Kedron Aleksandrijski

Izvor: Wikipedija
Sv. Kedron
Rođen ?
Egipat
Preminuo 28. lipanj 106. AD, 21. Paona prema koptskom kalendaru[1]
Aleksandrija, sahranjen u Baukalisu[2], crkvi sv. Marka[3]Aleksandrija
Slavi se u Koptskoj pravoslavnoj Crkvi[4]
Spomendan 28. lipanj - 21. Paona prema koptskom kalendaru,
Portal o kršćanstvu


Papa Kedron[5] (Kedronos) Kerdonou grčki: Κερδώνα iz Aleksandrije, je bio četvrti papa Aleksandrije i patrijarh Svete Stolice sv. Marka.

Pregled[uredi | uredi kôd]

Vijest da je papa Avilije od Aleksandrije umro, tadašnje svećenstavo koje je služilo u Egiptu primilo je s nevjericom i velikom tugom. Odmah su se okupili u Aleksandriji kako bi se konzultirali s tamošnjim kršćanskim narodom, pa su odlučili da glasovanjem izaberu onoga tko je po mišljenju većine vjernika zaslužio sjesti na Tron aleksandrijskog pape. Svi su se složili da izaberu pravdoljubivog čovjeka po imenu Kedron. Govorilo se da je Kedron bio među onima koje je krstio sv. Marko, što je cijelom imenovanju dalo posebno značenje.
Svečano ustoličenje na mjesto pape Aleksandrije odvilo se u mjesecu bababu (listopad), 96. godine, za vrijeme vladavine rimskog cara Marka Ulpija Trajana.
U dvanaestoj godini njegovog pontifikata dogodio mu se koban događaj. Naime, jedan od rimskih upravitelja ga je upitao: "Zašto nisi našim bogovima pridružio vašeg Boga pa ga onda tako nastavio štovati?", na što je on odgovorio: "Zato što ne padamo ničice ni pred bilo kojim drugim Bogom." Radi toga je bio uhićen i mučen u progonu, tijekom vladavine rimskiog cara Trajana.
Neki izvori tvrde da je za progon Kedrona bio odgovoran osobno car Trajan, iako za to ne postoje povjesni dokumenti koji bi tu tvrdnju potkrijepili. Naime, car Trajan je u to vrijeme, znači 105./106. godine ratovao u Daciji,[6][7] gdje je na početku ljeta 106. godine bio u ofenzivi zauzimanja dacijskog glavnog grada Sarmizegetuse.[8]
Prema povjesnim zapisima sv. Kedrona je bio izložen mučenju 21. Paoni (28. lipnja), 106. AD., da bi od posljedica istoga preminuo mučeničkom smrću.
Papa Kedron je bio neporočan i imao je sve dobre vrline, pa je kao takav bio uzoriti pastir svete Crkve jedanaest godina, jedan mjesec i dvanaest dana. Sahranjen je crkvi sv. Marka[9] u Aleksandriji.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Dne 28. lipnja, dan mučeničke smrti je i spomendan sv. Kedrona,[10] četvrtog pape Aleksandrije. Ovaj je sveti otac kršten rukom apostola Sv. Marka i evanđeliste zemlje egipatske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Koptski kalendar [Koptski kalendar]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  2. Baucalis [Baucalis]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2018.
  3. Sahranjeni u katedrali sv. Marka [Sahranjeni u katedrali sv. Marka]. religion.wikia.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  4. Kopti [Kopti]. katehetski-nadbiskupija-split.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. veljače 2018. Pristupljeno 25. veljače 2018.
  5. Sv. Kedron [Sv. Kedron]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  6. Dacijski ratovi [Dacijski ratovi]. unrv.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  7. Dacija [Dacija]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  8. Sarmizegetusa Regia [Sarmizegetusa Regia]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  9. Koptska katedrala sv. Marka [Koptska katedrala sv. Marka]. copticchurch.net (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2018.
  10. Kalendar svetaca [Kalendar svetaca]. franciscanmedia.org (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 27. veljače 2018. Pristupljeno 25. veljače 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Koptski pape Aleksandrije
prethodnik
Avilije Aleksandrijski
Aleksandrijski pape
95. - 106.
nasljednik
Primije Aleksandrijski