Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: J

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili status jezika: jai (zapadni jacalteco), jap (jaruára), jar (jarawa (Nigeria)).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
jaa Aktivan Jamamadí Arauan 480 (2005 SIL). Brazil (Amazonas) Živi Isto i canamanti, kanamanti, madi, yamamadí. Dijalekti: bom futuro, jurua, pauini, mamoria (mamori; 12), cuchudua (maima), tukurina, jaruára (jarawara, yarawara; 180), kitiya (banawá, banauá, banavá, jafí; 100). Dijalekt Tukurina možda je poseban jezik. 18. 7. 2007 u njega su uklopljeni Banawá [bnh] i jaruára [jap]
jab Aktivan Hyam Voltaško-kongoanski 100.000 (1994 UBS). Nigerija (Kaduna) Živi Isto i ham, hyamhum, jabba, jeba
jac Aktivan Istočni jakalteko Majanski 11.000 (1998 SIL). Gvatemala (Huehuetenango) Živi Isto i istočni jacalteco. 16. 1. 2009. dodan je novi naziv popti'. →Kanjobal.
jad Aktivan Živi
jae Aktivan Živi
jaf Aktivan Jara Čadski 46.300 (2000). Nigerija (Borno, Gombe) Živi Isto i jera.
jah Aktivan Živi
jai Povučen Zapadni jakalteko Majanski 88.000. Gvatemala, Meksiko Živi Isto i zapadni jacalteco, popti', jacalteco del oeste. 16. 1. 2009 povučen i uklopljen u Popti' [jac]. Oko grada Jakaltenango.
jaj Aktivan Živi
jak Aktivan Živi
jal Aktivan Živi Čeka se priznanje da se u njega uklopi hrr
jam Aktivan Živi
jan Neaktivan Jandai Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jao Aktivan Živi
jap Povučen Jaruára Arauan 155 (2000 SIL). Brazil (Amazonas) Isto i jarawara, yarawara. Pleme Jaruára ima 7 sela. Povučen 18. 7. 2007. i uklopljen u Jamamadí [jaa]
jaq Aktivan Živi
jar Aktivan Živi 2011 čeka se na priznanje da se podijeli na jgk i jjr; Članovi bi bili [jjr], [jgk], [jkt], [dbm] i [bau])
jas Aktivan Živi
jat Aktivan Jakati Indoiranski 30.670. Ukrajina, Afganistan Živi Jezik naroda Jat. Član mj lahnda [lah]. Isto i jat, jataki, jati, jatu, kayani, musali.
jau Aktivan Živi
jav Aktivan Živi
jax Aktivan Živi
jay Aktivan Živi
jaz Aktivan Jawe Malajsko-polinezijski 730 (1996 popis). Nova Kaledonija Živi Isto i diahoue, njawe, oubatch, ubach. →Oceanijski jezici.
jbe Aktivan Judeoberberski Berberski 2.000 (1992 B. Podolsky). Izrael Živi U Izrael sele između 1950 i 1960. Hebrejsko pismo
jbj Aktivan Živi
jbk Neaktivan Barikewa Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jbn Aktivan Nafusi Berberski 210.000. Libija, Tunis Živi Ostali nazivi: djerbi, jabal nafusi, jbel nafusi, jebel nefusi, nefusi
jbo Aktivan Živi
jbr Aktivan Živi
jbt Aktivan Jabutí Macro-Ge 5 (1990 YWAM). Brazil (Rondônia) Živi Gotovo izumro. Isto i djeoromitxi, jabotí, yabutí.
jbu Aktivan Živi
jbw Neaktivan Yawijibaya Worrorra Australija (Western A.) Živi U čekanju priznanja. Gotovo izumro. Ostali nazivi jawdjobara; yaudjibara; yawjibarra; yaudjibaia; yaujibaia; yawjibara; jawutjubar; jadjibaia; jaudji-bara; jadjiba; bergalgu; montgomery islanders, jaudjibaia; jawdjibara; jaudjibara; jawdjibaia; jawadjag; winjawindjagu-
jcs (zn) Aktivan Živi
jct Aktivan Krimčački Ukrajina Živi
jda Aktivan Živi
jdg Aktivan Živi
jdt Aktivan Živi
jeb Aktivan Živi
jee Aktivan Živi
jeg Aktivan Živi
jeh Aktivan Živi
jei Aktivan Živi
jek Aktivan Živi
jel Aktivan Živi
jen Aktivan Živi
jer Aktivan Živi
jet Aktivan Živi
jeu Aktivan Jonkor Bourmataguil Čadski 1.500 (1993 SIL). Čad Živi Isto i djongor bourmataguil, dougne, karakir. Dijalekti: dougne, musunye. Naziv Karakir u arapskom snači ‘cave-dwellers’. Nekad mu je centar bio selo Bourmataguil, a danas Ader-Ader.
