Yutaka Kurita

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Yutaka Kurita
栗田 豊
Rođen 20. travnja 1940.
Tokyo
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 8. Dan

Yutaka Kurita (栗田 豊; Tokyo, 20. travnja 1940.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 8. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Yutaka Kurita je rođen u Tokyo 1940. godine. U Hombu dojo je ušao 1956. godine i nakon godinu dana vježbanja kao redoviti učenik aikida bio je prihvaćen kao uchi-deshi Moriheija Ueshibe. Sa Ueshibom je otišao živjeti, raditi i vježbati u Iwama dojo-u. Zvanje 3. Dan primio je izravno od O-Senseija, kojem je služio kao pomoćnik, prepisivač i asistent (uke), te mu pomagao u podučavanju kada su ljudi dolazili iz Tokija u Iwamu da uče aikido.

Nakon smrti Moriheija Ueshibe, Kurita je prestao vježbati aikido. Stanka je trajala devet godina, sve do 1978. godine, kada je Kurita pozvan da se vrati u aikido od svojih kolega Mitsunari Kanaija i Kazuo Chibe. Poslan je u Sjedinjene Američke Države, a zatim ga je Yoshimitsu Yamada uputio u Mexico City, da bude službeni predstavnik Aikikaija u Mexicu.

U Mexico City stigao je 14. svibnja 1979. godine. Godine 1980. godine osnovana je Asociacion Mexicana de Aikido, koja je od 1989. do 1999. održavala godišnje međunarodne seminare s gostima kao što su Mitsunari Kanai, Yoshimitsu Yamada, Ichiro Shibata, Kazuo Chiba, TS Okuyama i M. Murishige. Dana 10. listopada 1979. godine, Kurita je promoviran u shihana od doshu-a Kisshomaru Ueshibe.

Godine 1999. godine pokrenuo je Kurita Juku Aiki, s ciljem da sačuva sva izvorna učenja O-Senseija. Središnji dojo se nalazi u Mexico City-ju i posvećen je ne samo prenošenju učenja aikija u najčišćem obliku, već i razvoju teorije koja će ga pokrenuti radi boljeg razumijevanja, osim svih borilačkih referenci koje su ga učinile sličnim starim borilačkim vještinama. Kurita Juku Aiki surađuje sa učenicima iz drugih dijelova Meksika, te na seminarima u Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i s Aikikai Hombu Dojo-om i Aikido federacijom Sjedinjenih Država (USAF).[1]

Godine 1995. godine u Sjedinjenim Državama osnovane su prve škole koje su Yutaku Kuritu izvele izvan Meksika. Tijekom godina razvili su se Kurita Juku Aiki dojo-i u Teksasu i to u gradovima: San Antonio, Laredo, San Marcos, New Braunfels i Wimberley.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Interview with Yutaka Kurita - Part One. aikidosphere.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]