Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: F

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili su status jezika: fiz (Izere), flm (falam chin); uklonjen: fri (zapadnofrizijski).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
faa Aktivan Fasu Transnovogvinejski 1.200 (Wurm and Hattori 1981). PNG (Southern Highlands) Živi Isto i namome. Dijalekti: Some (150), Kaibu (Kaipu), Namome (Namumi, Namuni; 300). →zapadni kutubu (jedini predstavnik).
fab Aktivan Fa D’ambu Kreolski 3.100. Ekvatorska Gvineja Živi Ili annobonski, annobonense, annobonés, annobonese. Na otocima Annobón i Bioko, nešto na kopnu i u Španjolskoj
fad Aktivan Wagi Transmnovogvinejski 3.380 (2003 SIL). PNG (Madang) Živi Isto i foran, furan, kamba, mis-kemba. Sela: Mis, Kamba, Foran, Kauris i Silibob.
faf Aktivan Fagani Malajsko-polinezijski 900 (1999 SIL). Solomonski otoci Živi Isto i faghani. Dijalekti: fagani, rihu’a, agufi. Na otoku Makira.
fag Aktivan Finongan Transnovogvinejski 1.300 (2002 SIL). PNG (Morobe) Živi Isto i finungwa, finungwan.
fah Aktivan Fali of Baissa Voltaško-kongoanski Nešto malo (Crozier and Blench 1992). Nigerija Živi Gotovo izumro.
fai Aktivan Faiwol Transnovogvinejski 4.500 (1987 SIL). PNG (Western) Živi Isto i angkiyakmin, faiwolmin, fegolmin, wokeimin. Dijalekti: angkiyakmin, faiwolmin, wopkeimin.
faj Aktivan Faita Transnovogvinejski 50 (2000 S. Wurm). PNG (Madang) Živi Gotovo izumro.
fak Aktivan Fang Voltaško-kongoanski 2.400 (2001 SIL). Kamerun (Northwest) Živi Različit od Fang [fan] koji pripada u bantu. →Beboid.
fal Aktivan Južni fali Voltaško-kongoanski 20.000 (1982 SIL). Kamerun Živi Dijalekti fali-tinguelin (ndoudja, mango, ram, toro), kangou (kaang, kangu, fali kangou), bele (ngoutchoumi, fali-bele, fali du bele-fere). →Adamawa, Fali.
fam Aktivan Fam Voltaško-kongoanski 1.000 (1984). Nigerija (Taraba) Živi →Sjeverni bantoid, fam.
fan Aktivan Fang Voltaško-kongoanski 1.027.900. Ekv. Gvin., Gabon, Kamerun, Kongo. Živi Isto i pahouin, pamue. Dijalekti: make, ntum (ntumu). Etničke grupe su Okak, Ntumu. Poznati su kao ‘warriors of the jungle’.
fao Aktivan Ferojski Germanski 48.260. Danska Živi Isto i Føroyskt. na Ferojskim otocima. Službeno priznat manjinskim jezikom.
fap Aktivan Palor Atlantski 10.700 (2007), Senegal Živi Isto i falor, palar, serer, siili, siili-mantine, siili-siili, waro. →Sjevernoatlantski, Cangin
far Aktivan Fataleka Malajsko-polinezijski 6.700 (1999 SIL). Solomonski otoci Živi Na otoku Malaita.
fas (mj) Aktivan Perzijski Indoiranski 31.381.200. Iran, Afganistan Živi →Iranski. Članovi mj su: istočni farsi [prs] (Afganistan) i zapadni farsi [pes] (Iran)
fat Aktivan Fanti Voltaško-kongoanski 1.900.000 Gana Živi Član akanskog [aka] mj. Dijalekti: agona, anomabo fanti, abura fanti, gomua.
fau Aktivan Fayu Lakes Plain 350 (2000 S. Wurm). Indonezija (Papua) Živi Isto i Sehudate. →Tariku, Zapadni Tariku. Postoje nomadske grupe.
