Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: M

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
maa Aktivan San Jerónimo Tecóatl Mazatec Otomang 21.100 (2005). Meksiko Živi Isto i Mazateco de San Antonio Eloxochitlán, Mazateco de San Jerónimo Tecóatl, Northern Highland Mazatec. Dijalekti: San Jerónimo Tecóatl Mazatec, San Antonio Eloxochitlán Mazatec, San Lucas Zoquiapan Mazatec, Santa Cruz Acatepec Mazatec, San Pedro Ocopetatillo Mazatec, San Lorenzo Cuanecuiltitla Mazatec, Santa Ana Ateixtlahuaca Mazatec, San Francisco Huehuetlán Mazatec. 12 gradova. 4.000 u Oaxaxi.
mab Aktivan Živi
mad Aktivan Živi
mae Aktivan Živi
maf Aktivan Živi
mag Aktivan Živi
mah Aktivan Živi
mai Aktivan Živi
maj Aktivan Jalapa de Díaz Mazatec Otomang 24.200 (2005). Meksiko Živi Isto i Lowland Mazatec, Mazateco de San Felipe Jalapa de Díaz.
mak Aktivan Živi
mal Aktivan Živi
mam Aktivan Živi
man (mj) Aktivan Živi
map aktivan austronezijski jezici Kolektivni identifikator za austronezijske jezike.
maq Aktivan Chiquihuitlán Mazatec Otomang 2.500 (1990 census). Otomang Živi isto i Mazateco de San Juan Chiquihuitlán.
mar Aktivan Živi
mas Aktivan Živi
mat Aktivan San Francisco Matlatzinca Meksiko Živi
mau Aktivan Huautla Mazatec Otomang 82.200 (2005). Meksiko Živi Isto i Highland Mazatec, Mazateco de Huautla de Jimenez, Mazateco de la Sierra.
mav Aktivan Živi
maw Aktivan Živi
max Aktivan Živi
maz Aktivan Živi
mba Aktivan Higaonon Malajsko-polinezijski 30.000 (1996 NTM). Filipini Živi Isto i misamis higaonon manobo.
mbb Aktivan Živi
mbc Aktivan Živi
mbd Aktivan Živi
mbe Aktivan Izumrli
mbf Aktivan Živi
mbg Povučen Sjeverni Nambikuára Nambikwara 136 (1999 SIL). Brazil (Mato Grosso, Rondônia) Isto i Mamaindé. 3.000 (1900). Dijalekti: Mamaindé, Negarotê, Tawanxte, Taxmainite, Taxwensite, Yalapmunxte (Lacondê, Latundê). 14. 1. 2008 povučen i podijeljen na 6 jezika Alapmunte [apv]; Lakondê [lkd]; Latundê [ltn]; Mamaindé [wmd]; Tawandê [xtw]; Yalakalore [xyl]
mbh Aktivan Živi
mbi Aktivan Memoni Indoarijski Nepoznato Pakistan Živi
mbj Aktivan Živi
mbk Aktivan Živi
mbl Aktivan Živi
mbm Aktivan Živi
mbn Aktivan Živi
mbo Aktivan Mbo Volt.-Kong. (Ngoe) 45.000 (1995 Ewane). Kamerun Živi Isto i mboo, sambo. Dijalekti: melong (eho mbo), bareko (ehow mba, minahe), kekem (nlembuu), santchou (nla mboo).
mbp Aktivan Živi
mbq Aktivan Živi
mbr Aktivan Živi
mbs Aktivan Živi
mbt Aktivan Živi
mbu Aktivan Živi
mbv Aktivan Živi
mbw Aktivan Živi
mbx Aktivan Živi
mby Aktivan Memoni Indoiranski Nepoznato Indija Živi U području Karachija; uglavnom odrasli. →Indoarijski.
mbz Aktivan Živi
mca Aktivan Živi
mcb Aktivan Živi
mcc Aktivan Živi
mcd Aktivan Živi
mce Aktivan Živi
mcf Aktivan Živi
mcg Aktivan Mapoyo Venezuela Živi
mch Aktivan Živi
mci Aktivan Živi
mcj Aktivan Živi
mck Aktivan Živi
mcl Aktivan Izumrli
mcm Aktivan Živi
mcn Aktivan Živi
mco Aktivan Živi
mcp Aktivan Živi
mcq Aktivan Živi
mcr Aktivan Živi
mcs Aktivan Živi
mct Aktivan Živi
mcu Aktivan Živi
mcv Aktivan Živi
mcw Aktivan Mawa Čadski 6.560 (2000). Čad Živi Isto i mahoua, mahwa.
