Milan Martić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zapovijed Milana Martića 4. kolovoza 1995. o evakuaciji srpskog stanovništva iz tzv. RSK

Milan Martić (Martići pokraj Knina, 18. studenog 1954.), srpski ratni zločinac, nekadašnji predsjednik nepriznate tzv. Republike Srpske Krajine.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je načelnik policije u Kninu, a kasnije i predsjednik i ministar unutarnjih poslova tzv. Republike Srpske Krajine.

Tijekom pada pobunjeničke paradržave RSK naredio je raketiranje Zagreba i još nekih hrvatskih gradova, zbog čega je optužen za ratni zločin.

Predao se Haagu 15. svibnja 2002., ali nakon što su ga srpske vlasti bile prisiljene izručiti.

Bio je optužen u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje običaja i zakona ratovanja.

U optužnici je glasilo, da je on, od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata planirao, zapovijedio i poticao progone, istrebljenje, ubojstva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačke na području Republike Hrvatske i BiH.

Nakon sudskog procesa koji je trajao par godina (suđenje je počelo 2005.) , Raspravno vijeće Haaškog suda ga je nepravomoćno prvostupanjskom presudom 12. lipnja 2007. osudilo zbog ratnog zločina nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj na 35 godina zatvora.[1]
Tužiteljstvo je tražilo doživotni zatvor.

Izvori[uredi VE | uredi]


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Milan Martić koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.