fax Aktivan Fala Romanski 10.500 (1994 T. Erickson). Španjolska (Extremadura) Živi Nazivan i A Fala de Xálima, A Fala do Xãlima, “Chapurreáu”, Galaico-Extremaduran. Dijalekti: valvideiru, mañegu, lagarteiru. Govori se u 3 gradića uz portugalsku granicu Valverde del Fresno (Valverdi du Fresnu), Eljas (As Ellas) i San Martín de Trevejo (Sa Martín de Trebellu).
fay Aktivan Jugozapadni fars Indoiranski 7.500 (2006). Iran (Fars Živi Nazivan i “tajik”. →Iranski.
faz Aktivan Sjeverozapadni fars Indoiranski 7.500 (2006). Iran (Fars) Živi →Iranski.
fbl Aktivan Zapadni Albay Bikol Živi Priznat 18. 1. 2010 podijelom jezika albay bicolano [bhk]
fcs (zn) Aktivan Živi
fer Aktivan Živi
ffm Aktivan Živi
fgr Aktivan Živi
fia Aktivan Živi
fie Aktivan Živi
fij Aktivan Živi
fil Aktivan Živi
fin Aktivan Živi
fip Aktivan Živi
fir Aktivan Živi
fit Aktivan Živi
fiu aktivan Ugrofinski jezici Kolektivni identifikator za ugrofinske jezike.
fiw Aktivan Živi
fiz Povučen Izere Voltaško-kongoanski 50.000 (1993 SIL). Nigerija Ostali nazivi: izarek, fizere, fezere, feserek, afizarek, afizare, afusare, jari, jarawa, jarawan dutse, hill jarawa, jos-zarazon. Dijalekti: sjeverozapadni izere, sjeveroist. izere, južni izere, ganang-faishang. Narod se zove Jarawa, Afizarek, Afizere, Afudelek, Fizere, Feserek, Fezere, Hill Jarawa, Jarawan Dutse. 14. 1. 2008 povučen je i podijeljen na Ganang [gne] i Izere [izr] (novi identifikator)
fkk Neaktivan Kirya-Konzəl Čadski Živi U čekanju priznanja.
fkv Aktivan Živi
fla Aktivan Kalispel-Pend d'Oreille SAD Živi
flh Aktivan Živi
fli Aktivan Živi
fll Aktivan Živi
flm Povučen Falam Chin 125.367 Tibetsko-burmanski Burma, Bangladeš, Indija Ostali nazivi: hallam chin, halam, fallam, falam. Dijalekti: zanniat, tashon (tashom, shunkla, sunkhla), laizo (laiso, laizao, laizo-shimhrin), zahao (zahau, yahow, zahau-shimhrin, lyen-lyem), khualshim (kwelshin), lente (lyente), chorei. 18. 7. 2007 povučen i podijeljen na Ranglong [rnl], i Falam Chin (novi identifikator [cfm]).
fln Aktivan Izumrli
flr Aktivan Živi
fly Aktivan Tsotsitaal Kreolski Južnoafr. Rep. (Gauteng) Živi Isto i Flaai Taal, Fly Taal. Temeljen na afrikaansu. Gotovo izumro U Gradovima Johannesburg, Pretoria, Bloemfontein, etc.
fml Odbijen Multilingua maternal Umjetni oko 20[1] Španjolska Živi 3. 2. 2012. odbijen zahtjev za priznanje[2].
fmp Aktivan Živi
fmu Aktivan Živi
fng Aktivan Fanagalo Pidžinski 5.100. JAR, Zambija, Zimbabve Živi Ostali nazivi: basic zulu, “fanakalo” , “fanekolo” , “isikula” , isilololo, isipiki, lololo, pidgin bantu, piki, silunguboi. Temeljen na jeziku zulu. Dijalekt u u Zambiji zove se cikabanga a u Zimbabveu chilapalapa. Govori se po gradovima i rudnicima zlata, dijamanata, ugljena i bakra.
fni Aktivan Živi
fod Aktivan Živi
foi Aktivan Živi
fom Aktivan Živi
fon Aktivan Živi
for Aktivan Živi
fos Aktivan Izumrli
fpe Aktivan Fernando Po kreolski engleski Kreolski 5.000 (1998 S. Smith). Ekvatorska Gvineja Živi Isto i criollo, equatorial guinean pidgin, fernandino, fernando po krio, pidginglis. Na otoku Bioko (Fernando Po), blizu Malaba u Musola, Las Palmas, Sampaca, Basupu, Fiston i Balveri de Cristo Rey.
