Pasionisti

Izvor: Wikipedija

Pasionisti ili Družba Muke Gospodina našega Isusa Krista (lat. Congregatio Passionis Jesu Christi, CP), skraćeno i Družba Muke (lat. Congregatio Passionis), katolička je kontemplacijsko-apostolska redovnička družba koju je 1720. u Italiji utemeljio sveti Pavao od Križa (Paolo Francesco Danei)[1] radi promicanja štovanja muke Isusove. Sjedište je u Rimu.[2]

Godine 1725. papa Benedikt XIII. odobrio je Družbu.

Članovi družbe daju zavjet navještanja »sramote i slave Križa«, tj. Muke Kristove, vodstvom duhovnih vježbi, kontemplacijom i u misijskomu radu. Očuvali su i promiču pobožnost Sati Muke Gospodnje[3], kao i Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Pet Kristovih rana. Zaštitnica Družbe je Gospa Žalosna, a suzaštitnici sveti Josip i sveti Mihael.

Kanonizirani članovi Družbe su sv. Pavao od Križa i sv. Gabrijel od Žalosne Gospe. Sveta Gemma Galgani, poznata stigmatičarka, tražila je prijem u red pasionista, ali je odbijena, navodno, zbog krhkoga zdravlja. Uz Galgani, i sv. Mariju Goretti u duhovnom životu pratili su pasionisti, u pripremi za prvu Svetu Pričest, a pasionisti bjehu i postulatori njezine kanonizacije.

God. 2020. Družba je imala 1890 članova.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Suvremena Katolička Enciklopedija, Michael Glazier & Monika K Hellwig, 2005., str. 233
  2. pasionisti enciklopedija.lzmk.hr. Hrvatski obiteljski leksikon. LZMK: Zagreb.
  3. Saganić, Marin (prev.): Sati Muke Gospodnje: posljednji dan Gospodina našega Isusa Krista, Zaklada Vigilare: Zagreb, ISBN 978-953-59218-4-4, str. 2-5.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Wikizvor ima izvorni tekst Sati Muke Gospodnje
Nedovršeni članak Pasionisti koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.