mcx Aktivan Živi
mcy Aktivan Živi
mcz Aktivan Živi
mda Aktivan Živi
mdb Aktivan Živi
mdc Aktivan Živi
mdd Aktivan Živi
mde Aktivan Živi
mdf Aktivan Živi
mdg Aktivan Massalat Čad Živi
mdh Aktivan Živi
mdi Aktivan Živi
mdj Aktivan Živi
mdk Aktivan Živi
mdl (zn) Aktivan Živi
mdm Aktivan Živi
mdn Aktivan Živi
mdo Povučen Jugozapadeni gbaya Voltaško-kongoanski 177,000. Srednjoafr. Rep., Kamerun Dijalekti: biyanda (bianda), buli (boli), mbondomo (mbodomo), bokare (bokari), mboundja (mbunza), bosoko (bossouka, mbusuku), toongo, yangele, mbakolo (yasua), budamono, mbombeleng. 14. 1. 2008 povučen i podijeljen na jugozapadni Gbaya [gso] (novi identifikator) i Gbaya-Mbodomo [gmm]
mdp Aktivan Živi
mdq Aktivan Mbole Voltaško-kongoanski 100.000 (Welmers 1971). DR Kongo Živi Isto i lombole. Dijalekti: keembo, nkimbe (nkembe), yangonda, yaisu, inja, botunga, yaamba, yaikole.
mdr Aktivan Živi
mds Aktivan Živi
mdt Aktivan Živi
mdu Aktivan Živi
mdv Aktivan Živi
mdw Aktivan Živi
mdx Aktivan Dizi Omotski 21.100 (1994 popis), Etiopija (Kafa) Živi 16. 1. 2009 stari naziv dizi zamijenjen je sa dizin. Etničkih: 21.894 (1994 popis). Etiopsko pismo.
mdy Aktivan Male Omotski 53.800 (1998 popis). Etiopija Živi Etničkih: 46.458 (1998 popis).
mdz Aktivan Živi
mea Aktivan Živi
meb Aktivan Živi
mec Aktivan Mara Australija Živi
med Aktivan Živi
mee Aktivan Živi
mef Aktivan Živi
meg Aktivan Živi
meh Aktivan Živi
mei Aktivan Živi
mej Aktivan Živi
mek Aktivan Živi
mel Aktivan Živi
mem Aktivan Izumrli
men Aktivan Mende Mande 1.499.700. Sijera Leone, Liberija Živi Ima svoje vlastito pismo.
meo Aktivan Živi
mep Aktivan Miriwung Australija Živi
meq Aktivan Živi
mer Aktivan Živi
mes Aktivan Živi
met Aktivan Živi
meu Aktivan Živi
mev Aktivan Živi
mew Aktivan Živi
mey Aktivan Hassaniyya Semitski 3.123.190. Mauritanija, Mali, Maroko, Niger, Senegal, Zap. Sahara Živi Hassaniyya Arapi su Mauri porijeklom od plemena Beni Ḥassān, kojih još ima i u Jordanu gdje su najveće pleme. Iraku i Egiptu.
mez Aktivan Menominee SAD Živi
mfa Aktivan Živi
mfb Aktivan Živi
mfc Aktivan Živi
mfd Aktivan Živi
mfe Aktivan Živi
mff Aktivan Živi
mfg Aktivan Živi
mfh Aktivan Živi
mfi Aktivan Živi
mfj Aktivan Živi
mfk Aktivan Živi
mfl Aktivan Putai Čadski 50. Nigerija (Borno) Živi Gotovo izumro ali su etnički daleko brojniji. Većina prihvaća jezik kaniri [knc].
mfm Aktivan Marghi južni Čadski 166.000 (2006). Nigerija Živi
mfn Aktivan Živi
mfo Aktivan Živi
mfp Aktivan Živi
mfq Aktivan Živi
mfr Aktivan Marithiel Australija Živi
mfs (zn) Aktivan Živi
mft Aktivan Živi
mfu Aktivan Živi
mfv Aktivan Mandjak Atlantski 315.300. Gvineja Bisau, Gambija Živi Isto i kanyop, mandjaque, mandyak, manjaca, manjack, manjaco, manjaku, manjiak, mendyako, ndyak. Dijalekti: bok (babok, sarar, teixeira pinto, tsaam), likes-utsia (baraa, kalkus), cur (churo), lund, yu (pecixe, siis, pulhilh). Neki od njih možda su posebni jezici. Mnogi emigriraju u Francusku.
mfw Aktivan Izumrli
mfx Aktivan Melo Omotski 20.200 (1994 popis) Etiopija Živi Etničkih: 20.189 (1994 popis).