fqs Aktivan Živi
fra Aktivan Francuski Romanski 67.838.450. Francuska, ostale zemlje Živi Francuski: Français. Dijalekti: standardni francuski, normanski (normand), angevin, berrichon, bourbonnais, bourguignon, franc-comtois, gallo, poitevin, santongeais, lorraine. 53.200.000 u Francuskoj (2005). Alžir, 111.000 (1993); Andorra, 2.400 (1986); Belgija, 4.000.000 (Harris 1987); Benin, 16.700 (Johnstone 1993); Burkina Faso; Burundi, 2.200 (2004); Kambodža; Kamerun; Kanada, 6.700.000 (2001); Srednoafr. Rep., 9.000 (1996); Čad, 3.000 (1993); Komori, 1.700 (1993); Kongo, 28.000 (1993); Obala Bjelokosti, 17.500 (1988 popis); DR Kongo; Džibuti, 10.200 (2006); Ekvat. Gvineja; Franc. Gijana, Franc. Polinezija, 25.700 (2000); Gabon, 37.500 (Johnstone 1993); Ggadelupe, 7.300 (2004); Gvineja, Haiti, 600 (2004); Indija, 12.000; Italija, 100.000 (Harris 1987); Libanon, 16.600 (2004); Luksemburg, 13.100 (Johnstone 1993); Madagaskar, 18.000 (Johnstone 1993); Mali, 9.000 (Johnstone 1993); Martinik, 9.000 (2004); Mauricijus, 37.000; Mayotte, 2.450 (Johnstone 1993); Monako, 17.400 (1988); Nova Kaledonija, 53.400 (1987); Niger, 6.000 (Johnstone 1993); Réunion, 2.400 (Johnstone 1993); Rwanda, 2.300 (2004); Sveti petar i Mikelon, 5.110 (1967 popis); Senegal, 20.000 (2006); Sejšeli, 980 (1971 popis); Švicarska, 1.490,000 (2000 popis); Togo, 3.000 (1993); Tunis, 11.000 (1993); UK, 14.000 (1976 Stephens); SAD, 1.640.000 (2000 popis); Vanuatu, 6.300 (1995); Wallis i Futuna, 120 (Johnstone 1993)..
frc Aktivan Živi
frd Aktivan Živi
fri Povučen Zapadnofrizijski Germanski 700.000 (1976 Stephens). Nizozemska Isto nazivan frysk, fries. Dijalekti: westerlauwers fries, súdhoeksk, wâldfrysk, klaaifrysk. 1. 2. 2007 povučen i ipromjenjen u [fry]
frk Aktivan Izumrli
frm Aktivan Povijesni
fro Aktivan Povijesni
frp Aktivan Živi
frq Aktivan Živi
frr Aktivan Živi
frs Aktivan Živi
frt Aktivan Živi
fry Aktivan Živi
fse (zn) Aktivan Živi
fsl (zn) Aktivan Živi
fss (zn) Aktivan Živi
fub Aktivan Živi
fuc Aktivan Živi
fud Aktivan Istočnofutunski Malajsko-polinezijski 6.600. Wallis i Futuna, Nova Kaledonija Živi
fue Aktivan Živi
fuf Aktivan Živi
fuh Aktivan Živi
fui Aktivan Živi
fuj Aktivan Živi
ful (mj) Aktivan Živi
fum Aktivan Živi
fun Aktivan Živi
fuq Aktivan Živi
fur Aktivan Živi
fut Aktivan Živi
fuu Aktivan Živi
fuv Aktivan Živi
fuy Aktivan Živi
fvr Aktivan Živi
fwa Aktivan Fwâi Malajsko-polinezijski 1.130 (1996 popis). Nova Kaledonija Živi Isto i poai, yehen, yengen. U provinciji Nord. Komuna Hiènghène. ⇒Oceanijski.
fwe Aktivan Živi

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]