, Salaksak.
iwm Aktivan Iwam Sepički 3.000 (1998 NTM). PNG (East Sepik) živi
iwo Aktivan Iwur Transnovogvinejski 1.000 (1987 SIL). Indonezija (Papua) živi
iws Aktivan Sepik Iwam Sepički 2.500 (2000 popis). PNG (East Sepik) živi
ixc Aktivan Ixcatec Otomang 120 (1983 J. Suárez). Meksiko živi Santa María Ixcatlán.
ixi Povučen Nebaj Ixil Majanski 35.000 (1991 SIL). Gvatemala (Quiché) Povučen 16. 1. 2009. i uklopljen u ixil [ixl]
ixj Povučen Chajul Ixil Majanski 18.000 (1998 SIL). Gvatemala (Quiché) Povučen 16. 1. 2009. i uklopljen u ixil [ixl]
ixl Aktivan Ixil Majanski 16.000 (1998 SIL). Gvatemala živi Nekad nazivan San Juan Cotzal Ixil; novi je naziv ixil. U njega su uklopljeni 16. 1. 2009. ixi (Nebaj Ixil) i ixj (Chajul Ixil)
iya Aktivan Iyayu Voltaško-kongoanski 24.700 (2000). Nigerija (Ondo) živi Ponekad se za narod koristi termin Idoani.
iyo Aktivan Mesaka Voltaško-kongoanski 14.000 (1982 SIL). Kamerun živi Narod sebe naziva Banagere, svoj jezik ugare. Vlada ih naziva Mesak; pleme Tiv Iyon.
iyx Aktivan Yaka Bantu 10.000 (1988). Kongo (Lekoumou) živi
izh Aktivan Ingrijski Finski 360 (2002 popis). Rusija živi
izi Aktivan Izi-Ezaa-Ikwo-Mgbo Voltaško-kongoanski 593.000 (1973 SIL). Nigerija (Ebonyi, Benue) živi Broj govornika dijalekata: 200.000 izi, 180.000 ezaa, 150.000 ikwo, 63.000 mgbo.
izr Aktivan Izere Voltaško-kongoanski 50.000 (1993 SIL). Nigerija (Plateau, Bauchi, Kaduna) živi Narod se zove Jarawa.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]