mfy Aktivan Živi
mfz Aktivan Živi
mga Aktivan Povijesni
mgb Aktivan Živi
mgc Aktivan Živi
mgd Aktivan Živi
mge Aktivan Živi
mgf Aktivan Živi
mgg Aktivan Živi
mgh Aktivan Živi
mgi Aktivan Živi
mgj Aktivan Živi
mgk Aktivan Živi
mgl Aktivan Živi
mgm Aktivan Živi
mgn Aktivan Živi
mgo Aktivan Živi
mgp Aktivan Živi
mgq Aktivan Živi
mgr Aktivan Živi
mgs Aktivan Živi
mgt Aktivan Mongol Mongol-Langam 340 (2003 SIL). PNG (East Sepik) Živi Nekada klasificiran porodici Sepik-Ramu.
mgu Aktivan Živi
mgv Aktivan Živi
mgw Aktivan Živi
mgx Aktivan Živi
mgy Aktivan Živi
mgz Aktivan Živi
mha Aktivan Živi
mhb Aktivan Živi
mhc Aktivan Živi
mhd Aktivan Živi
mhe Aktivan Živi
mhf Aktivan Živi
mhg Aktivan Margu Australija Živi
mhh Aktivan Maskoy pidžinski Pidžinski Nepoznato Paragvaj Živi Samo kao 2. jezik. Možda je izumro. U Puerto Victoriji. Pod utjecajem jezika Indijanaca Lengua, Sanapana, Angaite, Guana i Toba-Maskoy. Govornici su se vratili iz tvornice tanina gdsje se govorio, matičnim područjima.
mhi Aktivan Ma’di Nilsko-saharski 314.000. Uganda, Sudan Živi Isto i ma’adi, ma’diti. Dijalekti: moyo, adjumani (oyuwi).
mhj Aktivan Mogholi Mongolski 200. Afganistan Živi Jezik naroda Moghol, u dva sela pored Herata (Kundur, Karez-i-Mulla); etničkih par tisuća. Dijalekti: kundur, karez-i-mulla.
mhk Aktivan Živi
mhl Aktivan Živi
mhm Aktivan Živi
mhn Aktivan Živi
mho Aktivan Živi
mhp Aktivan Živi
mhq Aktivan Mandan SAD Živi
mhr Aktivan Živi
mhs Aktivan Živi
mht Aktivan Živi
mhu Aktivan Živi
mhv Povučen Arakanski Tibetsko-burmanski 954.000. Burma, Bangladeš Isto i maghi, morma, yakan, yakhaing, rakhain, mogh, magh, marma, mash, rakhine. Dijalekti: marma (morma), rakhine (rakhain, yakhain). 14. 1. 2008 povučen i podijeljen na Marma [rmz] i Rakhine [rki]
mhw Aktivan Mbukushu Voltaško-kongoanski 35.100. Namibija, Angola, Bocvana, Zamb. Živi Isto i gova, kusso, mambukush, mampukush, mbukuhu, mbukushi, thimbukushu
mhx Aktivan Živi
mhy Aktivan Živi
mhz Aktivan Živi
mia Aktivan Živi
mib Aktivan Živi
mic Aktivan Živi
mid Aktivan Živi
mie Aktivan Živi
mif Aktivan Živi
mig Aktivan Živi
mih Aktivan Živi
mii Aktivan Živi
mij Aktivan Živi
mik Aktivan Živi
mil Aktivan Živi
mim Aktivan Živi
min Aktivan Živi
mio Aktivan Živi
mip Aktivan Živi
miq Aktivan Mískito Misumalpan 183.000. Nikaragva, Honduras Živi Isto i marquito, mískitu, mísquito, mosquito. Dijalekti: honduraški† mískito (mam), tawira (tauira), baymuna (baymunana, baldam), wanki (wangki), cabo (kabo).
mir Aktivan Živi
mit Aktivan Živi
miu Aktivan Živi
miv Povučen Mimi Nilsko-saharski 5.000 (1983). Čad. Živi Isto i mime. 14. 1. 2008 povučen i uklopljen u Amdang [amj]. Godine 2004 ustanovljeno je da Mimi iz Čada sebe nazivaju Amdang a svoj jezik Amdangti, te da mu je identučan.
miw Aktivan Živi
mix Aktivan Živi
miy Aktivan Živi
miz Aktivan Živi
mja Povučen Mahei Tibetsko-burmanski 12.000. Burma Isto i mahe, mabe. Etn. grupa ili dijalekt naroda Hani ili Akha (Dave Thomas 1953). 18. 5. 2011 povučen iz upotrebe kao nepostojeći.
