Boršč

Izvor: Wikipedija
Kultura kuhanja ukrajinskog boršča
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Kultura kuhanja ukrajinskog boršča
Ukrajina
Regija: Europa
Godina upisa: 2022.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:01852

Boršč (ukrajinski: борщ) juha je od cikle, popularna u Istočnoj Europi, a osobito u ukrajinskoj, ruskoj i poljskoj nacionalnoj kuhinji. Boršč potječe iz Ukrajine.[1] Priprema se na brojne načine i s raznovrsnim namirnicama.

Osnova boršča je juha od kostiju i mesa, najčešće govedina u ruskoj ili svinjetina u ukrajinskoj inačici boršča. Meso se stavi u vodu u većim komadima.

Cikla se reže na duže rezance. Od ostalog povrća koristi se i krumpir, mrkva, kupus i crveni luk. Krumpir i mrkva mogu se i izostaviti. Povrće izrezano na trake, prži se na ulju ili masti i dodaje u juhu od mesa i kostiju. Dodaju se i ocat i šećer po ukusu.

U bogatiji boršč dodaju se i sjeckane kobasice, šunka ili suho meso i poslužuje se uz kiselo vrhnje.

Postoje različite inačice u Ukrajini, Poljskoj i drugim zemljama. U Rusiji se uz boršč često poslužuje heljdina kaša, koja je zbog obilja željeza vrlo hranjiva. Postoji i inačica boršča bez mesa, ali s gljivama te boršč sa slatkovodnom ribom. Na području Istočne Europe ne mogu uspijevati sve vrste povrća pa glavninu povrća u boršču čini ono povrće, koje lako uspijeva poput: cikle, kupusa, crvenog luka i mrkve. Slično jelo je šči, ali bez cikle i s više kupusa.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lee, Alexander. Kolovoz 2018. From Russia with Borscht. History Today. 68 (8)

Vidi i[uredi | uredi kôd]