Isusova mala braća

Izvor: Wikipedija

Isusova mala braća su muška katolička redovnička zajednica. Zajednica je utemeljena 1933. godine u Alžiru, kamo se osnivač Rene Voillaume s nekolicinom sljedbenika povukao živjeti život po uzoru na Charlesa de Foucaulda, malog brata Karla. Tu su živjeli monaškim načinom života, dok su poslije Drugoga svjetskog rata počeli uspostavljati male zajednice od po 2-3 brata u cijelome svijetu. Danas zajednica Isusove male braće broji oko 250 braće u 43 zemlje diljem svijeta. Žive u rubnim četvrtima gradova, u selima, dijele sudbinu lokalnog stanovništva i nastoje svima uz koje žive biti blizi, po uzoru na Charlesa de Foucaulda i njegov život među alžirskim muslimanima. Jedna mala zajednica Isusove male braće živi i u Zagrebu.

Godine 1939. mala sestra Magdalena osnovala je Isusove male sestre[1] također po uzoru na život i duhovnost Charlesa de Fouchaulda. Danas je u sedamdesetak zemalja preko 1300 malih sestara. Postojala su dva bratstva Isusovih malih sestara u Hrvatskoj i nalaziše se : u Zagrebu i Aljmašu. Od 2011. godine, bratstvo u Aljmašu je zatvoreno i ostaje samo bratstvo u Zagrebu. Bratstvo iz Zagreba (Hrvatska), Beograda (Srbija), Ruskog Krstura (Vojvodina) čine jednu zajednicu čija je glavna i odgovorna sestra u Budimpešti (Mađarska).

Sveci, blaženici i sluge božje iz njihovih redova su brat Karlo (Charles de Fouchauld), sestra Magdalen.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. rujna 2013. Pristupljeno 12. lipnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]