mjc Aktivan Živi
mjd Aktivan Sjeverozapadni maidu SAD Živi
mje Aktivan Izumrli
mjg Aktivan Živi
mjh Aktivan Živi
mji Aktivan Živi
mjj Aktivan Živi
mjk Aktivan Živi
mjl Aktivan Živi
mjm Aktivan Živi
mjn Aktivan Živi
mjo Aktivan Živi
mjp Aktivan Živi
mjq Aktivan Izumrli
mjr Aktivan Živi
mjs Aktivan Živi
mjt Aktivan Živi
mju Aktivan Živi
mjv Aktivan Živi
mjw Aktivan Živi
mjx Aktivan Živi
mjy Aktivan Izumrli
mjz Aktivan Živi
mka Aktivan Mbre Nigersko-kongoanski (nekl.) 200 (2000 SIL). Obala Slomovače Živi Etničkih 700
mkb Aktivan Živi
mkc Aktivan Živi
mkd Aktivan Makedonski Slavenski 2.113.170. Makedonija, Albanija, Bugarska, Grčka Živi Dijalekti: sjevernomakedonski, zapadnomakedonski i jugoistočni.
mke Aktivan Živi
mkf Aktivan Živi
mkg Aktivan Živi
mkh aktivan Mon-khmerski jezici Kolektivni identifikator za mon-khmerske jezike.
mki Aktivan Živi
mkj Aktivan Živi
mkk Aktivan Živi
mkl Aktivan Živi
mkm Aktivan Živi
mkn Aktivan Živi
mko Aktivan Živi
mkp Aktivan Živi
mkq Aktivan Izumrli
mkr Aktivan Živi
mks Aktivan Živi
mkt Aktivan Živi
mku Aktivan Živi
mkv Aktivan Živi
mkw Aktivan Živi
mkx Aktivan Cinamiguin Manobo Malajsko-polinezijski 60.000 (1973 SIL). Filipini Živi Isto i cinamiguin, kamigin, kinamigin. Na otoku Camiguin. 18. 1. 2010 stari naziv Cinamiguin Manobo zamijenjen je sa nazivom Kinamiging Manobo.
mky Aktivan Živi
mkz Aktivan Živi
mla Aktivan Živi
mlb Aktivan Živi
mlc Aktivan Živi
mld Aktivan Malakhel Neklasificirani 2.860 (2000). Afganistan Živi s.w.. od Kabula. etnički ih se klasificira u Nuristance sa narodima Ashkuni-Wamayi, Bashgali-Kati, Grangali, Kamviri, Waigeli, Prasuni, Tregami i Urmuri. Možda isti kao i ormuri [oru].
mle Aktivan Živi
mlf Aktivan Živi
mlg Aktivan Živi
mlh Aktivan Živi
mli Aktivan Živi
mlj Aktivan Živi
mlk Aktivan Živi
mll Aktivan Živi
mlm Aktivan Živi
mln Aktivan Živi
mlo Aktivan Mlomp Atlantski 5.400 (2006). Senegal Živi Isto i gulompaay, mlomp sjeverni.
mlp Aktivan Živi
mlq Aktivan Živi
mlr Aktivan Živi
mls Aktivan Živi
mlt Aktivan Malteški Semitski 387.000 Malta; ostale zemlje. Živi
mlu Aktivan Živi
mlv Aktivan Živi
mlw Aktivan Živi
mlx Aktivan Živi
mly Povučen Malajski Malajsko-polinezijski 17.604.253. Malezija, Brunej, Indonezija, Sing., Tajland Isto i bahasa malaysia, bahasa malayu, malayu, melaju, melayu, standardni malajski. Dijalekti: trengganu, kelantan, kedah, perak (južni malajski), sarawak malay, bazaar malajski (low malay, pasar malajski, pasir malajski, trade malay). 18. 2. 2008 povučen i podijeljen na standardni malajski [zsm], haji [hji], papuanski malajski [pmy] i malajski (individualni jezik) [zlm]
mlz Aktivan Živi
mma Aktivan Živi
mmb Aktivan Živi
mmc Aktivan Živi
mmd Aktivan Živi
mme Aktivan Živi
mmf Aktivan Živi
mmg Aktivan Živi
mmh Aktivan Mehináku Aravački 200 (2002 ISA). Brazil (Mato Grosso) Živi Isto i mahinaku, mehinaco, minaco. Dijalekt: waurá-kumá, pod utjecajem jezika waurá [wau].
mmi Aktivan Živi
mmj Aktivan Majhwar Neklasificirani 34.300 (1995). Indija (Chhattisgarh) Živi Isto i majhvar, manjhi, manjhia. Etničkih 174.000. Možda dijalekt od asuri [asr]. Isto i u Uttar Pradeshu i Sikkimu.