jgb Aktivan Izumrli
jge Aktivan Živi
jgk Aktivan Živi
jgo Aktivan Živi
jhi Aktivan Živi
jhs (zn) Aktivan Živi
jia Aktivan Živi
jib Aktivan Živi
jic Aktivan Živi
jid Aktivan Živi
jie Aktivan Živi
jig Aktivan Djingili Australija Živi
jih Aktivan Živi
jii Aktivan Jiiddu Kušitski 23.000 (2006). Somalija Živi Ili Af-Jiiddu, Jiddu. U Etiopiji kao 1. jezik govore oromo.
jil Aktivan Živi
jim Aktivan Živi
jio Aktivan Živi
jiq Aktivan Živi
jit Aktivan Živi
jiu Aktivan Živi
jiv Aktivan Živi
jiy Aktivan Živi
jjr Neaktivan Bankal Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jkm Neaktivan Mobwa karenski Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jko Aktivan Živi
jkp Neaktivan Paku karenski Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jkr Neaktivan Koro Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jkt Neaktivan Kantana Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jku Aktivan Živi
jle Aktivan Živi
jlg Odbijen Jalunga Mande 25.000 Senegal, Mali, Gvineja Živi 18. 2. 2008 odbijen je zahtijev da se prizna kao individualni jezik podijelom yalunka [yal] na Yalunka [ylk] i Jalunga [jlg][1]. Autonim: Jalunga xuwiina. Sebe nazivaju Jalunganéé (pl) u sing. Jalungana. Sela (Kédougou): Gemejéé, Nomafuxa, Madina Bafe (Lébédiixuré), Wamba, Mulunga, Dinjaari, Maleŋ, Malinda, Linjaani, Tumaniya; (Gvineja): Balaki, Kunsi, Bouria, Solia, Foulaya, Jouloubaya [Pruett 1997: 3][2].
jma Aktivan Živi
jmb Aktivan Živi
jmc Aktivan Živi
jmd Aktivan Živi
jmi Aktivan Živi
jmk Povučen Jamtska
jml Aktivan Živi
jmr Aktivan Živi
jms Aktivan Živi
jmw Neaktivan Mouwase Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
jmx Aktivan Živi
jna Aktivan Živi
jnd Aktivan Živi
jng Aktivan Izumrli
jni Aktivan Živi
jnj Aktivan Yemsa Omotski 81.600 (1994 popis). Etiopija Živi Etnička grupa zove se Yem. Etničkih: 165.184 (1994 popis). Jezik je yemsa, nazivan i janjerinya, janjero, janjor, yangaro, yem, yemma, zinjero.
jnl Aktivan Živi
jns Aktivan Živi
job Aktivan Živi
jod Aktivan Živi
jor Aktivan Izumrli
jos (zn) Aktivan Živi
jow Aktivan Jowulu Mande 11.000 Mali (10.000); Burkina Faso. Živi
jpa Aktivan Povijesni
jpd Aktivan Pando Sinotibetski Indija Živi U čekanju priznanja. Dvije endogamne skupine Surgujia i Uttarah.
jpg Odbijen Japhug rGyalrong Tibetsko-burmanski Kina 4.000-5.000 Živi zahtjev za priznanje podjelom jezika jiarong [jya] odbijen je 3. 2. 2012. . Autonim tɕaphɯ (Chabao)
jpn Aktivan Živi
jpr Aktivan Živi
jqr Aktivan Živi
jra Aktivan Živi
jrb (mj) Aktivan Živi
jrr Aktivan Živi
jrt Aktivan Živi
jru Aktivan Živi
jsl (zn) Aktivan Živi
jua Aktivan Júma Brazil Živi
jub Aktivan Živi
juc Aktivan Izumrli
jud Aktivan Živi
juh Aktivan Živi
jui Neaktivan Ngadjuri Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
juk Aktivan Živi
jul Aktivan Živi
jum Aktivan Živi
jun Aktivan Živi
juo Aktivan Živi
jup Aktivan Živi
jur Aktivan Živi
jut Aktivan Živi
juu Aktivan Živi
juw Aktivan Živi
juy Aktivan Živi
jvd Aktivan Javindo Izumrli
jvn Aktivan Živi
jwi Aktivan Živi
jya Aktivan Jiarong Tibetsko-burmanski 83.000 (1999 H. Sun). Kina Živi Isto i chiarong, gyarong, gyarung, jarong, jyarung, rgyarong. Dijalekti: situ (istočni jiarong), chabao (dazang, sjevveroist., sjeverni, centralni jiarong), sidaba (caodeng, sjeverozap., zapadni jiarong). 30 8. 2011 podnesen je zahtjev da se podijeli na jezike na tsobdan [tzd], zbu [zbu], japhug [jpg], situ [tzi], i btsanlha [tzl], što je odbijeno 3. 2. 2012.[3]
jye Aktivan Judeojemenski arapski Semitski 51.000. Izrael, Jemen Živi Član judeoarapskig [jrb] mj. Isto i jemenitski judeoarapski, judeojemenski.
jyy Aktivan Živi

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]