Verhojansko gorje

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Koordinate: 67°N 129°E / 67°N 129°E / 67; 129
Izvor: Wikipedija

Verhojansko gorje
Gorje
Prikaz Verhojanskog gorja iz zraka
Položaj
Koordinate67°N 129°E / 67°N 129°E / 67; 129
Dio gorjaIstočnosibirsko gorje
DržavaRusija
Fizikalne osobine
Najviši vrh
• visina:

Vrh Orulgan 2409 m
Geološka starostKreda
Verhojansko gorje na zemljovidu Rusije
Verhojansko gorje
Verhojansko gorje
Verhojansko gorje
Verhojansko gorje
Verhojansko gorje na zemljovidu Rusije
Zemljovid

Verhojansko gorje (rus. Верхоянский хребет, Verkhojanskiy Khrebet; Jakutski Үөһээ Дьааҥы сис хайата, Üöhee Chaangy sis khaĭata) je planinski lanac u Republici Jakutija, Rusija u blizini naselja Verkhojansk, dobro poznatog po svojoj hladnoj klimi. Dio je Istočnosibirskih planina.

Gorje leži zapadno od granice euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče.[1] Nastalo je naboranjem i predstavlja antiklinalu.[2]

Verhojansko gorje bilo je prekriveno ledenjacima tijekom posljednjeg ledenog doba, a planine u sjevernom dijelu, kao što je planinski lanac Orulgan, prikazuju tipičan alpski reljef.

U planinama postoje nalazišta ugljena, srebra, olova, kositra i cinka.

Geografija[uredi | uredi kôd]

Gorje se uzdiže od obala zaljeva Buor-Khaja na sjeveru, proteže se prema jugu i prostire se na otprilike 1000 km preko Jakutije, istočno od središnje Jakutske nizine i zapadno od Gorja Čerskoga, dosežući visoravan Lena na jugu i visoravni Yudoma-Maya na jugoistoku. Čini golem luk između rijeka Lene i Aldan na zapadu i rijeke Jana na istoku.?

Verhojanski lanac ima veće jugoistočno produženje, lanac Suntar-Khayata, koji se povremeno smatra zasebnim sustavom raspona. Tako je najviši vrh raspona u ograničenom zemljopisnom smislu neimenovanih 2.409 metara visoki vrh u lancu Orulgan.[3] Ulakhan-Bom, najviši vrh 1,600 metara, Sette-Daban, najviši vrh 2.012 metara, Skalisty Range (Rocky Range), najviši vrh 2.017 metara, nalaze se na južnom kraju i također su smatrani zasebnim lancima u klasičnim geografskim djelima. Ova dva područja istražio je 1934. geolog Jurij Bilibin (1901.—1952.) zajedno s rudarskim inženjerom Evgenijem Bobinom (1897.—1941.) tijekom ekspedicije koju je poslala vlada Sovjetskog Saveza. Nakon provođenja prvog topografskog snimanja područja Bilibin je utvrdio da planinski lanci Skalisty i Sette-Daban pripadaju planinskom sustavu Verkhoyansk. Bilibin i Bobin su također po prvi put istražili gorje Yudoma-Maya, koje se nalazi jugoistočno od lanca Ulakhan-Bom/Sette-Daban/Skalisty.[4]


Verhojansko gorje, područje hrapavih grebena.
Pejzaž Verhojanskog gorja s glatkim planinama i međuplaninskim kotlinama.

Hidrografija[uredi | uredi kôd]

Gorski sustav Verkhojansk odvaja slijevove rijeke Lene na zapadu i jugozapadu i Omoloja i Jane na istoku i sjeveroistoku. Duboko je usječen riječnim međuplaninskim nizinama. Na jugu se nalazi dolina Aldana, gdje rijeka pravi široki zavoj.

S istočnih padina teku rijeke Dulgalakh i Sartang, koje tvore rijeku Janu sjevernije, kao i njezine pritoke Bytantay, Nelgese, Derbeke i Baky, između ostalih.

Rijeke u planinskim područjima obično su zaleđene između rujna i svibnja.[3]

Klima i flora[uredi | uredi kôd]

U ovoj regiji zabilježene su najniže svjetske temperature za naseljena mjesta, a veći dio godine postoji prilično dubok snježni pokrivač.

Gorje je dom je alpske tundre u kojoj žive razne vrste mahovina i lišajeva.[2] Na glatkim padinama nalaze se neke rijetke šume uglavnom ariša i patuljastog sibirskog bora.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. News Archive - The Earth Institute at Columbia University
  2. a b Verkhoyansk Mountains mountains, Russia Britannica. www.britannica.com (engleski). Pristupljeno 27. listopada 2022.
  3. a b c Prokhorov, A.M., ur. 1969–1978. Верхоянский хребет-Verhojansko gorje. Большой Советской Энциклопедии была прочитана (ruski) 3. izdanje. str. 743CS1 održavanje: format datuma (link)
  4. Очерки по истории географических открытий. Том 5 (Магидович И.П., Магидович В.И.). geoman.ru. Pristupljeno 16. listopada 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Verhojansko gorje