Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Grb Viteškog Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu

Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu (lat. Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani) ili Sepulkralci je rimokatolički crkveni red osnovan 1099. godine nakon ulaska kršćana u Jeruzalem, "Kanonici Svetoga Groba" kako su bili u početku nazivani, bili su pod izravnom zapovijedi Godefroy de Bouillonskog, a glavni zadatak im je bio čuvanje Kristovog groba.

Povijest[uredi VE | uredi]

Nakon izlaska kršćana iz Svete Zemlje, vitezove ovoga reda imenovao je franjevački kustos Sv. Groba, uvijek na samom Isusovom grobu, međutim red je svoje djelovanje u to vrijeme prebacio i na neke europske zemlje. Godine 1847 Papa Pio IX. ponovo je uspostavio latinski Patrijarhat u Jeruzalemu kada je red dobio jedinstvenu organizaciju sa Patrijarhom kao Velikim meštrom. Danas je Veliki meštar reda kardinal Carlo Furno. Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu ima status pravne osobe u kanonskom pravu, te stoji pod izravnom zaštitom pape koji osobno imenuje Velikog meštra.

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Djelovanje vitezova sepulkralaca odnosi se uglavnom na podupiranje opstanaka kršćanstva u Svetoj zemlji. Viteški Red Svetoga Groba u Jeruzalemu je uz Suvereni malteški vojni red i Teutonski viteški red danas jedini viteški red koji djeluje neprekinuto od svog osnutka.

Veliki majstori Reda[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]