Kalah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ostaci Kalaha 2008. godine.

Kalah (asir. Kalhu; heb. kalah) bio je značajan grad u središnjem dijelu Asirije, te njezina prijestolnica od vlasti Asurnasirpala II. (od 9.-7. st. pr. Kr.).

Smještaj[uredi VE | uredi]

Kalah je zauzimao strateški položaj s gospodarskog i vojnog stajališta. Nalazila se uz istočnu obalu Tigrisa, tek nešto sjevernije od mjesta gdje u njega utječe rijeka Gornji Zab. U vojničkom smislu, to je značilo da je Kala bila zaštićena sa svih strana, osim sa sjevera. U gospodarskom smislu, grad se nalazio u samom srcu središnje Asirije, područja izuzetno bogate poljoprivredne proizvodnje.

Arheološka istraživanja[uredi VE | uredi]

Plan Kalaha Felixa Jonesa prije 1920.
Palača Asurnasirpala II. u Kalahu, uslikana 2007. ISIL je uništio buldožerima u ožujku 2015.[1]

U arapskom se nazivlju nije nikad zaboravio spomen na ovo mjesto, te je uvijek nazivano imenom Kalah. Zapadni su arheolozi tek u 19. st. i znanstveno mogli dokazati da je riječ o istoimenom gradu. U početku je i bilo ponešto zabune, jer je engleski arheolog Austen Henry Layard bio uvjeren da vrši iskapanja u Ninivi, no ubrzo je ispravljen, a njegovi su bogati nalazi mogli biti promatrani u ispravnom kontekstu. Istraživanja su 1950-ih i 1960-ih nastavili irački i britanski timovi, a nalazi su smješteni kako u postavku londonskog British Museuma, tako i u muzej u Mosulu. Ipak, i dalje su na samom nalazištu vidljivi brojni asirski kameni reljefi.

Povijest[uredi VE | uredi]

Za razliku od ostala tri velika grada središnje Asirije (Ašur, Niniva, Arbela) u Kalahu ne postoje dokazi naseljenosti u 3. i 2. tisućljeću pr. Kr. Grad postaje važno središte tek u 9. stoljeću pr. Kr., kad Asurnasirpal II. (883.-859. pr. Kr.) onamo premiješta svoju prijestolnicu. Ovaj je vladar zapravo u potpunosti preobrazio dotad nevažno selo u metropolu dostojnu naziva glavnog grada carstva.

Glavno božanstvo Kalaha bio je Ninurta, bog rata, a Asurnasirpal je u njegovu čast dao izgraditi ogroman hram i zigurat. Usto, izgradio je i veliku palaču, tzv. sjeverozapadnu palaču, kao svoje obitavalište, te snažne zidine za obranu grada.

Asurnasirpalove građevinske radove nastavili su i njegovi neposredni nasljednici, a Kalah je ostao upravno središte Asirije sve do 700. pr. Kr., kad središta postaju drugi gradovi i konačno Niniva. S padom Asirskog carstva, krajem 7. stoljeća pr. Kr. i Kalah je napušten i otada ondje nije došlo do većeg naseljavanja.

U Bibliji[uredi VE | uredi]

Kalah se samo jednom spominje u Bibliji, u Knjizi Postanka, gdje se pripovijeda kako je Nimrod započeo svoje kraljevanje u Babiloniji, te izgradio više gradova, a među njima i Ninivu i Kalah (usp. Post 10,11-12).

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kalah
  1. ISIL fighters bulldoze ancient Assyrian palace in Iraq, Al Jazeera, 5. ožujka 2015. (engl.) Pristupljeno 3. studenoga 2016.