Dodatak:Popis nositelja Vojnog reda Marije Terezije rodom iz Hrvatske

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Popis nositelja Vojnog reda Marije Terezije rodom iz Hrvatske, abecedni pregled vojnih osoba u službi oružanih snaga Habsburške Monarhije koji su podrijetlom iz Hrvatske ili rođeni na području Hrvatske, a primili su to najviše odlikovanje Monarhije.


# Slika Ime/prezime Rođen/preminuo Stupanj/klasa odlikovanja Napomena
1. Svetozar Borojević Svetozar Borojević 1856.1920. Zapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-COM.png Zapovjednički križ
odlikovan 1917. u činu generalpukovnika
2. Adam Franjo Burić Adam Franjo Burić 1732.1803. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1779. u činu bojnika,
kasnije bio potpukovnik
3. Ivan Vilim Burić Ivan Vilim Burić 1792.1858. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
sin Adama Franje, odlikovan 1850.
u činu podmaršala
4. Aleksandar Franjo Čorić Aleksandar Franjo Čorić 1772.1847. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1802. u činu satnika,
kasnije bio podmaršal
5. Antun Čorić Antun Čorić 1795.1864. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
nećak Aleksandra Franje, odlikovan
1850. u činu podmaršala, kasnije bio
general topništva i austrijski ministar rata
6. Đuro Dragičević Đuro Dragičević 1890.1980. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1921. za osobni pothvat u
1. svjetskom ratu u činu natporučnika,
kasnije bio general
7. Josip Kazimir Drašković Josip Kazimir Drašković 1716.1765. Viteški križZapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-CAV.pngOrd.MariaTeresa-COM.png
Viteški križ, Zapovjednički križ
odlikovan kao prvi Hrvat
Viteškim križem 1758., i to u činu
podmaršala, a Zapovjedničkim križem 1765.
u činu generala topništva
8. Petar Duka Petar Duka 1756.1822. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
rođen u Osijeku u cincarskoj (arumunjskoj)
obitelji, odlikovan 1794. u činu potpukovnika,
kasnije bio general topništva
9. Josip Filipović Josip Filipović 1819.1889. Zapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-COM.png Zapovjednički križ
odlikovan 1879. u činu generala topništva
10. Karlo Pavao Gvozdanović Karlo Pavao Gvozdanović 1763.1817. Viteški križZapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-CAV.pngOrd.MariaTeresa-COM.png
Viteški križ, Zapovjednički križ
odlikovan Viteškim križem 1801. u činu
bojnika, a Zapovjedničkim križem 1814.
u činu generalbojnika
11. Petar Vid Gvozdanović Petar Vid Gvozdanović 1738.1802. Viteški križZapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-CAV.pngOrd.MariaTeresa-COM.png
Viteški križ, Zapovjednički križ
rođak Karla Pavla, odlikovan Viteškim križem
1779. u činu pukovnika, a Zapovjedničkim
križem 1795. u činu generala topništva
12. Ivan Iskrić Ivan Iskrić 1884.1961. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1921. u činu satnika, kasnije
bio pukovnik
13. Franjo Jelačić Franjo Jelačić 1746.1810. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1799. u činu generalbojnika
14. Josip Jelačić Josip Jelačić 1801.1859. Zapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-COM.png Zapovjednički križ
sin Franje, odlikovan 1849. u činu podmaršala
15. Stjepan Jovanović Stjepan Jovanović 1828.1885. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
rođen u Lici, odlikovan 1879. u činu
podmaršala
16. Martin Knežević Martin Knežević 1708.1781. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1762. u činu pukovnika, kasnije
bio generalbojnik
17. Vinko Knežević Vinko Knežević 1755.1832. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
sin Martina, odlikovan 1799. u činu
pukovnika, kasnije bio general konjaništva
18. Vladimir Laxa Vladimir Laxa 1870.1945. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1917. u činu pukovnika,
kasnije bio general
19. Lazar Mamula Lazar Mamula 1795.1878. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1849. u činu pukovnika,
kasnije bio general topništva
20. Josip Maroičić Josip Maroičić 1812.1882. Viteški križZapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-CAV.pngOrd.MariaTeresa-COM.png
Viteški križ, Zapovjednički križ
odlikovan Viteškim križem 1849. u činu
bojnika, a Zapovjedničkim križem 1866.
u činu podmaršala, kasnije bio
general topništva
21. Daniel Peharnik-Hotković Daniel Peharnik-Hotković 1745.1794. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1790. u činu generalbojnika
22. Antun Pejačević Antun Pejačević 1749.1802. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1790. u činu pukovnika,
kasnije bio podmaršal
23. Gabrijel Rodić Gabrijel Rodić 1812.1890. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1866. u činu generalbojnika,
kasnije bio general topništva
24. Juraj Rukavina Juraj Rukavina Vidovgradski 1777.1849. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1849. u činu podmaršala,
kasnije bio general topništva
25. Matija Rukavina Matija Rukavina Bojnogradski 1737.1817. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1796. u činu generalbojnika,
kasnije bio podmaršal
26. Arsen Sečujac Arsen Sečujac Heldenfeldski 1720.1814. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
rođen na području istočnog, srijemskog
dijela Slavonske vojne krajine u
vojničkoj obitelji srpskih korijena,
odlikovan 1762. u činu potpukovnika,
kasnije bio generalbojnik
27. Franjo Ksaver Tomašić Franjo Ksaver Tomašić 1761.1831. Viteški križZapovjednički križ
Ord.MariaTeresa-CAV.pngOrd.MariaTeresa-COM.png
Viteški križ, Zapovjednički križ
odlikovan Viteškim križem 1802. u činu
bojnika, a Zapovjedničkim križem 1813.
u činu generalbojnika, kasnije bio
podmaršal
28. Đuro Unukić Đuro Unukić 1814.1867. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
rođen u Lipovcu (tada u Slavonskoj vojnoj krajini),
odlikovan 1850. u činu satnika,
kasnije bio potpukovnik
29. Franjo Vlašić Franjo Vlašić 1766.1840. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
bio hrvatski ban 1832-1840.g.,
odlikovan 1813. u činu generalbojnika,
kasnije bio podmaršal
30. Josip Filip Vukasović Josip Filip Vukasović 1755.1809. Viteški križ
Ord.MariaTeresa-CAV.png Viteški križ
odlikovan 1788. u činu bojnika,
kasnije bio podmaršal


Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]