Takuma Hisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Takuma Hisa
久琢磨
Takuma-hisa.jpg
Rođen 1895.
Preminuo 31. listopada 1980.
Borilačka vještina Daito-ryu Aiki-ju-jutsu
Aikido
Sumo
Judo
Škola Aikikai
Učitelj(i) Sokaku Takeda
Morihei Ueshiba
Rang majstorstva Menkyo kaiden Daito-ryu
8. Dan (aikido)
8. Dan (sumo)
5. Dan (judo)

Takuma Hisa (久 琢磨; 1895.31. listopada 1980.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Sokaku Takede i Moriheija Ueshibe. Nositelj je Menkyo kaidena u Daito-ryu Aiki-ju-jutsu, 8. Dana u aikidu, 8. Dana u sumu i 5. Dana u judo-u.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Takuma Hisa je rođen u prefekturi Kōchi 1895. godine. U mladosti se bavio sumo hrvanjem. Bio je kapetan sumo kluba na poslovnoj školi Kobe (danas Sveučilište Kobe), te osvojio studentsko prvenstvo All-Kansai u sumu. Kasnije je postao ravnatelj općih poslova u Asahi News u Osaki. Savjetovano mu je da nauči ​​Daito-ryu aiki-jujutsu za samoobranu, zbog čega je predstavljen Moriheiju Ueshibi​, postajući na taj način jedan od njegovih ranih prijeratnih učenika. Kasnije (1936.) je vježbao izravno kod Sokaku Takede kada je ovaj došao predavati u dojo Asahi News. Godinu dana kasnije primio je Kyoju Dairi (certifikat za podučavanje) i dodijeljen mu je rang Menkyo kaiden (kompletno učenje) 1939. godine, izravno od Sokaku Takede. Kasnije je postao jedan od najistaknutijih učitelja Daito-ryu aiki-jujutsu-a. Godine 1959. godine osnovao je aikido klub Kansai, kako bi podučavano Ueshibine i Takedine tehnike. Takuma Hisa se pamti i po sastavljanju kataloga tehnika sa fotografija snimljenim u dojou Asahi News na kojima se nalaze Morihei Ueshiba i Sokaku Takeda. Katalog danas predstavlja neprocjenjiv povijesni izvor za rani razvoj aikida.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Interview with Hisa Takuma:Daito ryu Aiki jujutsu Menkyo Kaiden. aikidojournal.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]