Katsuaki Asai

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Katsuaki Asai
浅井 勝昭
Katsuaki Asai.jpg
Rođen 18. veljače 1942.
Tokyo
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 8. Dan

Katsuaki Asai (浅井 勝昭,; Tokyo, 18. veljače 1942.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 8. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Katsuaki Asai je rođen 18. veljače 1942. u Tokyu. U Hombu dojou je počeo vježbati 1955. godine sa samo 13 godina. Nakon 10 godina intenzivnog vježbanja s O-Senseijem, Asai je već bio 4. dan i držao je sate aikida na Meiji Sveučilištu u Tokyu.

Po nalogu doshua Kisshomaru Ueshibe, doselio se u Njemačku, gdje su u to vrijeme Masamichi Noro i Hiroshi Tada promovirali aikido. Katsuaki Asai se u tom razdoblju smatrao jednim od najboljih ukea (asistenata). Boravio je nekoliko godina u Njemačkoj, pa se vratio u Japan na neko vrijeme, a onda se ponovno vratio u Njemačku. Godine 1972., otvorio je vlastiti dojo u Düsseldorfu. Za samo dvije godine upravljanja dojom, broj njegovih učenika je dosegao više od 100.

Doshu Kisshomaru Ueshiba došao je 1975. godine sa skupinom shihana na proslavu 10. godišnjice aikida u Njemačkoj. Stvari su se malo-pomalo kretale u dobrom smjeru i kada je došlo do 20. godišnjice aikida u Njemačkoj otvoren je još jedan dojo u Düsseldorf. Tada je već bilo više od 6.000 aikidoka pod njemačkom Aikikai federacijom.

Kada je Katsuaki Asai imao 55 godina, 1997. godine, doshu Kisshomaru Ueshiba mu je dodijelio 8. Dan a aikidu. Bio je prvi majstor koji je dobio tako visoko zvanje u tako mladim godinama.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Katsuaki Asai. senseiaikido.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 5. studenoga 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]