Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: H

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili status jezika: hrr (Horuru), hsf (jugoistolni huastec), hva (San Luís Potosí Huastec).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
haa Aktivan Han Athapaskanski 14 SAD, Kanada Živi 40 etničkih u Aljaski (2000 popis); 300 etničkih u Kanadi. Po 7 govornika u svakoj državi. Gotovo izumro. Pleme Han ili Han-kutchin. Isto i Dawson, Han-Kutchin, Moosehide.
hab (zn) Aktivan Hanojski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Vijetnam Živi
hac Aktivan Gurani Indoiranski 44.000. Irak, Iran Živi Isto i gorani, hawramani, hawrami, hewrami, macho. Dijalekti: kakai (macho), hawraman-i luhon, hawraman-i taxt, kandula, gawhara, gurani (gorani). →Iranski.
had Aktivan Živi
hae Aktivan Živi
haf (zn) Aktivan Hajfonški znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Vijetnam Živi
hag Aktivan Živi
hah Aktivan Živi
hai (mj) Aktivan Živi
haj Aktivan Živi
hak Aktivan Živi
hal Aktivan Živi
ham Aktivan Živi
han Aktivan Živi
hao Aktivan Živi
hap Aktivan Živi
haq Aktivan Živi
har Aktivan Harari Semitski 21.300 (1994 census). Etiopija Živi Etničkih: 21.757 (1994 popis). Isto i: adare, adarinnya, adere, aderinya, gey sinan, hararri. Etiopsko pismo.
has Aktivan Haisla Wakashan 25 (Kinkade 1991). Kanada (BC) Živi 1.000 etničkih (1977 SIL). Gotovo izumro. Dijalekt: kitimat (kitamat). Obuhvaća plemena Kitamat i Kitlope.
hat Aktivan Živi
hau Aktivan Živi
hav Aktivan Živi
haw Aktivan Živi
hax Aktivan Živi
hay Aktivan Živi
haz Aktivan Hazaragi Indoiranski 2.210.000. Afg., Iranm Pakistan. Živi Jezik naroda Hazara. Isto i azargi, hazara, hezareh. Etn. grupe: (Central) Dai Kundi, Dai Zangi, Behsud, Yekaulang, (Southern) Polada, Urusgani, Jaguri, Ghazni Hazaras, Dai Miradad.
hba Aktivan Živi
hbb Aktivan Huba Čadski 175.000 (1992). Nigerija (Adamawa, Gombi) Živi Isto i chobba, kilba. Dijalekti: luwa.
hbn Aktivan Živi
hbo Aktivan Starohebrejski Semitski Izrael Povijesni
hbs (mj) Aktivan hrvatsko-srpski Slavenski 16.351.052. Bivša Jugoslavija Živi Sastoji se od 3 individualna jezika bošnjački [bos] (Bosna i Hercegovina), hrvatski [hrv] (Hrvatska), srpski [srp] (Srbia).
hbu Aktivan Živi
hca Aktivan Živi
hch Aktivan Živi
hdn Aktivan Sjevernohaidski Kanada Živi
hds (zn) Aktivan Honduraški znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Honduras Živi
hdy Aktivan Hadiyya Kušitski 924.000 (1994 popis). Etiopija Živi Ostali nazivi: Adea, Adiya, Adiye, Hadia, Hadiya, Hadya. Dijalekti leemo i soro.
hea Aktivan Živi
heb Aktivan Hebrejski Semitski 5.316.700. Izrael Živi
hed Aktivan Živi
heg Aktivan Živi
heh Aktivan Hehe Voltaško-kongoanski 805.000 (2006). Tanzanija Živi Isto i kihehe
hei Aktivan Heiltsuk Wakashan 300 (Kinkade 1991). Kanada (BC) Živi Dijalekti: bella bella (northern heiltsuk), ooweekeeno (southern heiltsuk). Plemenske skupine: Bella Bella (sa Kokaitk, Oealitk, Oetlitk), Nohuntsitk, Somehulitk, China Hat ili Xaihais, Wikeno. Etničkih 1.200 (1977 SIL).
hem Aktivan Živi
her Aktivan Herero Voltaško-kongoanski 237.000. Namibija, Bocvana Živi Isto i ochiherero, otjiherero. Dialekt: mbandieru. Govore ga narodi Ovaherero i Ovambanderu. Pogrešno nazivani Damara.
