Masatake Fujita

Izvor: Wikipedija
Masatake Fujita

Rođen 21. travnja 1937.
Changchun
Preminuo 28. svibnja 2014.
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 8. Dan

Masatake Fujita (Changchun, 21. travnja 1937.28. svibnja 2014. ), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 8. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Morihei Ueshiba i Masatake Fujita

Masatake Fujita je rođen 1937. godine u gradu s imenom Changchun, u Kini. U to je vrijeme taj teritorij kontrolirao Japan i zvao se Mandžukuo. Otac mu se bavio judom. Postojala je skupina zvana Mandžurijsko budo društvo (Manshu Budokai) čiji su se članovi okupljali da vježbaju ne samo judo, već i kendo, sumo i druge vještine. Otac Masatake Fujita je bio jedan od onih koji su učestvovali u vođenju te skupine i poznavao je ljude koji su vježbali druge borilačke vještine. Preko te veze je naučio aikido kada je Morihei Ueshiba pozvan u Mandžuriju. Vježbao je s ljudima kao što su Kenji Tomiki, koji je bio profesor na mandžurijskom Kenkoku univerzitetu, i sumo hrvačem Saburo Wakutom , također poznatom i kao Tenryu, dobro poznatim hrvačem koji je počeo da uči aikido nakon što je bio impresioniran tehnikama Moriheija Ueshibe. Međutim, sve to nije bilo dovoljno da u Masataku Fujiti probudi interes za borilačke vještine.

Godine 1948. Masataku Fujita se vraća u Saporo, na Hokaidou. Upisuje se u Tokiju na Sveučilište Takushoku 1956. godine. Tijekom studija upoznaje O-Senseija i počinje vježbati u Hombu dojou.

Hiroshi Tada, Yasuo Kobayashi i Sadateru Arikawa bili su učenici u Hombu dojou kad im se pridružio Masatake Fujita. Opisao je svoj odnos s Moriheijem Ueshibom kao odnos unuk-djed, a ne kao učenik-učitelj. Nakon što je diplomirao, radio je sedam godina u Shin Seikatsu Undo Kyokai (Udruga novih stilova života i atletike). Godine 1967. postaje član Upravog odbora Aikikaija. U Aikikaiju je radio kao tajnik, a ostvario je vrlo blizak odnos s O-Senseijem, sve do njegove smrti 1969. godine.

U poznim godinama Fujita je širio aikido širom svijeta. Dao je veliki doprinos razvoju aikida u istočnoj Europi.

Umro je 28. svibnja 2014. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Masatake Fujita. senseiaikido.com. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. rujna 2020. Pristupljeno 30. listopada 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]