Raška (država)

Izvor: Wikipedija
Raška
Рашка
Flag of Palaeologus Emperor - Libro del conosçimiento de todos los rregnos.svg
9. st.14. st. Flag of the Serbian Empire, reconstruction.svg

Zastava Raške

Zastava

Lokacija Raške
Karta Raške (svijetloplavo), njenog nastanka iz sjevernih područja Duklje (tirkiznoplavo) te njenog položaja u odnosu na Hrvatsku (tamnoplavo)
Glavni grad Stari Ras
Jezik/ci srpskoslavenski
Religija Pravoslavlje
Vlada Monarhija
Povijest Srednji vijek
 - Nepoznati knez uspostavlja kneževine Rašku 9. st.
 - Provala Mongola 13. st.
 - Osvajanje Grčke 1345.
 - Stefan Uroš IV. Dušan proglašava se carem Srba i Grka 14. st.

Raška je bila srednjovjekovna država Srba i sinonim je za ranu Srbiju. Prvi puta se spominje u bizantskim zapisima. Njen prvotni položaj odgovara današnjoj jugozapadnoj Srbiji, te dijelovima današnjih Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, odakle se proširila na jug na današnju Makedoniju, Albaniju, Grčku i dijelove Bugarske (Srpsko Carstvo).

Nastanak[uredi | uredi kôd]

Raška je postala kraljevina 1217. godine, koristeći političku situaciju nastalu padom Bizantskog carstva u Četvrtom križarskom ratu, kada je srpski kralj Stefan Prvovjenčani, sin velikog župana Stefana Nemanje (Stjepana Nemanje[1]), okrunjen krunom koju mu je poslao rimski papa. Već 1219. godine i Srpska pravoslavna crkva je dobila nezavisnost (autokefalnost) od strane Vaseljenskog patrijarha.

Kraj Raške[uredi | uredi kôd]

Kraj 13. i početak 14. stoljeća donijeli su nemire u Rašku. Mongoli koji su pljačkali po Ugarskoj i Hrvatskoj, znali su se zalijetati i na Rašku. Srbi su pod vodstvom kralja Milutina (1282.1321.) pobijedili Tatare i vratili mir u Rašku. Sljedeće godine tekle su relativno mirno, a kraljevina Raška formalno prestaje postojati 1345. kada se njen kralj Stefan Uroš IV. Dušan (nakon osvajanja dijelova Balkana, prije svega od Bizantskog Carstva) u Skoplju okrunio za cara Srba i Grka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Milan Nosić: Pečat kneza Miroslava, HKV, 31. svibnja 2016. Pristupljeno 17. siječnja 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]