hgm Aktivan Haiǁom Kojsanski 48.400. Namibija Živi Dijalekti: kedi (kedde, keddi), chwagga, hainǁum (heiǁom, heikom, heikum, heikom bushman). 18.400 u Namibiji (2006). Ostali u Bocvani, Južnoafr. Rep.
hgw Aktivan Živi
hhi Aktivan Živi
hhr Aktivan Kerak Atlantski 13.200 (2006). Senegal Živi Isto i her, keerak, keeraku.
hia Aktivan Lamang Čadski 40.000 (1993). Nigerija (Borno, Adamawa) Živi Isto i: gbuhwe, laamang, waha. Dijalekti: sjeverni laamang, centralni laamang, južni laamang.
hib Aktivan Hibito Hibito-Cholon Peru Izumrli
hid Aktivan Živi
hif Aktivan Živi
hig Aktivan Živi
hih Aktivan Živi
hii Aktivan Živi
hij Aktivan Živi
hik Aktivan Živi
hil Aktivan Živi
hin Aktivan Živi
hio Aktivan Tsoa Kojsanski 6.540. Bocvana, Zimbabve Živi Ostali nazivi: chuwau, chware, gǁabake, gabake-ntshori, haitshuari, hietshware, hiochuwau, hiotshuwau, kwe, kwe-etshori kwee, kwe-tshori, masarwa, sarwa, sesarwa, tati, tati bushman, tshuwau, tshwa
hir Aktivan Himarimã Neklasificirani 40. Brazil (Amazonas) Živi Isto i Hi-Merimã. Pred izumiranjem. Nekontaktirane skupine. Poznati prvenstveno po sukobima sa susjednim plemenima. U dolini Tapauá.
hit Aktivan Drevni
hiw Aktivan Živi
hix Aktivan Živi
hji Aktivan Živi
hka Aktivan Živi
hke Aktivan Živi
hks (zn) Aktivan Honkonški znakovni jezik Znakovni jezici gluhih 20.000 (2007). Kina Živi isto i Heung Kong Sau Yue. Priznat 14. 1. 2008.
hla Aktivan Živi
hlb Aktivan Živi
hld Aktivan Živi
hle Aktivan Živi
hlt Aktivan Živi
hlu Aktivan Drevni
hma Aktivan Živi
hmb Aktivan Živi
hmc Aktivan Živi
hmd Aktivan Živi
hme Aktivan Živi
hmf Aktivan Živi
hmg Aktivan Živi
hmh Aktivan Živi
hmi Aktivan Živi
hmj Aktivan Živi
hmk Aktivan Izumrli
hml Aktivan Živi
hmm Aktivan Živi
hmn (mj) Aktivan Hmong Hmong-Mien Kina Živi 14. 1. 2008 dodani su hmong njua [hnj] (novi ident.); chuanqiandian cluster miao [cqd]; horned miao [hrm]; small flowery miao [sfm]. 28.1. 2010 dodan je hmong shua [hmz]. 31. 3. 2010 stari naziv hmong zanijenjen je sa mong. Članovi: jezici: [blu] (povučen 2008-01-14), [cqd], [hea], [hma], [hmc], [hmd], [hme], [hmg], [hmh], [hmi], [hmj], [hml], [hmm], [hmp], [hmq], [hms], [hmw], [hmy], [hmz], [hnj], [hrm], [huj], [mmr][muq], [mww], [sfm]; U čekanju da se dodaju jezici [hso], [puh], [hnr], [hws] i [dns])
hmo Aktivan Hiri Motu Pidžinski Kao 1J malo ljudi PNG (Central) Živi Isto i hiri, pidžinski motu, policijski motu. Jedan od 3 službena jezika u PNG. Temeljen na jeziku motu [meu], pod utjecajem engleskog, tok pisin [tpi] i polinezijskih jezika. Govori ga 120.000 ljudi kao 2J (1989 J. Holm). nerazumljiv jeziku motu.
