Milka Babović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Milka Babović u eteru Radija Zagreb.

Milka Babović (Skoplje, 27. listopada 1928.), hrvatska je športska novinarka, televizijska komentatorica i bivša atletičarka.

Životopis[uredi VE | uredi]

Milka Babović rodila se 1928. godine u Skoplju.[1] Crnogorka je po nacionalnosti.[2] Osnovnu školu i prve razrede gimnazije pohađala je u Sarajevu, poslije Drugoga svjetskog rata živjela je u Rumi i Beogradu, a u Zagreb je stigla 1948. godine.[1] Pokušaj na studiju tehničke kemije nije uspio, ali završila je pedagošku akademiju s naglascima na tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik.[1]

Atletika[uredi VE | uredi]

Atletikom se počela baviti 1945. godine na cross natjecanju održanom u Srijemskoj Mitrovici.[1] Baveći se atletikom u karijeri je uz brojne naslove oborila 25 državnih rekorda.[1] Višestruka je državna prvakinja Jugoslavije te dvostruka studentska prvakinja (1953. Dortmund, 1957. Pariz).[1]

Športsko novinarstvo[uredi VE | uredi]

Žarko Dolinar, Mladen Delić, Milka Babović i Boris Urbić 1972.

Najveći trag u športskom novinarstvu ostavila je radom na Hrvatskoj televiziji. Novinarstvom se počela baviti 1949. godine. Jedna je od osnivačica i dugogodišnjih urednica športske redakcije tadašnje TV Zagreb. Uzor joj je, u novinarskim početcima, bio Hrvoje Macanović, poznati športaš i novinar.

Priznanja[uredi VE | uredi]

TV show[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Goran Čop, Sumamed važniji od nogometa, Slobodna Dalmacija, 4. rujna 2000., preuzeto 17. listopada 2013.
  2. Goran Čop, Sumamed važniji od nogometa:
    "U svojim medijskih ekshibicijama Milku Babović, odnosno njezinu nacionalnost, (crnogorsku), nije poštedio niti predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak. "Mi smo dva svijeta, on je razvrstavao sportaše po svojem plemenskom mišljenju o porijeklu. To me pogodilo jer ja nisam Hrvatica, ali mi nitko ne može reći da ovo nije moja domovina i da ja nisam hrvatska sportašica."", Slobodna Dalmacija, 4. rujna 2000., preuzeto 17. listopada 2013.
  3. IMDB: Milka Babović, preuzeto 19. listopada 2013. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Athletics pictogram.svg Nedovršeni članak Milka Babović koji govori o atletičaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.