Michio Hikitsuchi

Izvor: Wikipedija
Michio Hikitsuchi
引土道雄

Rođen 1923.
Preminuo 2. veljače 2004.
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 10. Dan

Michio Hikitsuchi (引土道雄; Wakayama, 1923. – Shingu, 2. veljače 2004.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 10. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Michio Hikitsuchi se rodio 1923. godine u Wakayami. Borilačkim vještinama bavio se od svoje devete godine. Prvo je počeo proučavati kendo, a kasnije ken-jutsu, ju-jutsu, bojutsu i karate. Hikitsuchi je kao mladić intenzivno trenirao jukenjutsu (bajonet) i bio je vrlo vješt i u iaidu i u kendu.

U dobi od 14 godina upoznao je Moriheija Ueshibu, čiji je po upoznavanju postao učenik. Godine 1969., nekoliko mjeseci prije smrti O-Senseija, Hikitsuchiju je O-Sensei osobno dodijelio 10. Dana. Istodobno je dobio pismeno dopuštenje da podučava rukovanje dugim štapom () u aikidu (Masakatsu Bōjutsu) i maču (Sho Chiku Bai No Ken) ili bokkenu.

Hikitsuchi je živio u Shingu, malom gradu u japanskoj prefekturi Wakayama. Preminuo je 2. veljače 2004. godine. Njegova učenja, među ostalim, u Europi prenosi njegov dugogodišnji student Gérard Blaize. Stil koji podučava Hikitsuchi naziva se i Kumano-Juku-Aikido po njegovom dojo-u smještenom u planinama Kumano u Japanu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. We Turn the Spotlight on the Life of Aikido Master Michio Hikitsuchi Sensei. aikido-health.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]