mmk Aktivan Živi
mml Aktivan Živi
mmm Aktivan Živi
mmn Aktivan Živi
mmo Aktivan Živi
mmp Aktivan Siawi Amto-Musa 220 (2007 NTM) PNG (Sandaun) Živi 14. 1. 2008, stari naziv musan zamijenjen je sa siawi. Ostali nazivi: musian, siafli,siwai. Jedno selo.
mmq Aktivan Živi
mmr Aktivan Živi
mms Povučen Južni mam Majanski 125.000 (1991 SIL). Gvatemala Nazivan i San Juan Ostuncalco Mam, Ostuncalco Mam, Quetzaltenango Mam, Mam Quetzalteco. Dijalekt San Martín Sacatepéquez Mam (San Martín Chile Verde Mam). 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u mam [mam]
mmt Aktivan Živi
mmu Aktivan Živi
mmv Aktivan Izumrli
mmw Aktivan Živi
mmx Aktivan Živi
mmy Aktivan Živi
mmz Aktivan Živi
mna Aktivan Živi
mnb Aktivan Živi
mnc Aktivan Živi
mnd Aktivan Mondé Brazil Živi
mne Aktivan Živi
mnf Aktivan Živi
mng Aktivan Živi
mnh Aktivan Živi
mni Aktivan Meitei Tibetsko-burmanski 1.391.000. Indija, Bangladeš, Burma Živi Isto i kathe, kathi, manipuri, meiteilon, meiteiron, meithe, meithei, menipuri, mitei, mithe, ponna. Dijalekti: meitei, loi (chakpa), pangal (panal, panan, manipuri muslim).
mnj Aktivan Munji Indoiranski 3.770 (2000). Afganistan Živi Dijalekti sjeverni, centralni, južni i mamalgha.
mnk Aktivan Živi
mnl Aktivan Živi
mnm Aktivan Živi
mnn Aktivan Živi
mno aktivan manobo jezici Kolektivni identifikator za manobo jezike.
mnp Aktivan Živi
mnq Aktivan Živi
mnr Aktivan Mono SAD Živi
mns Aktivan Živi
mnt Aktivan Izumrli
mnu Aktivan Živi
mnv Aktivan Živi
mnw Aktivan Živi
mnx Aktivan Živi
mny Aktivan Živi
mnz Aktivan Živi
moa Aktivan Živi
mob Povučen Moinba Tibetsko-burmanski 82.000. Indija, Kina Isto imonba, mompa, monpa, momba, menba, men-pa. Dijalekti: matchopa nagnoo (but), chug, sangla (dirang), kalaktang (southern monpa), kishpignag (lish), monkit (northern monpa, tawang). Službeno priznata nacionalnost u Kini. 18. 7. 2007 povučen i podijeljen na 5 jezika: Chug [cvg]; Lish [lsh]; Kalaktang Monpa [kkf]; Tawang Monpa [twm]; Sartang [onp].
moc Aktivan Živi
mod Aktivan Izumrli
moe Aktivan Živi
mof Povučen Mohegan-Montauk-Narragansett Algonkijski SAD Etničkih 1.400 population (1977 SIL) iz plemena Pequot, Mohegan, Narrangansett, Montauk, Shinnecock, Poosepatuck, Stockbridge. Dijalekti: Pequot-Mohegan, Narrangansett, Montauk (Shinnecock-Poosepatuck), Stockbridge. 18. 1. 2010 povučwen i podijeljen na Mohegan-Pequot [xpq] i Narragansett [xnt].
mog Aktivan Živi
moh Aktivan Živi
moi Aktivan Živi
moj Aktivan Živi
mok Aktivan Morori Indonezija (Papua) Živi
mol Povučen Moldavski Romanski Moldavija, Rumunjska Živi 26. 6. 2008 dodan kao 2. naziv za rumunjski. 3. 11. 2008 povučen i uklopljen sa rumunjskim [ron] u rumunjski.
mom Aktivan Monimbo Neklasificirani Nikaragva Izumrli Etničkih 10.000 (1981 MARC). 18. 1. 2010 naziv monimbo zamijenjen je sa mangue.
mon (mj) Aktivan Živi
moo Aktivan Živi
mop Aktivan Živi
moq Aktivan Mor Indonezija (Papua) Živi
mor Aktivan Živi
mos Aktivan Živi
mot Aktivan Živi
mou Aktivan Živi
mov Aktivan Živi
mow Aktivan Živi
mox Aktivan Živi
moy Aktivan Shekkacho Omotski 54.900 (1994 popis). Etiopija Živi Etničkih: 53.897 (1994 popis). Sami sebe zovu Shekkacho.
