Nadja Petrova

Izvor: Wikipedija
Nadja Petrova

Država Rusija
Prebivalište Moskva, Rusija
Rođenje 8. lipnja 1982., Moskva
Visina 1.78 cm
Težina 65 kg
Igra desnom rukom, dvoručni bekend
Karijera 1999. -
Zarađeni novac $6.901.575
Pojedinačno
Omjer pobjeda i poraza 394/204
Osvojeni turniri 9
Najbolji plasman 3. (15. svibnja 2006.)
Grand Slam
Australian Open ČF (2006.)
Roland Garros PF (2003., 2005.)
Wimbledon ČF (2005., 2008.)
US Open ČF (2004., 2005.)
Parovi
Omjer pobjeda i poraza 208/98
Osvojeni turniri 15
Najbolji plasman 3. (21. ožujka 2003.)

Nadja Petrova, rus. Надежда Викторовна Петрова (Moskva, 8. lipnja 1982.) umirovljena je ruska tenisačica. Osvajačica je 9 WTA turnira u pojedinačnoj konkurenciji i 15 turnira u konkurenciji parova. Najbolji dosadašnji plasman u karijeri joj je 3. mjesto u obje konkurencije.

Obiteljski život[uredi | uredi kôd]

Nadja je rođena u Moskvi kao dijete sportskih roditelja, oca Viktora (bacač kladiva) i majke Nadežde Iljine koja se bavila atletikom. Njeni roditelji i danas rade kao treneri. Kao dijete mnogo je putovala sa svojim roditeljima, a jedan dio života je provela u Egiptu, gdje ju je trenirao egipatski trener Mohamed Seif.

Sportska karijera[uredi | uredi kôd]

Početci[uredi | uredi kôd]

Kao juniorka, Nadja je osvojila juniorski Roland Garros 1998. godine, pobijedivši Jelenu Dokić u finalu. Iste je godine bila u finalu "Orange Bowla", prestižnog turnira u juniorskoj konkurenciji, gdje ju je porazila sunarodnjakinja Jelena Dementijeva. 1999. je igrala i finale US Opena u juniorskoj konkurenciji.

Svibnja 1998. godine dobila je pozivnicu za svoj prvu profesionalni turnir. Bilo je to u Varšavi, ali nije otišla dalje od drugog kola. Već iste godine plasirala se među 100 tenisačica na WTA listi. 2000. godine je dostigla treće kolo Australian Opena i četvrtfinale Miamija. Završila je sezonu kao pedeseta igračica svijeta, što je tada bila njena najviša pozicija na WTA listi. Sljedeće godine od zapaženijih rezultata se izdvajaju četvrta kola Roland Garrosa i US Opena, te 38. pozicija na WTA listi. Sljedeće godine je zbog mnogih ozljeda propustila dosta turnira, pa je ispala iz prvih 100 tenisačica svijeta.

2003. godina[uredi | uredi kôd]

Kao 76. igračica svijeta, dostigla je polufinale Roloand Garrosa, pobijedivši na turniru dvije bivše prve tenisačice svijeta, Monicu Seles i Jennifer Capriati. Tako je postala treća najniže rangirana tenisačica koja je igrala polufinale ovog Grand Slama. Nakon ovog turnira, postala je 30. igračica svijeta. Uslijedila su polufinala turnira u Hertogenboschu, Zürichu i Philadelphiji. Kraj sezone dočekala je kao 12. igračica svijeta.

2004. godina[uredi | uredi kôd]

Ova sezona bila je izrazito uspješna za Petrovu. Već na samom početku igra finale turnira "Golden Coast". U ožujku prvi put ulazi među 10 najboljih tenisačica svijeta (9.) Do kraja sezone igrala je polufinale na pet turnira. Gubitak velikog broja bodova, ispadanjem u 3. kolu Roland Garrosa (gdje je branila bodove prošlogodišnjeg polufinala), koštao ju je završetka sezone van 10 najboljih na WTA listi.

2005. godina[uredi | uredi kôd]

Sâm početak sezone nije počeo izrazito uspješno, izuzev četvrtog kola Australian Opena. U Berlinu i Bangkoku igra svoje treće i četvrto finale u karijeri, a uspješna je bila i u Roland Garrosu (polufinale) i Wimbledonu (četvrtfinale). Poslije Wimbledona igra u pet polufinala zaredom, da bi napokon u austrijskom Linzu osvojila svoj prvi turnir u karijeri. Dobri rezultati u ovoj sezoni doveli su je na WTA Masters u Los Angeles, ali je natjecanje završila sa samo jednom pobjedom u tri meča u grupi. Sezonu završava kao deveta igračica svijeta.

