Demokratska Kampućija

Izvor: Wikipedija
Demokratska Kampućija
Democratic Kampuchea official name.svg
Flag of the Khmer Republic.svg
1975. – 1979. Flag of the People's Republic of Kampuchea.svg
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
Dap Prampi Mesa Chokchey
Lokacija Demokratske Kampućije
Glavni grad Phnom Penh
Jezik/ci khmerski jezik
Vlada Diktatura
Vođa države
 - 1975. - 1976. Norodom Sihanouk
 - 1976. - 1979. Khieu Samphan
Predsjednik vlade
 - 1975. - 1976. Samdech Penn Nouth
 - 1976. Khieu Samphan
 - 1976. - 1979. Pol Pot
Povijest hladni rat
 - Građanski rat 1967.1975.
 - uspostavljena 17. travnja 1975.
 - Pad Phnom Penha 7. siječnja 1979.
 - Uspostava monarhije 24. rujna 1993.
Valuta rijal (KHR)

Demokratska Kampućija (khmerski: Democratic Kampuchea official name.svg) je bila bivša komunistička država na području današnje Kambodže koja je postojala od 1975. do 1979. godine. Kampućiju su uspostavili kambodžanski komunisti, Crveni Kmeri, nakon što su pobijedili Lon Nola i njegovu Kmersku Republiku. Vladajuće tijelo u državi znano je kao "Angkar Loeu" (viša organizacija), a vodstvo KP Kampućije sebe je prozvalo "Angkar Padevat".

Povijest[uredi | uredi kôd]

Vođa komunističkih pretorijanca zvanih »crveni Kmeri« bio je Pol Pot, posljednji predsjednik vlade i de facto diktator tijekom njezina postojanja. Država se raspala 1979. godine. Te godine, Vijetnamska narodna vojska ušla je u Demokratsku Kampućiju i započela rat u kojem je uspostavila Narodnu Republiku Kampućiju. NR Kampućija bila je marionetska država pod upravom vijetnamske vojske i takva je postojala sve do 1993. godine kada je ponovo uspostavljena Kraljevina Kambodža.

Crveni Khmeri su se pregrupirali uz granicu s Tajlandom i u regijama koje su kontrolirali su uspostavili sustav vlasti kao u Demokratskoj Kampućiji. No, unatoč vijetnamskom preuzimanju, većina zemalja je i dalje priznavala Demokratsku Kampućiju, a ne NR Kampućiju.

Vlada u egzilu[uredi | uredi kôd]

Godine 1982. osnovana je Koalicijska vlada Demokratske Kampućije. Koalicija je sklopljena između Shianoukove stranke FUNCINPEC, Crvenih Khmera i KPNLF-a. Predstavljala je vladu u egzilu koja je pak de facto predstavljala Demokratsku Kampućiju, koja de iure više nije postojala. Vlada u egzilu prestala je postojati 1990. godine, a samo tri godine nakon toga ukinuta je i NR Kampućija i ponovo je uspostavljena Kambodža.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Demokratska Kampućija
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Demokratska Kampućija