moz Aktivan Živi
mpa Aktivan Živi
mpb Aktivan Mullukmulluk Australija Živi
mpc Aktivan Mangarayi Australija Živi
mpd Aktivan Živi
mpe Aktivan Živi
mpf Povučen Tajumulco Mam Majanski 35.000 (1992 SIL). Gvatemala U departmanu San Marcos, gradovi Tajumulco i Ixchiguán. 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u Mam [mam].
mpg Aktivan Živi
mph Aktivan Živi
mpi Aktivan Živi
mpj Aktivan Živi
mpk Aktivan Živi
mpl Aktivan Živi
mpm Aktivan Živi
mpn Aktivan Živi
mpo Aktivan Živi
mpp Aktivan Živi
mpq Aktivan Živi
mpr Aktivan Živi
mps Aktivan Živi
mpt Aktivan Živi
mpu Aktivan Živi
mpv Aktivan Živi
mpw Aktivan Mapidian Brazil Živi
mpx Aktivan Živi
mpy Aktivan Indonezija (Papua) Živi
mpz Aktivan Živi
mqa Aktivan Živi
mqb Aktivan Živi
mqc Aktivan Živi
mqd Povučen Madang Malajsko-polinezijski 2.222 (2000 WCD). Malezija (Sarawak) Isto i badang, medang, malang, lepo tau kenyah, lepo tau kenya, lepu tau. 14. 1. 2008. povučen i uklopljen u Usun Apau Kenyah (Mainstream Kenyah) [xkl]
mqe Aktivan Živi
mqf Aktivan Živi
mqg Aktivan Živi
mqh Aktivan Živi
mqi Aktivan Živi
mqj Aktivan Živi
mqk Aktivan Živi
mql Aktivan Živi
mqm Aktivan Živi
mqn Aktivan Živi
mqo Aktivan Živi
mqp Aktivan Živi
mqq Aktivan Živi
mqr Aktivan Mander Indonezija (Papua) Živi
mqs Aktivan Živi
mqt Aktivan Mok Tajland Živi
mqu Aktivan Živi
mqv Aktivan Živi
mqw Aktivan Živi
mqx Aktivan Živi
mqy Aktivan Živi
mqz Aktivan Živi
mra Aktivan Živi
mrb Aktivan Živi
mrc Aktivan Živi
mrd Aktivan Živi
mre (zn) Aktivan Izumrli
mrf Aktivan Živi
mrg Aktivan Živi
mrh Aktivan Živi
mri Aktivan Živi
mrj Aktivan Živi
mrk Aktivan Živi
mrl Aktivan Živi
mrm Aktivan Živi
mrn Aktivan Živi
mro Aktivan Živi
mrp Aktivan Živi
mrq Aktivan Živi
mrr Aktivan Živi
mrs Aktivan Živi
mrt Aktivan Marghi centralni Čadski 158.000 (2006). Nigerija Živi isto i Marghi, Margi. Dijalekti: Lassa (Babal), Gulak (Dzerngu), Madube (Gwara), Mulgwe (Malgwa), Wurga.
mru Aktivan Živi
mrv Aktivan Živi
mrw Aktivan Živi
mrx Aktivan Živi
mry Aktivan Živi
mrz Aktivan Živi
msa (mj) Aktivan Živi
msb Aktivan Živi
msc Aktivan Živi
msd (zn) Aktivan Živi
mse Aktivan Živi
msf Aktivan Živi
msg Aktivan Živi
msh Aktivan Živi
msi Aktivan Živi
msj Aktivan Živi
msk Aktivan Živi
msl Aktivan Molof Neklasificirani 200 (1978 SIL). Indonezija (Papua) Živi isto i ampas, poule. Nema srodnosti sa niti jednim drugim jezikom na svijetu. 14. 1. 2008 prihvačen je i naziv Poule.
msm Aktivan Živi
msn Aktivan Živi
mso Aktivan Živi
msp Aktivan Izumrli
msq Aktivan Živi
msr (zn) Aktivan Živi
mss Aktivan Živi
mst Povučen Cataelano Mandaya Malajsko-polinezijski 19.000 (1980 popis). Filipini (Mindanao) Isto i cateelenyo. U gradu Cateel. 18. 1. 2010 povučen i uklopljen u Mandaya [mry]
msu Aktivan Živi
msv Aktivan Živi
msw Aktivan Živi
msx Aktivan Živi
msy Aktivan Živi
msz Aktivan Živi
mta Aktivan Živi
mtb Aktivan Živi
mtc Aktivan Živi
mtd Aktivan Živi
mte Aktivan Živi
mtf Aktivan Živi
mtg Aktivan Živi
mth Aktivan Živi
mti Aktivan Živi
mtj Aktivan Živi
mtk Aktivan Živi
mtl Aktivan Živi
mtm Aktivan Izumrli
mtn Aktivan Matagalpa Misumalpa Nikaragva (Matagalpa, Jinotega) Izumrli 18.000 do 20.000 etničkih (1981 MARC). Danas govore španjolski. U Hondurasu u departmanu El Paraíso.