hmp Aktivan Živi
hmq Aktivan Živi
hmr Aktivan Živi
hms Aktivan Živi
hmt Aktivan Živi
hmu Aktivan Živi
hmv Aktivan Živi
hmw Aktivan Živi
hmy Aktivan Živi
hmz Aktivan Živi
hna Aktivan Živi
hnc Neaktivan Hanački Živi U čekanju priznanja
hnd Aktivan Živi
hne Aktivan Živi
hng Neaktivan Zeleni hmong Hmong-Mien Laos, Burma, Tajland, Vijetnam; Australija; druge zemlje. Živi U čekanju priznanja podijelom jezika Hmong Njua [hnj]. Autonim: Mong, Mong Leng, Mong Ntsua.
hnh Aktivan ǁAni Kojsanski 1.000 (Brenzinger 1997). Bocvana Živi Isto i ǀanda, handá, handa-khwe, handádam, handakwe-dam, ts’exa, ts’éxa.
hni Aktivan Živi
hnj Aktivan Živi
hnn Aktivan Živi
hno Aktivan Živi
hnr Neaktivan Sjeverni hmong Hmong-Mien Kina Živi U čekanju priznanja nakon podijele jezika Chuanqiandian Cluster Miao [cqd]. Autonim: Hmong Soud, Hmong Bes, Hmong Ndrous.
hns Aktivan Živi
hnu Aktivan Živi
hoa Aktivan Živi
hob Aktivan Živi
hoc Aktivan Živi
hod Aktivan Izumrli
hoe Aktivan Živi
hoh Aktivan Hobyót Semitski 100 (1998 H. Mutzafi). Oman; Jemen Živi Govori ga 100 ljudi u Omanu blizu jemenske granice.
hoi Aktivan Holikachuk SAD Živi
hoj Aktivan Živi
hol Aktivan Živi
hom Aktivan Izumrli
hoo Aktivan Živi
hop Aktivan Živi
hor Aktivan Izumrli
hos (zn) Aktivan Hošiminski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Vijetnam Živi
hot Aktivan Živi
hov Aktivan Živi
how Aktivan Živi
hoy Aktivan Živi
hoz Aktivan Hozo Omotski 3.000 (1995 SIL). Etiopija Živi 50 ili više sela u regiji Omo. Isto i begi-mao.
hpo Aktivan Živi
hps (zn) Aktivan Havajski pidžinski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih SAD (Havaji) Živi Isto i pidžinski znakovni jezik. Gotovo izumro.
hra Aktivan Živi
hre Aktivan Živi
hrk Aktivan Živi
hrm Aktivan Živi
hro Aktivan Živi
hrr Aktivan Horuru Malajsko-polinezijski 4.240 (2000). Indonezija (Maluku) Živi U čekanju da se uklopi u yalahatan [jal]
hrt Aktivan Živi
hru Aktivan Živi
hrv Aktivan Hrvatski Slavenski 5.546.590. Hrvatska, BIH; Austrija, Mađ., Srbija, Ital., SAD, CG. Živi Latinsko pismo. Čakavski, štokavski i kajkavski dijalekt. Individualni jezik [hbs] mj.
hrx Aktivan Živi
hrz Aktivan Živi
hsb Aktivan Živi
hsf Povučen Jugoistočni huastec Majanski 1.749 (1990 popis). Meksiko Isto i Huasteco de San Francisco Chontla. 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u Huastec [hus]
hsh (zn) Aktivan Mađarski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih 30.000 do 60.000 Mađarska Živi Isto i Magyar Jelnyelv.
hsl (zn) Aktivan Hauski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih Nepoznato Nigerija Živi
hsn Aktivan Živi
hso Neaktivan Južni hmong Hmong-Mien Kina, Vijetnam Živi U čekanju priznanja nakon podijele jezika Chuanqiandian Cluster Miao [cqd]. Autonim: Hmong Shib, Hmong Nzhuab, Hmong Lens, Hmong Dlex Nchab, Hmong Sad
hss Aktivan Harsusi Semitski 600. Oman (Dhofar) Živi Ovim jeikom govori pleme Harasis u Jiddat al-Harasisu.
hti Aktivan Hoti Indonezija Živi
hto Aktivan Živi
hts Aktivan Hadza Kojsanski 800 (2000 M. Brenzinger). Tanzanija Živi Isto i hadzabi, hadzapi, hatsa, kangeju, kindiga, “tindiga” , wakindiga. Bali [bcp] je možda njegov dijalekt. Jugoist. od jezera Eyasi.
