Dinastija Paleolog

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Grb dinastije Paleolog

Dinastija Paleolog (grč. Παλαιολογος, mn. Παλαιολογοι, lat. Paleologus), bizantska velikaška obitelj i posljednja carska dinastija koja je vladala od 1258. do propasti Bizantskog Carstva 1453. godine.

Povijest[uredi VE | uredi]

Paleolozi su bili dijelom maloazijskog vojnog plemstva.[1] Uspon obitelji Paleolog počeo je ženidbom Andronika Paleologa unukom Andronika I. Komnena. Nakon Četvrtog križarskog rata pronašao je utočište na dvoru nicejskog cara Ivana III. Duke, koji mu je povjerio važne civilne i vojne dužnosti.[2] Andronikov sin Mihajlo bio je namjesnik u Melniku i Seru. Nakon smrti nikejskog cara Teodora II. Laskarisa, Mihajlo se nametnuo kao regent njegovog maloljetnog sina Ivana IV, da bi se 1258. okrunio za cara.

Godine 1261. Mihajlo je oslobodio Carigrad od zapadnjaka i obnovio Bizantsko Carstvo.[3] Premda, obnovljeno Carstvo više nije imalo snagu i bilo je svedeno na malo područje, Paleolozi su se uspjeli održati na tronu sljedećih dvjesto godina.

Posljednji vladar iz dinastije i ujedno zadnji bizantski car Konstantin XI. (1449.-1453.) poginuo je tijekom osmanske opsade Carigrada.[4]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 212.
  2. Povijest, sv. VI, str. 116.
  3. Povijest, sv. VI, str. 116.
  4. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 212.

Literatura[uredi VE | uredi]