mto Aktivan Živi
mtp Aktivan Živi
mtq Aktivan Živi
mtr Aktivan Živi
mts Aktivan Živi
mtt Aktivan Živi
mtu Aktivan Živi
mtv Aktivan Živi
mtw Aktivan Živi
mtx Aktivan Živi
mty Aktivan Živi
mtz Povučen Tacanec Majanski 21.200. Gvatemala, Meksiko Isto i tacaná mam, western mam, tiló, mamé. 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u Mam [mam]
mua Aktivan Živi
mub Aktivan Živi
muc Aktivan Živi
mud Aktivan Mednyj aleutski Rusija Živi
mue Aktivan Živi
mug Aktivan Živi
muh Aktivan Živi
mui Aktivan Živi
muj Aktivan Mabire Čadski 3 (2001 SIL). Čad Živi Gotovo izumro, U upotrebi čadski arapski [shu] ili kofa [kso]. Selo Oulek u departmanu Guéra, kanton Bidiyo.
muk Aktivan Živi
mum Aktivan Živi
mun aktivan Munda jezici Kolektivni identifikator za munda jezike.
muo Aktivan Živi
mup Aktivan Živi
muq Aktivan Živi
mur Aktivan Živi
mus Aktivan Živi
mut Aktivan Živi
muu Aktivan Yaaku Kušitski 50 (1983). Kenija (Laikipia) Živi Ostali nazivi: mogogodo, mukogodo, mukoquodo, “ndorobo” , “ntorobo” , siegu, yaakua, yiaku. Pred izumiranjem. Etničkih 250 (1983)
muv Aktivan Živi
muw Povučen Mundari Munda 2.074.700. Indija, Nepal, Bangladeš Isto i mandari, munari, munda, mondari, horo, colh, killi. Dijalekti: hasada', latar, naguri, kera', bhumij (sadar bhumij, bhumij munda, bhumij thar). 18. 2. 2008 povučen i podijeljen na Munda [unx] i Mundari [unr] (novi identifikator)
mux Aktivan Živi
muy Aktivan Živi
muz Aktivan Živi
mva Aktivan Živi
mvb Aktivan Izumrli
mvc Povučen Centralni mam Majanski 100.000 (1992 SIL). Gvatemala Isto i comitancillo mam, zapadni mam, mam occidental, mam marquense, san marcos comitancillas mam. U 10 gradova u departmanu San Marcos. 16. 1. 2009. povučen i uklopljen u Mam [mam]
mvd Aktivan Živi
mve Aktivan Živi
mvf Aktivan Živi
mvg Aktivan Živi
mvh Aktivan Živi
mvi Aktivan Živi
mvj Povučen Todos Santos Cuchumatán Mam Majanski 60.000. Kvatemala, Meksiko Isto i Mam de Todos Santos Cuchumatán. U departmanu Huehuetenango, grad Todos Santos Cuchumatán. 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u Mam [mam].
mvk Aktivan Mekmek Yuat 1.400 (2000 popis). PNG (East Sepik) Živi
mvl Aktivan Izumrli
mvm Aktivan Živi
mvn Aktivan Živi
mvo Aktivan Živi
mvp Aktivan Živi
mvq Aktivan Živi
mvr Aktivan Živi
mvs Aktivan Massep Indonezija (Papua) Živi
mvt Aktivan Živi
mvu Aktivan Živi
mvv Aktivan Živi
mvw Aktivan Živi
mvx Aktivan Živi
mvy Aktivan Živi
mvz Aktivan Mesqan Semitski 25.000 (2002). Etiopija Živi Glavna sela: Mikayelo, Mesqan i Hudat.