2006. godina[uredi | uredi kôd]

Na turnira u Amelia Islandu osvaja svoju drugu titulu u kariji. Isti uspjeh ponavlja u Charlestonu i Berlinu. Zbog sjajnih rezultata u ovoj godini smatrana je jednim od glavnih favorita za osvajanje Roland Garrosa, ali ju je na opće iznenađenje, u prvom kolu porazila Japanka Akiko Morigami. Sve do turnira u Stuttgartu Nadja nije imala zapaženijih rezultata. Osvajanjem ovog turnira ponovo se vraća među pet najboljih tenisačica svijeta. Do kraja godine ima još finale Kupa Kremlja (Ana Čakvetadze) i finale turnira u Linzu, gdje je branila naslov. Na završnom turniru u Madridu zabilježila je samo jednu pobjedu u grupnoj fazi natjecanja. Godinu završava kao šesta igračica svijeta.

2007. godina[uredi | uredi kôd]

Sezonu je počela igrajući Hopmanov kup s Tursunovim, gdje su i osvojili titulu. U Parizu osvaja svoj sedmi naslov u karijeri. Sve do Wimbledona nije ostvarila zapaženije uspjehe. Po drugi put zaredom je ispala u prvom kolu Roland Garrosa. Četvrto kolo Wimbledona joj je bio najbolji rezultat na posljednjih 6 turnira iz Grand Slam skupine. Slabi rezultati u ostatku sezone su rezultirali ispadanjem iz prvih deset tenisačica svijeta, ali joj za utjehu ostaje činjenica da je kao članica Fed Cup reprezentacije Rusije osvojila ovo prestižno natjecanje.

2008. godina[uredi | uredi kôd]

Na velikom broju turnira Nadja ispada već u ranoj fazi natjecanja. U prvoj polovici sezone izdvaja se jedino finale turnira u Eastbournu, gdje ju je porazila Agnieszka Radwańska u tri seta. Nešto bolju igru prikazala je u Wumbledonu gdje je ispala u četvrtfinalu. Do kraja sezone osvojila je turnire u Cinncinnatiju i Quebec Cityju, igra finale Stuttgarta i polufinale turnira u Baliju. Kao prva rezerva je stigla na završni turnir sezone, gdje je odigrala samo jedan meč, nakon povlačenja Serene Williams, ali je i u tom meču poražena. Godinu završava kao jedanaesta tenisačica svijeta.

Osvojeni turniri u pojedinačnoj konkurenciji (9)[uredi | uredi kôd]

Legenda (Pojedniačno)
Tier I (2)
Tier II (5)
Tier III (2)
Tier IV & V (0)
Grand Slam (0)
WTA Prvenstvo (0)
Br. Nadnevak Turnir Podloga Suparnica u finalu Rezultat
1. 30. listopada 2005. Linz, Austrija Tvrda (dvorana) Patty Schnyder 4:6, 6:3, 6:1
2. 4. ožujka 2006. Doha, Katar Tvrda Amélie Mauresmo 6:3, 7:5
3. 9. travnja, 2006. Amelia Island, Florida, SAD Zemlja Francesca Schiavone 6:4, 6:4
4. 16. travnja 2006. Charleston, South Carolina, SAD Zemlja Patty Schnyder 6:3, 4:6, 6:1
5. 14. svibnja 2006. Berlin, Njemačka Zemlja Justine Henin 4:6, 6:4, 7:5
6. 8. listopada 2006. Stuttgart, Njemačka Tvrda (dvorana) Tatiana Golovin 6:3, 7:6
7. 5. veljače 2007. Pariz, Francuska Tepih Lucie Šafářová 4:6, 6:1, 6:4
8. 17. kolovoza 2008. Cincinnati, SAD Tvrda Nathalie Dechy 6:2, 6:1
9. 2. studenog 2008. Quebec City, Kanada Tepih (Dvorana) Bethanie Mattek 4:6, 6:4, 6:1

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Tenisačica s najvećim napretkom na WTA listi (2004.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]