Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: E

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili su status jezika: elp (elpaputih), eml (emilijano-romanjolo), eni (enim), eur (Europanto).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
ebg Aktivan Ebughu 5.000 (1988). Viltaško-kongoanski Nigerija (Akwa Ibom) Živi Isto i oron. →Benue-Congo, Cross River, Delta Cross, Lower Cross, Obolo, Ebughu.
ebo Aktivan Teke-Eboo Voltaško-kongoanski 20.400 in Congo (2000). Kongo, DR Kongo Živi Isto i bamboma, boma, boo, boõ, central teke, eboo teke, eboom, iboo, teke-boma. Etnička grupa zove se Aboo. Eboo je jezik drevnih Teke-kraljeva.
ebr Aktivan Ebrié Voltaško-kongoanski 75.900 (1988 popis). Obala Slonovače (Abidjan) Živi Isto i cama, caman, kyama, tchaman, tsama, tyama. →Kwa, Nyo, Potou-Tano, Potou. 57 sela, uključujući i 27 iz Abidjana.
ebu Aktivan Kiembu Voltaško-kongoanski 429.000 (1994 I. Larsen), Kenija (Eastern) Živi Isto i embu. 14. 1. 2008 stari naziv embu zamijenjen je sa kiembu. Embu je ime mjesta i etnički naziv.
ecg Neaktivan Crkvenogrčki Helenski Grčka, Turska, Izrael Živi Autonim Λογία. U čekanju na priznanje. Službeni i liturgijski jezik grčke ortodoksne crkve. zahtjev za priznanjem podnešen je još 15. 7. 2009., a podnesao ga je Agghelos Palioudakis.
ecr Aktivan Eteokrećanski Neklasificirani Grčka (Kreta) Drevni Govorio se od 4 do 3 stoljeća prije Krista.
ecs (zn) Aktivan Ekvadorski znakovni jezik Znakovni jezici gluhih 188.000 (Van Cleve 1986). Ekvador Živi
ecy Aktivan Eteocipriotski Neklasificirani Cipar Drevni Govorio se u željeznom dobu na otoku Cipru.
eee Aktivan E Miješani 30.000 (Edmondson 1992). Kina Živi Pripadnici etničke grupe sami sebe nazivaju E. Ostali nazivi: eahua, kjang e, “wuse hua” , “wusehua”. Prije se klasificirao porodici Tai-Kadai.
efa Aktivan Efai Živi
efe Aktivan Efe Živi
efi Aktivan Efik Živi
ega Aktivan Ega Živi
egl Aktivan Emilijanski Živi
ego Aktivan Eggon Živi
egy Aktivan Egipatsk Drevni
ehu Aktivan Ehueun Živi
eip Aktivan Eipomek Živi
eit Aktivan Eitiep Živi
eiv Aktivan Askopan Živi
eja Aktivan Jola-Felupe Atlantski 26.030. Gvineja Bisau, Senegal Živi Isto i ejamat, ediamat, feloup, felup, felupe, floup, flup, fulup.
eka Aktivan Ekajuk Živi
ekb Odbijen Eka Tibetsko-burmanski 3.000 Kina Živi 3. 2. 2012 odbijen je zahtijev da se prizna makrojezik lalo [llt] čiji bi individualni jezici bili Istočni Lalo [ela], Zapadni Lalo [llw], istočni Planinski Centralni Lalo [lda], Yangliu Lalo [lly], Xuzhang Lalo [lxu], Centralni Lalo [ywt], Eka [ekb], Južni Lalo [svl], i Jugoistočni Lalo [llz][1]
eke Aktivan Ekit Živi
ekg Aktivan Ekari Živi
eki Aktivan Eki Živi
ekk Aktivan Standardni estonski jezik Živi
ekl Aktivan Kol Živi
ekm Aktivan Elip Živi
eko Aktivan Koti Živi
ekp Aktivan Ekpeye Živi
ekr Aktivan Yace Živi
eky Aktivan Istočni kayah Živi
ela Neaktivan Istočni Lalo Tibetsko-burmanski 15.000 Kina Živi 3. 2. 2012 odbijen je zahtijev da se prizna makrojezik lalo [llt] čiji bi individualni jezici bili Istočni Lalo [ela], Zapadni Lalo [llw], istočni Planinski Centralni Lalo [lda], Yangliu Lalo [lly], Xuzhang Lalo [lxu], Centralni Lalo [ywt], Eka [ekb], Južni Lalo [svl], i Jugoistočni Lalo [llz][2]
ele Aktivan Živi
elh Aktivan El Hugeirat Nilsko-saharski 50 (2007 SIL), Sudan Živi Isto i El Hagarat. Sela: Sija, Bija, Shenshin, Baboy. →Saharski.