mwa Aktivan Živi
mwb Aktivan Živi
mwc Aktivan Živi
mwd Aktivan Mudbura Australija Živi
mwe Aktivan Živi
mwf Aktivan Živi
mwg Aktivan Živi
mwh Aktivan Živi
mwi Aktivan Živi
mwj Aktivan Maligo Kojsanski 2.230 (2000). Angola Živi
mwk Aktivan Živi
mwl Aktivan Živi
mwm Aktivan Živi
mwn Aktivan Živi
mwo Aktivan Živi
mwp Aktivan Živi
mwq Aktivan Živi
mwr (mj) Aktivan Živi
mws Aktivan Živi
mwt Aktivan Živi
mwu Aktivan Izumrli
mwv Aktivan Živi
mww Aktivan Živi
mwx Aktivan Živi
mwy Aktivan Živi
mwz Aktivan Živi
mxa Aktivan Živi
mxb Aktivan Živi
mxc Aktivan Živi
mxd Aktivan Živi
mxe Aktivan Živi
mxf Aktivan Živi
mxg Aktivan Živi
mxh Aktivan Živi
mxi Aktivan Izumrli
mxj Aktivan Živi
mxk Aktivan Živi
mxl Aktivan Živi
mxm Aktivan Živi
mxn Aktivan Živi
mxo Aktivan Živi
mxp Aktivan Živi
mxq Aktivan Živi
mxr Aktivan Živi
mxs Aktivan Živi
mxt Aktivan Živi
mxu Aktivan Živi
mxv Aktivan Živi
mxw Aktivan Živi
mxx Aktivan Živi
mxy Aktivan Živi
mxz Aktivan Živi
mya Aktivan Živi
myb Aktivan Živi
myc Aktivan Živi
myd Aktivan Maramba Yuat 840 (2000 popis). PNG (East Sepik) Živi
mye Aktivan Živi
myf Aktivan Bambassi Omotski 5.000 (1982 SIL). Etiopija Živi Dijalekti: didessa, bambassi.
myg Aktivan Živi
myh Aktivan Makah Wakashan 10 do 30 (1997), SAD (Washington) Živi 3. 7. 2009 opet označen kao živi jezik. Etničkih 2,224 (2000 US popis). Pleme Makah pripadaju u Nootke a poznati su kao kitolovci. Isto i kwe-nee-chee-aht, kweedishchaaht. Ozette su njihov ogranak.
myi Aktivan Mina Indoiranski 3.800.000 (2003). Indija Živi U državama Madhya Pradesh i Rajasthan. →Indoarijski.
myj Aktivan Živi
myk Aktivan Živi
myl Aktivan Živi
mym Aktivan Živi
myn aktivan Majanski jezici Kolektivni identifikator za majanske jezike.
myo Aktivan Anfillo Omotski 500 (1990 SIL). Etiopija Živi Etničkih: 1.000 (1990 SIL). Ostali govore jezikom zapadni oromo [gaz].
myp Aktivan Pirahã Mura 360 (2000 ISA). Brazil Živi Etničkih: 1.500 (1995 SIL). Duž rijeka Maici i Autaces.
myq Aktivan Živi
myr Aktivan Muniche Peru Živi
mys Aktivan Mesmes Semitski Etiopija Izumrli Etnička grupa Mesmes danas govori jezikom hadiyya [hdy]
myt Povučen Sangab Mandaya Malajsko-polinezijski 7.565 (2000 WCD). Filipini (Mindanao) 18. 1. 2010 povučen i uklopljen u Mandaya [mry].
myu Aktivan Živi
myv Aktivan Erzya Mordvinski 696.630. Rusija Živi U Armeniji 500. Etničkih ima i po drugim zemljama bivšeg SSSR-a.
myw Aktivan Živi
myx Aktivan Živi
myy Aktivan Živi
myz Aktivan Povijesni
mza Aktivan Živi
mzb Aktivan Tumzabt Berberski 70.000 (1995). Alžir Živi Ostali nazivi: ghardaia, mzab, mzabi
mzc (zn) Aktivan Živi
mzd Aktivan Živi
mze Aktivan Živi
mzf Povučen Aiku Torricelli 1.132 (2003 SIL). PNG (Sandaun) Povučen i podijeljen 18. 7. 2007 na Ambrak [aag]; Yangum Dey [yde]; Yangum Gel [ygl]; Yangum Mon [ymo]. Ostali nazivi: minendon, menandon, malek
mzg (zn) Aktivan Živi
mzh Aktivan Živi
mzi Aktivan Ixcatlán Mazatec Otomang 10.600 (2005). Meksiko (Oaxaca) Živi Isto i Mazateco de San Pedro Ixcatlán
mzj Aktivan Živi
mzk Aktivan Živi
mzl Aktivan Živi
mzm Aktivan Živi
mzn Aktivan Živi
mzo Aktivan Izumrli
mzp Aktivan Živi
mzq Aktivan Živi
mzr Aktivan Marúbo Pano 1.040 (2000 ISA). Brazil (Amazonas) Živi Isto i kaniuá, marova, maruba. Indijanci Marúbo.
mzs Aktivan Živi
mzt Aktivan Mintil Malezija (poluotok) Živi
mzu Aktivan Živi
mzv Aktivan Živi
mzw Aktivan Živi
mzx Aktivan Mawayana Gvajana Živi
mzy (zn) Aktivan Živi
mzz Aktivan Živi

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

yos