htu Aktivan Živi
htx (anatolski) Aktivan Drevni
hub Aktivan Živi
huc Aktivan ǂhua Kojsanski 200 (2004 R. Cook), Bocvana Živi Ostali nazivi: ǂhoa, ǂhoã, ǂhoan, ǂhua-owani, ǀhû, ǀhua. Dijalekti: ǂhua, sasi.
hud Aktivan Živi
hue Aktivan San Francisco del Mar Huave Huave 900 (1990 popis). Meksiko (Oaxaca) Živi Etničkih: 3.900 (1990 popis). U distriktu Juchitán.
huf Aktivan Živi
hug Aktivan Huachipaeri Harakmbet 310 (2000). Peru. Živi
huh Aktivan Živi
hui Aktivan Živi
huj Aktivan Živi
huk Aktivan Hulung Indonezija Živi
hul Aktivan Živi
hum Aktivan Živi
hun Aktivan Mađarski Uralski 12.501.270. Mađarska; ostale zemlje Živi Mađarski: magyar. Dijalekti: alfold, csango, zapadnodunavski, dunav-tisa, king’s pass mađarski, sjeveroistočni mađarski, sjeverozapadni mađarski, székely, zapadnomađarski.
huo Aktivan Živi
hup Aktivan Hupa SAD Živi
huq Aktivan Živi
hur Aktivan Živi
hus Aktivan Živi
hut Aktivan Živi
huu Aktivan Živi
huv Aktivan San Mateo del Mar Huave Huave 12.000 (1990 popis). Meksiko (Oaxaca) Živi Prema legendi tu su došli iz Srednje Amerike
huw Aktivan Izumrli
hux Aktivan Živi
huy Aktivan Živi
huz Aktivan Živi
hva Povučen San Luís Potosí Huastec Majanski 70.000 (1990 popis). Meksiko (San Luís Potosí) Isto i Potosino Huastec. Dvanaest sela. 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u Huastec [hus].
hvc Aktivan Haitian Vodoun Culture Neklasificirani Nepoznato Haiti Živi Isto i langaj, langay. Koristi se samo kao 2J u pjesmi, plesu i religiji.
hve Aktivan San Dionisio del Mar Huave Huave 4.940 (2000). Meksiko (Oaxaca) Živi Huave Ibdijanci (ribari).
hvk Aktivan Živi
hvn Aktivan Živi
hvv Aktivan Santa María del Mar Huave Huave 500 (1993 SIL). Meksiko (Oaxaca) Živi Djeca huave uče od roditelja.
hwa Aktivan Živi
hwc Aktivan Živi
hwo Aktivan Hwana Čadski 32.000 (1992). Nigerija (Adamawa) Živi Isto i fiterya, hona, hwona. Svoj jezik zovu Tuftera a sami sebe Fiterya. Poduiheljeni su na skupine Hwana Guyaku, Hwana Tawa, Ngithambara i Hwana Barni.
hws Neaktivan Zapadni Sichuan Hmong Hmong-Mien Kina Živi U očekivanju priznanja nakoj podjele jezika Chuanqiandian Cluster Miao [cqd].. Ostali nazivi chuan miao, sichuan miao, river miao, flowery hmong, hua miao.
hya Aktivan Hya Čadski 940 (2002 SIL). Kamerun; Nigerija Živi Isto i Ghye, Za.
hye Aktivan Armenski Indoeuropski 6.376.520. Armenija, Azerb., druge zemlje Živi Ima brojne dijalekte. U čekanju je da se podijeli na istočnoarmenski [hyr] i zapadnoarmenski [hyt] i označi kao makrojezik.
hyr neaktivan Istočnoarmenski Armenski 3.000.000 Armenija, Rusija, Iran Živi Autonim Arevelahayeren (Ար և ե լ ահ այ ե ր ե ն )
hyt neaktivan Zapadnoarmenski Armenski Armenska dijaspora (SAD, Franc., Sirija, Libanon, Argent., Turska) Živi U čekanju priznanja. Autonim Arevmeda Hayeren (Ար ե ւ մ տահ այ ե ր է ն )


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]