Josip Perković

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Josip Perković (Ličko Novo Selo, 17. svibnja 1945) bivši djelatnik UDBE, jugoslavenskih tajnih službi, i nekoliko hrvatskih tajnih službi. Njemačko pravosuđe tereti Perkovića za ubojstvo Stjepana Đurekovića, hrvatskog emigranta u Njemačkoj.

Jedan je od najtraženijih osoba od strane Njemačkog saveznog kriminalističkog ureda (Bundeskriminalamt, BKA).[1] Za njim je raspisana tjeralica s nagradom u visini 12.000 eura.[2]

Prvo je bio u Osijeku, gdje je bio operativac bivše Službe državne sigurnosti u Hrvatskoj zadužen za emigraciju.[nedostaje izvor] Napredovao je do šefa odjela za emigraciju u Osijeku te središnjici u Zagrebu. Na kraju bio je posljednji (do 1990.) šef tajne policije Udbe prije sloma komunizma.[nedostaje izvor] Za to vrijeme bio je i šef hrvatskog ogranka SDS-a (Državne službe sigurnosti), koji se uglavnom bavio hrvatskim disidentima u inozemstvu. Prema BKA tereti ga se za ubojstva Hrvata koji su živjeli u Njemačkoj.

Za Josipom Perkovićem raspisana je od lipnja 2009. međunarodna tjeralica/ međunarodni uhidbeni nalog i za još nekoliko bivših suradnika Udbe, među ostalima njegovog ondašnjeg nadređenog, šefa bivše hrvatske i savezne Udbe Zdravka Mustača. Tjeralica je raspisana nakon suđenja u Münchenu Krunoslavu Pratesu zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, a koji je osuđen na doživotnu robiju.

2011 godine Njemačka je zatražila od Hrvatske provjeriti putne isprave Josipa Perkovića, budući da su njemačke pravosudne vlasti sumnjale da Josip Perković planira bijeg iz Hrvatske, jer su pretpostavljale da možda ima više putovnica kojima bi uz pomoć svoje mreže mogao otići iz Hrvatske prije nego RH uđe u EU.

Njegov sin Saša Perković bio je savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te je savjetnik i sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.[3] pa je zbog toga ioptuživan je zbog sukoba interesa [4]i pozivan na podnošenje ostavke. Ivo Josipović je također prozivan da smijeni Sašu Perkovića, no on je to izričito odbio.[5][6]

Premda ulaskom Hrvatske u Europsku uniju više ne vrijedi zabrana izručivanja hrvatskih državljana drugim zemljama EU, temeljem europskim uhidbenim nalogom Njemačka je zatražila izručenje Perkovića (dvaput, drugi put navodeći i njegov 'alias' Tomo Novaković)[7] i svih drugih osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvima hrvatskih emigranata.

Protiv ubojica i nalogodavaca zločina metodama državnog terorizma iz doba bivše totalitarne SFRJ do danas u Hrvatskoj nije počeo sudski postupak.

Josip Perković je uhićen u jutro 1. siječnja 2014 i istog dana mu je određen pritvor.[8]Ubrzo je 3. siječnja pušten na obranu sa slobode.[9] Njegov odvjetnik Anto Nobilo je uložio žalbu pozivajući se na zastaru.

Županijski sud u Zagrebu je presudio da zastara i da može biti izručen.[10] Uložena je žalba na Vrhovni sud, no vrhovni sud je tu presudu potvrdio.[11][12]

Nakon što je Josip Perković zajedno sa bivšim šefom federalne UDBE Zdravkom Mustačem izručen SR Njemačkoj, u rujnu 2014. god. počinje njegovo suđenje, uz visoku pažnju njemačke i hrvatske javnosti.[13][14]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]