Izgubljeni vikend (1945.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Izgubljeni vikend (1945))
Izgubljeni vikend
Naslov izvornika
The Lost Weekend
RedateljBilly Wilder
ProducentCharles Brackett
ScenaristCharles R. Jackson (roman)
Charles Brackett
Billy Wilder
Glavne ulogeRay Milland
Jane Wyman
GlazbaMiklós Rózsa
SnimateljJohn F. Seitz
DistributerParamount Pictures
Godina izdanja1945.
Trajanje101 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun$1,250,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Izgubljeni vikend (eng. The Lost Weekend) je film Billyja Wildera iz 1945. s Rayom Millandom, Jane Wyman i Phillipom Terryjem u glavnim ulogama. Film je temeljen na istoimenom romanu Charlesa R. Jacksona o piscu koji pije frustriran optužbom da je imao aferu s jednim muškim kolegom dok je bio na koledžu. Referenca na homoseksualnost je uklonjena iz filma, a za junakov pad u alkoholizam odgovorna je njegova želja da postane pisac.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Milland pije u baru.

Wildera je ovaj projekt privukao nakon što je radio s Raymondom Chandlerom na scenariju za film Dvostruka obmana. U to je vrijeme Chandler bio liječeni alkoholičar, a stres i buran odnos s Wilderom tijekom njihovog zajedničkog rada ponukali su ga da se vrati piću. Wilder je snimio film dijelom i zbog toga da pokušao Chandleru objasniti njega samog.[1]

Izgubljeni vikend jedan je od prvih filmova koji su koristili teremin, glazbeni instrument korišten za stvaranje ugođaja bolesti i alkoholizma.

Prava na film trenutno drži Universal Pictures, studio koji drži prava za sve Paramountove filmove snimljene prije 1950.-te godine prošlog stoljeća.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Oscar[uredi | uredi kôd]

Film je 1946. godine bio nominiran u sedam kategorija za prestižnu nagradu Oscar, a osvojio ih je četiri:

Zlatni globus[uredi | uredi kôd]

Film Izgubljeni vikend bio je nominiran u tri kategorije za nagradu Zlatni globus i pobijedio je u sve tri:

Zlatna palma[uredi | uredi kôd]

Izgubljeni vikend bio je pobjednik prvog filmskog festivala u Cannesu 1945. godine, a Ray Milland proglašen je najboljim glumcem. Do danas, Izgubljeni vikend i Marty su jedini filmovi koji su osvojili najveću nagradu na spomenutom filmskom festivalu i Oscara u kategoriji najboljeg filma.

Adaptacije[uredi | uredi kôd]

Film Izgubljeni vikend adaptiran je kao radio drama 7. siječnja 1946. godine i pušten preko The Screen Guild Theater, a glavne uloge su ostvarili Ray Milland, Jane Wyman i Frankie Faylen glumeći likove iz filma.

10. ožujka 1946. godine, tri dana nakon što je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu Ray Milland se pojavio kao gost u radijskoj emisiji The Jack Benny Show. U parodiji baziranoj na filmu Izgubljeni vikend Ray i Jack Benny glumili su braću blizance i alkoholičare. Phil Harris, koji je inače u Jackovoj emisiji glumio pijanog vođu benda, u parodiji je glumio brata koji pokušava uvjeriti Raya i Jacka da se odreknu pića. ("Dame i gospodo", rekao je najavljivač, "mišljenja izražena od strane gospodina Harrisa su napisana u scenariju i nisu nužno njegova vlastita.") U sceni smještenoj na odjelu za alkoholičare, Frank Nelson glumio je doktora koji govori Rayu i Jacku da će uskoro početi halucinirati čudne životinje. Nakon što su vizije krenule (Mel Blanc proizvodio je zvukove svinja, majmuna i ostalih životinja) Ray ih je otjerao. "Ray, otišle su!" viknuo je Benny. "Što si učinio?" Milland je odgovorio: "Bacio sam svog Oscara na njih!"

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Shadows of Suspense. Double Indemnity Universal Legacy Series DVD. Universal Studios. 2006

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]