Masamichi Noro

Izvor: Wikipedija
Masamichi Noro
野呂 昌道

Rođen 21. siječnja 1935.
Preminuo 15. ožujka 2013.
Borilačka vještina Aikido
Škola Kinomichi
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 6. Dan

Masamichi Noro (野呂 昌道; Aomori, 21. siječnja 1935.Pariz, 15. ožujka 2013.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 6. Dana u aikidu. Osnivač je škole Kinomichi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Masamichi Noro je rođen 21. siječnja 1935. godine u Aomori, u Japanu. U Hombu Dojo-u u Tokyu je počeo vježbati 1955. godine kao uchi-deshi. U isto vrijeme, Yasuo Kobayashi i Katsuaki Asai započeli su tamo vježbati aikido. Masamichi Noro je šest godina živio s Moriheijem Ueshibom, koji ga je poslao u Francusku 1961. godine kao službenog delegata Hombu Dojo-a za Europu kako bi dalje širio aikido. U dobi od 26 godina bio je najmlađi shihan do danas. Tijekom njegovih podučavanja u Europi i sjevernoj Africi, u narednih nekoliko godina je stvoreno preko 200 novih aikido dojo-a.

Godine 1966. godine Masamichi Noro doživio je tešku prometnu nesreću. Tijekom rehabilitacije upoznao se sa zapadnim metodama karoserije poput Feldenkraisove metode i eutonije. Tom prilikom upoznaje Lily Ehrenfried i Karlfried Graf Dürckheim, kojega je kasnije opisivao kao svog zapadnog duhovnog oca. Da bi ostvario osnovne ideje aikida, učinilo mu se potrebnim da promijeni same tehnike pokreta. Postupno je integrirao mnoge elemente ovih metoda, posebno u svojim pripremnim vježbama, i postupno razvijao vlastitu sintezu, koju je prvi put predstavio široj javnosti 1979. godine pod imenom Kinomichi. U početku je Kinomichi nazivan "anti-borilačkom vještinom". U tom periodu se povlači iz Hombu Dojo-a i započinje predavati u Parizu svoju "Metodu Noro Kinomichi" (Put energije). Od 2001. ponovo dolazi do približanja Aikikaiju. Kinomichi 2001. godine postaje član velike francuske aikido asocijacije (FFAAA). U toj asocijaciji, Kinomichi je od 2018. godine prepoznat kao neovisna disciplina.

U posljednjim godinama njegovog života posljedice njegove nesreće postale su sve primjetnije, tako da je mogao poučavati samo u vrlo ograničenoj mjeri. Masamichi Noro je umro u Parizu 15. ožujka 2013. godine. Tijekom svojih 50 godina djelovanja utjecao je i oblikovao neprocjenjiv broj učenika širom svijeta. Tijekom godina obučio je preko 100 učitelja koji su organizirani u KIIA (Kinomichi International Association).[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Noro, MasamichiArhivirana inačica izvorne stranice od 9. ožujka 2006. (Wayback Machine) by Stanley Pranin in Encyclopedia of Aikido, Aikido Journal
  2. Passing of Masamichi Noro Sensei in France. Blog.aikidojournal.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. ožujka 2013. Pristupljeno 22. ožujka 2013.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]