Behauddin Hadžimejlić

Izvor: Wikipedija
šejh
Behauddin ef. Hadžimejlić
Behauddin Hadžimejlić

2. šejh-ul-mešaih
trajanje službe
1990. – 1996.
Prethodnik šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić
Nasljednik šejh Mesud ef. Hadžimejlić
Rođenje 1920., Vukeljići
Smrt 18. prosinca 1996., Vukeljići
Zanimanje teolog

Šejh Behauddin ef. Hadžimejlić (Vukeljići, 1920.Vukeljići, 18. prosinca 1996.), bosanskohercegovački je teolog bošnjačkog podrijetla, šejh nakšibendijskog, rifaijskog i kadirijskog tarikata, drugi po redu šejh-ul-mešaih.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Behauddin Hadžimejlić je rođen u Vukeljićima pored Fojnice 1920. godine, kao najstariji sin šejha Abdullatifa ef. Hadžimejlića, unuk šejha Hasana ef. Hadžimjelića, praunuk Mejli-babe. Osnovano obrazovanje je stekao pred svojim ocem, a nakon toga školovanje nastavlja u Travniku, u Elči Ibrahim-pašinoj medresi. Po završetku medrese, 1938. godine, radio je kao imam do odlaska u mirovinu. Radio je na izgradnji i obnovi raznih vjerskih objekata, kao i lokalne infrastrukture. Obnavio je i proširio tekiju u Vukeljićima 1957. godine. Pored nje obnavio je mnoge ranije zatvorene tekije, te učestvovao u otvaranju novih u Sarajevu, Jajcu, Foči, Malom Zvorniku i Tuzli.

Behauddin Hadžimejlić je postavljen za upravitelja tekije u Vukeljićima, 1961 godine. Hilafetnamu za šejha nakšibendijskog tarikata je dobio od svog oca i strica šejh hafiz Musa Kjazima ef. Hadžimejlića. U Jeruzalemu, Mesdžidu-l-Kudusu se 1964. upoznao sa šejhom Jusufom Buharijom. U Istanbulu 1969. u Ajni Ali Baba tekiji, dobiva hilafet od šejh Muhidin Ensarije za rifaijski i kadirijski tarikat.

Učestvovao u formiranju Saveza islamskih derviških redova, kao i u osnivanju Tarikatskog centra 1977. godine. Bio je aktivan i u radu komisija za obavljanje zikrova te u savjetima za formiranje i rad tekija i derviša. Obavljao je dužnost šejh-ul-mešaiha od 1990. do 1996. godine.

Umro je u Vukeljićima 18. prosinca 1996. godine. Ukopan je u turbetu svoga djeda šejh Hasan Babe.[1]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tarikatski centarArhivirana inačica izvorne stranice od 9. rujna 2019. (Wayback Machine) Šejh Behauddin ef. Hadžimejlić (pristupljeno 27. travnja 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Prethodi: Šejh-ul-mešaih
1990.1996.
Slijedi:
šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić šejh Mesud ef. Hadžimejlić