Yoshimitsu Yamada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Yoshimitsu Yamada
山田嘉光
Yoshimitsu Yamada.jpg
Rođen 17. veljače 1938.
Tokyo
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 8. Dan

Yoshimitsu Yamada (山田嘉光; Tokyo, 17. veljače 1938.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 8. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Yoshimitsu Yamada je rođen u Tokyu 1938. godine. Za aikido se zainteresirao preko očeva rođaka Abe Tadashija, koji je vježbao u Hombu dojo-u. U Hombu dojo ušao je kao uchi uchi-deshi 1955. godine u dobi od 17 godina. Njegova sposobnost govorenja engleskog jezika učinili su ga prirodnim izborom za podučavanje američkih vojnika. Prvi put je u Sjedinjene Američke Države došao 1964. godine kako bi održao aikido demonstracije na Svjetskom sajmu u New Yorku. Iako je izvorni New York Aikikai osnovan 1961. godine, a vodio ga je Yasuo Ohara, kada se Yamada preselio u New York, preuzeo je kontrolu i preselio dojo iz 18. ulice na njegovo današnje mjesto.

U to doba nije bilo nijednog drugog instruktora aikida (osim izvornog osnivača New York Aikikaija Yasuoa Ohare) iz Japana na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, pa je Yamada putovao tjedno u Boston, s čestim putovanjima i u Philadelphiju. Kako bi sa sebe skinuo veliki teret 1966. godine pozvao je Mitsunarija Kanaija da preuzme malu grupu u Bostonu. Godine 1988. Yamada je pozvao Seiichi Sugano da se pridruži njegovom dojo-u, čineći ga jednim od rijetkih dojo-a izvan Japana koji je imao dva shihana, a koji su bili nivoa 8. Dan. Godine 2004. New York Aikikai proslavio je 40. godišnjicu postojanja ljetnim kampom na Sveučilištu Colgate, uz mnoštvo shihana, a prisustvovao je i doshu Moriteru Ueshibe.

Yoshimitsu Yamada je glavni instruktor New York Aikikaija, predsjednik Aikido saveza Sjedinjenih Američkih Država (USAF) i predsjedatelj Aikido saveza Latinske Amerike (ULAIAF). U siječnju 2011. Yamada je prihvatio poziv da postane pokrovitelj Aikikai Australije. Održava seminare u Sjedinjenih Američkih Država, kao i Latinskoj Americi, Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj i drugim krajevima širom svijeta.

Smrću svojih kolega Akire Toheija 1999. godine, Mitsunarija Kanaija 2004. godine, te Seiichija Suganoa i Nobuyoshija Tamure 2010. godine, Yamada je jedan od najstarijih živih predstavnika posljednje generacije izravnih učenika Moriheija Ueshibe.[1]

Živi u New Yorku i aikido podučava u New York Aikikaiju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]