eli Aktivan Izumrli
elk Aktivan Živi
ell Aktivan Grčki Helenski 13.084.490. Grčka, Cipar, ostale zemlje Živi
elm Aktivan Eleme Voltaško-kongoanski 58.000 (1990 UBS). Nigerija (Rivers) Živi
elo Aktivan El Molo Kušitski 8 (1994 I. Larsen), Kenija Živi Gotovo izumro. Etničkih 700 (2007 BTL). Većina danas govore jezicima samburu [saq] ili turkana [tuv].
elp Aktivan Elpaputih Malajsko-polinezijski 420 (2000). Živi Čeka se na priznanje da se povuče iz upotrebe kao nepostojeći. Prema ispitivanjima jezici koji se govore (a sada su gotovo izumrli) na zaljevu Elpaputih su amq (amahai) i plh (paulohi), bez traga jeziku elpaputih.
elr Neaktivan Katharevousa grčki Helenski Nekoliko tisuća Grčka, Cipar Autonim Katharevousa. U čekanju na priznanje.
elu Aktivan Živi
elx Aktivan Drevni
ema Aktivan Živi
emb Aktivan Živi
eme Aktivan Živi
emg Aktivan Istočni Meohang Tibetsko-burmanski Nepal (Kosi) Živi Isto i mewahang, newahang, newahang jimi, newang, newange rai. Etničkih 3.000. Dijalekti: sunsari, dibum, mulgaon-wangtang.
emi Aktivan Živi
emk Aktivan Živi
eml Povučen Emilijano-romanjolo Romanski 2.020.112. Italija, San Marino Povučen i podijeljen 16. 1. 2009 na emilijanski [egl] i romanjolski [rgn]
emm Aktivan Izumrli
emn Aktivan Živi
emo Aktivan Izumrli
emp Aktivan Živi
ems Aktivan Pacific Gulf Yupik Eskimsko-aleutski 76 (2000 popis). SAD Živi Isto i alutiiq, chugach eskimo, koniag-chugach, pacific yupik, south alaska eskimo, sugcestun, sugpiak eskimo, sugpiaq eskimo, suk. Etničkih 3.000 (1995 M. Krauss).
emu Aktivan Živi
emw Aktivan Emplawas Indonezija (Maluku) Živi
emx Aktivan Živi
emy Aktivan Izumrli
ena Aktivan Živi
enb Aktivan Živi
enc Aktivan Živi
end Aktivan Živi
enf Aktivan Šumskoenecki Rusija Živi
eng Aktivan Engleski Germanski 328.008.130. UK, SAD, Australija, Novi Zel., Južnoafr. Rep. Živi Države u kojima se govori: UK, Američka Samoa, Andora, Angvila, Antigva i Barbuda, Aruba, Australija, Bahami, Bahrain, Barbados, Belize, Bermuda, Bocvana, Brit. Terit. Ind. Oceana, Brit. Djev. otoci, Brunej, Kambodža, Kamerun, Kanada, Kajmanski Otoci, Čile, Kina, Kukovi Otoci, Denmark, Dominika, Dominik. Rep., Ekvador, Eritreja, Etiopija, Falklandsko otočje, Fidži, Finska, Gambija, Njemačka, Gana, Gibraltar, Grčka, Grenada, Guadeloupe, Guam, Gvajana, Honduras, Indija, Ireland, Izrael, Italija, Jamajka, Japan, Kenija, Kiribati, J. Koreja, Libanon, Lesoto, Liberija, Libija, Madagaskar, Malavi, Malezija (poluotok), Malta, Maršalovi otoci, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Montserrat, Mozambik, Namibija, Nauru, Nepal, Nizoz. Antili, Novi Zeland, Nigerija, Niue, Norfolk, Sjev Marijanski Otoci, Norveška, Pakistan, Palau, Papua NG, Filipini, Pitcairn, Portoriko, Ruanda, Sveta Helena, Sveti Kitts i Nevis, Sveta Lucia, Sveti Pierre i Miquelon, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, Saudi Arabia, Sejšeli, Sijera Leone, Singapur, Solomonski otoci, Somalija, Južnoafr. Rep., Šri Lanka, Surinam, Svazi, Švicarska, Tanzanija, Tokelau, Tonga, Trinidad i Tobago, Turks i Caicos otoci, Uganda, UAE, SAD, Amer. Djev. Otoci, Vanuatu, Venezuela, Zambija, Zimbabve.
