Prijeđi na sadržaj

Zastava Francuske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Francuska zastava)
Francuska zastava. Omjer 2:3

Francuska zastava (fra. drapeau tricolore ili drapeau français, također hrv. trobojnica) ima 3 okomite pruge jednake širine: plavu (uz zastavno koplje), bijelu i crvenu. Prvi je put službeno proglašena 15. veljače 1794. u revolucionarnoj Francuskoj. Njeno podrijetlo nije u potpunosti razjašnjeno, ali mnogi smatraju da je nastala spajanjem boja iz grba Pariza (plave i crvene) s kraljevskom bijelom. Od 1815. do 1830. u Francuskoj je vraćena stara kraljevska zastava (bijela s ljiljanima), a od 1830. do danas zastava je ponovno trikolora.

Francuska je zastava inspirirala mnoge druge narodne i državne zastave, osobito okolnih zemalja (Belgija, Italija) i bivših francuskih kolonija (Čad, Kamerun).

O bojama[uredi | uredi kôd]

Poredba boja

Boje francuske zastave nisu službeno propisane, već su ustaljene praksom i običajima. Od vremena predsjednika Valéry Giscard d'Estainga, zbog praktičnih razloga počela se rabiti svjetlija nijansa tamnomodre boje, osobito za televizijske nastupe šefa države i ministara. Zastave na gradskim vijećnicama, vojarnama i zgradama u kojima su javne ustanove, su obrnuto često okićene tamnomodrim zastavama. Isti predsjednik se umiješao i u pitanje crvene boje, kojoj je dao žarku boju. I predsjednik Jacques Chirac se uključio u dizajniranje zastave Francuske Republike, tako se za njegova mandata ustalio običaj obraćanja narodu uz zastavu koja ima bijelu prugu užu od druge dvije, navodno radi boljeg prikaza na TV ekranu.


Mornarička zastava[uredi | uredi kôd]

Mornarička inačica

Plovila koja su registrirana u Francuskoj ističu zastavu koja ima omjere pruga 30:33:37.

Razvoj zastave kroz povijest[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zastava Francuske
Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.