Michio Hikitsuchi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Michio Hikitsuchi
引土道雄
Michio Hikitsuchi.jpg
Rođen 1923.
Preminuo 2. veljače 2004.
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 10. Dan

Michio Hikitsuchi (引土道雄; Wakayama, 1923. – Shingu, 2. veljače 2004.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 10. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Michio Hikitsuchi se rodio 1923. godine u Wakayami. Borilačkim vještinama bavio se od svoje devete godine. Prvo je počeo proučavati kendo, a kasnije ken-jutsu, ju-jutsu, bojutsu i karate. Hikitsuchi je kao mladić intenzivno trenirao jukenjutsu (bajonet) i bio je vrlo vješt i u iaidu i u kendu.

U dobi od 14 godina upoznao je Moriheija Ueshibu, čiji je po upoznavanju postao učenik. Godine 1969., nekoliko mjeseci prije smrti O-Senseija, Hikitsuchiju je O-Sensei osobno dodijelio 10. Dana. Istodobno je dobio pismeno dopuštenje da podučava rukovanje dugim štapom () u aikidu (Masakatsu Bōjutsu) i maču (Sho Chiku Bai No Ken) ili bokkenu.

Hikitsuchi je živio u Shingu, malom gradu u japanskoj prefekturi Wakayama. Preminuo je 2. veljače 2004. godine. Njegova učenja, među ostalim, u Europi prenosi njegov dugogodišnji student Gérard Blaize. Stil koji podučava Hikitsuchi naziva se i Kumano-Juku-Aikido po njegovom dojo-u smještenom u planinama Kumano u Japanu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. We Turn the Spotlight on the Life of Aikido Master Michio Hikitsuchi Sensei. aikido-health.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]