enh Aktivan Enecki Rusija Živi
eni Povučen Enim Malajsko-polinezijski 70.000 (1989). Indonezija (Sumatra) 14. 1. 2008 povučen i uklopljen u centralnomalajski [pse]
enm Aktivan Povijesni
enn Aktivan Živi
eno Aktivan Živi
enq Aktivan Živi
enr Aktivan Emem Pauwasi 2.000 (2005 SIL). Indonezija (Papua) Živi 14. 1. 2008. stari naziv emumu zamijenjen je imenom emem. Ostali nazivi: Imimkal, Kiamerop.
enu Aktivan Živi
env Aktivan Enwan Voltaško-kongoanski 14.000 (2006). Nigerija (Edo) Živi →Benue-kongoanski, →Edoid.
enw Aktivan Živi
eot Aktivan Živi
epi Aktivan Živi
epo Aktivan Esperanto Umjetni Nepoznato Oko 115 zemalja Živi Oko 2.000.000 kao 2. jezikom (Wiesenfeld 1999).
era Aktivan Živi
erg Aktivan Živi
erh Aktivan Živi
eri Aktivan Živi
erk Aktivan Živi
ero Aktivan Živi Čeka se na priznanje da se podijeli na sTau [sty], dGe-bshes-rtsa [dgj] i Nyagrong-Minyag [nyz]
err Aktivan Izumrli
ers Aktivan Živi
ert Aktivan Živi
erw Aktivan Živi
ese Aktivan Živi
esh Aktivan Živi
esi Aktivan Sjevernoaljaški inupiatun Eskimsko-aleutski Nepoznato SAD, Kanada Živi Isto i “eskimo” , inupiat, north alaskan inuktitut, north alaskan inupiat. Etničkih 6.420 (2000 popis). Dijalekti: north slope inupiatun (point barrow inupiatun), west arctic inupiatun (western iñupiaq, mackenzie inupiatun, mackenzie delta inupiatun), point hope inupiatun, anaktuvik pass inupiatun. Član mj inupiaq [ipk].
esk Aktivan Sjeverozapadnoaljaški inupiatun Eskimsko-aleutski 2.420 (2000 popis), SAD Živi Isto i “eskimo”, inupiatun, northwest alaska inupiat. Član mj inupiaq [ipk]. Dijalekti: northern malimiut inupiatun, southern malimiut inupiatun, kobuk river inupiatun, coastal inupiatun, kotzebue sound inupiatun, seward peninsula inupiatun, king island inupiatun (bering strait inupiatun).
esl (zn) Aktivan Živi
esm Aktivan Izumrli
esn (zn) Aktivan Živi
eso (zn) Aktivan Živi
esq Aktivan Izumrli
ess Aktivan Centralnosibirski yupik Eskimsko-aleutski 1.130. SAD, Rusija Živi Isto i bering strait yupik, “st. lawrence island eskimo”. Etičkih 1.050 u SAD-u (1995 Krauss) i 1.200–1.500 u rusiji (1991 A. Kibrik). Dijalekti: aiwanat, noohalit (peekit), wooteelit, chaplino.
est (mj) Aktivan Živi
esu Aktivan Centralni yupik Eskimsko-aleutski 16.900 (2000 census). SAD Živi Isto i centralnoaljaški yupik. Etničkih: 21.000 (1995 M. Krauss). Dijalekti: kuskokwim yupik (bethel yupik).
etb Aktivan Živi
etc Aktivan Izumrli
eth (zn) Aktivan Živi
etn Aktivan Eton Živi
eto Aktivan Eton Živi
etr Aktivan Živi
ets Aktivan Yekhee Voltaško-kongoanski 274.000 (1995 UBS). Nigerija (Edo) Živi Isto i afenmai, etsako, etsakor, iyekhee, “kukuruku”. Dijalekti: auchi, uzairue, south ibie (south ivbie), uwepa-uwano (weppa wano), avianwu (fugar), aviele, ivhiadaobi, ekperi. →Benue-kongoanski, →Edoid.
ett Aktivan Drevni
etu Aktivan Živi
etx Aktivan Živi
etz Aktivan Živi
eur Povučen Europanto Umjetni Nepoznato Belgija (Brussels) 14. 1. 2008 označen je umjesto živog umjetnim jezikom. 16. 1. 2009. njegov identifikator je povučen iz upotrebe.
eus Aktivan Živi
eve Aktivan Živi
evh Aktivan Živi
evn Aktivan Živi
ewe Aktivan Živi
ewo Aktivan Živi
ext Aktivan Živi
eya Aktivan Eyak Na-Dene SAD Izumrli
eyo Aktivan Živi
eze Aktivan Živi

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]