Kazuo Chiba

Izvor: Wikipedija
Kazuo Chiba
千葉和雄
Kazuo Chiba.jpg
Rođen 5. veljače 1940.
Preminuo 5. lipnja 2015.
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Kisshomaru Ueshiba
Rang majstorstva 8. Dan

Kazuo Chiba (千葉和雄) (poznat i kao K.T. Chiba; 5. veljače 1940.5. lipnja 2015.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija i Kisshomarua Ueshibe.[1] Nositelj je 8. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Kazuo Chiba

Kazuo Chiba je vježbao judo od svoje 14 godine. Sa 16 godina je počeo vježbati Shotokan karate. Kao tinejdžer od 18 godina tražio je više, a upravo ga je slika O-Senseija u knjizi natjerala da dođe u Hombu dojo kao uchi-deshi. Za sedam godina boravka u Hombu dojou Kazuo Chiba je postao pomoćnik Moriheiju Ueshibi tijekom putovanja po svijetu.

Godine 1966. Chiba se preselio u Ujedinjeno kraljevstvo, kako bi u toj zemlji udario temelje aikida. U toj zemlji je proveo deset godina, a iz nje je promovirao aikido u europskim zemljama.

Godine 1975. vraća se u Japan, kako bi naučio Muso Shinden-Ryu iaido pod nadzorom Mitsuzuki Takeshija. Neko vrijeme je živio u Ijikukai dojou gdje je vježbao Zen, Misogi, te dobio svoje zen-budističko ime Taiwa koje prvo stoji u T.K. Chiba.

Svo to stečeno iskustvo primijenio je kad se 1981. godine preselio u San Diego. Tu je osnovao organizaciju Birankai aikido koju je službeno priznala Aikikai zaklada. Razvio je vlastiti stil i sustav učenja s oružjem koje se danas koristi i izvan krugova Birankaija. Narednih 27 godina Chiba je proveo podučavajući, razvijajući, te šireći aikido sve do umirovljenja 2008. godine.

Umro je 5. lipnja 2015. godine.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Sensei Aikido. Encyclopedia of Aikido. Pristupljeno 14. studenoga 2019.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]